Kook

Relax Mama weekmenu: in 15 minuten klaar

Nog twee weken en dan is het al Kerst! Nog even doorbuffelen dus met de laatste werkdingen van het jaar, opdrachtjes voor school, kerstinkopen en al dat soort dingen. Het leek me een mooi moment om weer eens een weekmenu met snelle recepten te maken. Ik heb met veel plezier dit weekmenu in elkaar gedraaid dat snel is, maar ook kleurrijk (eat the rainbow leerde ik namelijk van voedingsdeskundige Brenda) gezond en naar mijn eigen bescheiden mening: superlekker!

Maandag: Stamppot rauwe andijvie

Toen ik ooit op mijn Instagram story vroeg naar snelle gerechten werd stamppot rauwe andijvie vaak genoemd. Met kant en klare aardappelpuree uit het vers-schap of met voorgekookte stamppot-aardappelen. Die laatste kook je in ongeveer 7 minuten (nog sneller als je het water eerst in de waterkoker kookt). Terwijl de aardappels koken kun je spekjes uitbakken en als je er nog een groter feest van wilt maken (of het vegetarisch wilt eten), kun je er ook het volgende indoen: stukjes tomaat, geitenkaas of uitgebakken champignons.

Dinsdag: pasta met tonijn, prei en mais

Bij snelle maaltijden denk je al snel aan pasta, toch? Ik denk dat mijn snelste pastagerecht pasta pesto is, maar deze week ga ik er voor één die ik al een tijdje in mijn hoofd heb zitten om te maken. Het is een pasta met tonijnsaus die ik in mijn studententijd vaak maakte. Sinds ik samenwerk met John West heb ik al het idee die nog eens te maken, maar doordat Henno steeds andere lekkere dingen bedacht met de vis van John West (zie hier), kwam het er maar niet van. Hier dan toch eindelijk mijn eigen verzinsel!

Deze saus maak je van prei in ringen gesneden, tonijn (in olie) uit blik, knoflook, mais uit blik en crème fraîche. Fruit de prei en de knoflook aan tot de prei in de olie van de tonijn lekker zacht is. Doe de tonijn er bij en fruit even mee. Op smaak brengen met peper en zout en eventueel wat Italiaanse kruiden. Voeg daarna de mais uit blik en de crème fraîche toe en warm het nog even goed door. En klaar is Kees! Oja, terwijl je de saus maakt natuurlijk wel de pasta opzetten 😉 In plaats van een blikje vis, kun je ook de John West Twist Tonijn met Ovengedroogde Tomaat gebruiken, daar zitten al kruiden in!

Woensdag: Teriyaki noedels met broccoli en vegetarische stukjes

Eigenlijk is alles met teriyaki-saus lekker. Dit is het simpelste noedelgerecht dat je kunt bedenken en sowieso lekker. Kook broccoliroosjes in 5 minuten gaar. Fruit in een koekenpan wat knoflook en bak daarna de vegetarische stukjes. Bak op het laatste de afgegoten broccoli nog even mee en doe er dan een scheut teriyaki of woksaus bij. Kook ondertussen de noedels gaar zoals op de verpakking staat, giet af als het gaar is en mix alles door elkaar. Verdeel het over de borden, doe er wat cashewnoten over en voor de liefhebbers verse koriander.
Je kunt de vegetarische stukjes ook vervangen door makreel van John West. Een super combinatie met de teriyaki-saus!
Lekker voor erbij: stukjes rode paprika.

Donderdag: Gnocchi met simpele tomatensaus en mozzarella, en doperwtjes met Parmezaanse kaas

Donderdag gaan we toch weer voor Italiaans, maar dan voor gnocchi met een simpel tomatensausje. Hoewel het lijkt alsof je een pastagerecht eet, is dat niet zo, want gnocchi is gemaakt van aardappel! Wij eten er doperwtjes (uit de diepvries) met Parmezaanse kaas bij en merguez worstjes.Voor de gnocchi heb je dit nodig:

  • een pak gnocchi
  • blik gepelde tomaten
  • knoflook fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • mozzarella in stukjes
  • handje verse bascilicumblaadjes
  • zout en peper

Je maakt het als volgt: Fruit de ui en knoflook zachtjes in wat olijfolie. Kruid met peper en zout en doe de gepelde tomaten erbij. Laat dit een paar minuten opstaan. Kook ondertussen de gnocchi (in een paar minuutjes klaar). Giet de gnocchi af als hij klaar is. Doe de stukjes mozzarella bij de warme gnocchi en schenk er vervolgens de tomatensaus bij. Meng goed en serveer met wat verse basilicum.

Voor de doperwtjes gebruik ik diepvrieserwtjes. Kook ze kort (zoals vermeld op het pak. Niet eerst ontdooien!). Als ze klaar zijn strooi ik er wat Parmezaanse kaas over. Dat maakt ze net iets spannender.

Vrijdag: hele kip met gegrilde groente-frietjes uit de oven

Dit is mijn favoriete vrijdagavond-maaltijd als er vrienden komen borrelen. Het enige dat je hoeft te doen is een kant en klare kip kopen bij de poelier of supermarkt en die nog even in de oven schuiven als je vrienden er zijn (tip van Henno: doe een klein scheutje gekookt water in de bak van de kip als je hem in de oven zet, want dan droogt hij niet uit).

De groente-frietjes maak ik als volgt: Snijd een pastinaak, zoete aardappel en wortel in dunne repen. Kruid ze met peper en zout en besprenkel met olie. Verspreid ze op een bakplaat met bakpapier en grill in de oven op 200 graden tot ze er lekker uitzien. Je bent er minder dan een kwartier mee bezig om het te maken en het staat in de oven terwijl jij lekker kunt borrelen.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.

Dit weekmenu schreef ik in samenwerking met John West

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter