Kook

Relax Mama weekmenu goes Japan

‘Is een Japans weekmenu niet leuk?’ vroeg Fiet me als reactie op een foto van de vertrekkende Keet. Even wilde ik antwoorden: ‘Heel leuk, maar daar heb ik geen tijd meer voor,’ maar ik bedacht me en typte: ‘Leuk! Maak jij het?’ En… een paar uur later zat dit weekmenu in mijn mailbox. Nu, een week later ben ik daar nog blijer om. Want wat een week was het voor ons. Met als hoogtepunt de openingsceremonie waarin Keet met stralende ogen de vlag droeg, maar als dieptepunt de positieve coronatest van haar teamgenoot en vriendin Candy. En dan begon de week ook nog met het in brand vliegen van onze camper… Over dit alles vast later een blog.

Dit Japanse weekmenu is van Fiet van Mourik, die samen met haar man Frank en hun achtjarige tweeling Janne en Ties in Helmond woont. Ze werkt als intern begeleider op een basisschool, waar vandaag de vakantie begint en op haar nieuwe instagram-account Fietilifeiten leeft ze haar andere hobby’s uit. Fiet: “Eerder maakte ik het zomermenu en het stevige kost weekmenu voor de Club van relaxte Moeders. Na het lezen van Elsbeth’s blog over hoe het is om een topsport dochter te hebben, kon ik me iets beter inleven hoe het is als je dochter voor de Olympische spelen naar Japan vertrekt. Vandaar dat ik aanbood om deze week het weekmenu te maken. Hoe leuk is het dan als wij, als relaxte moeders, deze week meeleven door Japans te eten! (Ik twijfelde nog even om de hele week sushi af te halen, lekker makkelijk voor onze eerste vakantieweek, maar wat afwisseling leek me toch ook wel fijn 😉).”

Maandag: Yakitori

Nadat ik zelf nagedacht had over Japanse gerechten, ben ik op Pinterest op zoek gegaan. Meteen stuitte ik op Japanse kipspiesjes: Yakitori genaamd. Gelukkig heeft mijn favoriete foodblogger Francescakookt dit recept eerder al op haar site geplaatst. Dit recept komt oorspronkelijk uit het boek Reishonger, wat me ook zeker de moeite waard lijkt. Waarschijnlijk kook ik er rijst bij, maar mocht het toch eindelijk warmer weer gaan worden, dan kan het ook zijn dat we er een salade en brood bij eten (wellicht iets minder Japans, maar wel lekker fris) .

Dinsdag: Okonomiyaki (Japanse pannenkoek)

Alleen voor de naam wil je dit gerecht al maken, toch? Dit is een gerecht waar ik nog niet eerder van gehoord heb, altijd leuk om iets nieuws te proberen. Het liefst kies ik bij een nieuw recept voor een bekende site, dus haalde ik dit recept van de site van Uit Paulines keuken. Als ik de foto’s zie en het recept lees (je kunt ook nog vulling toevoegen) loopt het water me al in de mond.

Woensdag: Japanse ramen

Op mijn instagram fietilifeiten  is te zien dat soep maken favoriet is. Soep eten heb ik meegekregen vanuit thuis; ‘vroeger’ aten wij iedere dag soep en na de soep nog een volledige maaltijd (wellicht iets Brabants?) Die traditie heb ik niet meegenomen. Als we soep eten, eten we er nog iets lichts bij of eten we het als maaltijdsoep. Leuk om op deze manier bij een voor mij onbekende foodblogger uit te komen. Via de site van Lot kwam ik dit recept tegen van Japanse ramen. Ramen heb ik altijd al eens willen eten, dus ik ben erg benieuwd!

Donderdag: Udon noodles met knoflookgarnalen

Op donderdag begint mijn vakantie, dus fijn dat er een snelle maaltijd op tafel kan. Volgens flying foodie staan deze sappige noodles binnen 15 minuten op tafel. En er zitten ook nog eens groente in verstopt, dus we gaan (hopelijk) gezond de vakantie in. Noodles zijn sowieso favoriet in huize van Mourik. Voedzaam, snel op tafel en je kunt er goed mee afwisselen (welke woksaus je gebruikt, welke groentes je toevoegt, of je vlees of vis gebruikt).

Vrijdag: Pokebowl (met kip of zalm)

Dit gerecht staat vaak bij ons op tafel. Janne en ik eten de pokebowl het liefst met zalm, Frank en Ties het liefst met vlees. Sushirijst van Saitaku is favoriet, deze kook ik vaak al een avond van tevoren. Maar voor deze drukke laatste vakantieweek heb ik de voorgestoomde sushirijst van Lassie in huis gehaald, lekker makkelijk en hopelijk net zo lekker.
Het handige is dat je bij een pokebowl alles toe kan voegen wat je lekker vindt: komkommer, mango, tomaat, paprika, soja bonen, witte kool, kip of vis… Je topt het af met Japanse mayonaise, sesamzaadjes en soja saus. Dit recept van Uit Paulines keuken of dit recept van AH kun je als leidraad gebruiken. Een heerlijk begin van je weekend of van je vakantie!

Elsbeth, Henno en Teun, geniet van jullie dochter/zus op de Olympische spelen. Wat moet dit bijzonder zijn voor jullie! En voor Keet: heel veel succes en geniet, geniet… GENIET! Jullie zijn toppers en wij als relaxte moeders leven met jullie Olympische  avontuur mee.

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Deze supermooie denim schorten (en nog veel meer leuks) zijn te koop in de Shop van Relaxte Moeders.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter