Kook

Relax Mama stevige kost weekmenu

Deze week bood Fiet van Mourik mij aan het weekmenu een keer te maken. Fiet werkt op een basisschool, is moeder van de tweelingkleuters Janne en Ties en houdt van koken. Samen met Frank en de tweeling woont ze in Helmond. Op haar nieuwe instagram-account Fietilifeiten leeft ze haar andere hobby’s uit. Fiet: “Wij zijn heerlijk uitgerust tijdens een fijne herfstvakantie. Door het eten van deze stevige (bourgondische) kost komende week proberen we het energielevel op peil te houden.” Superdank Fiet dat je ons deze week (met een bonusrecept voor de zaterdag!) wil inspireren, ik kan ook wel wat stevige kost gebruiken geloof ik.

Spaghetti met boerenkool en braadworst

Op maandag starten we verrassend, voedzaam en gezond met spaghetti met boerenkool en braadworst, dat recept vind je hier.

Dinsdag: bonenschotel

Op dinsdag een stevig recept, gebaseerd op dit recept, alleen maak ik de tomatensaus zelf.

Voor de tomatensaus:

  • ongeveer 6 tomaten
  • 2 paprika’s
  • een peen in stukjes gesneden
  • een half pepertje, fijn gesneden
  • een (groente)bouillon blokje
  • een blikje tomatenpuree.

De hele tomaten en paprika en de gesneden peen breng je aan de kook in een laagje water met een bouillonblok. Als het kookt laat je het een minuut of tien pruttelen, daarna pureer je het tot saus. Meng de stukjes peper door de saus. Wok de tomatenpuree kort in de pan en voeg de saus toe.

Maak dan het recept zoals in dit recept beschreven maar in plaats van de tomatensaus gebruik je je eigengemaakte saus. Heb je saus over? Invriezen maar! De saus is namelijk ook lekker bij pasta.

Wil je er meer vlees bij? Verse worst, hamburgers of rundersaucijzen zijn er ook lekker bij.

Woensdag: (Oven)risotto met spek en prei

Het fijne aan dit recept is dat de oven het (meeste) werk doet en dat de keuken al opgeruimd is als er nog gegeten moet worden. Wil je een dagje zonder vlees? Laat dan de spekjes achterwege.

Donderdag: Gebakken aardappeltjes + vissticks

Vandaag ga ik voor snel en makkelijk. Gebakken aardappeltjes, vissticks en spinazie a la crème. Zo klaar, lekker én favoriet bij de kinderen! Bedankt kapitein Iglo 😉

Vrijdag: Kippenragout

Op vrijdag heb ik wat meer tijd en maak ik zelf kippenragout.

Je hebt nodig:

  • 2 kippenbouten
  • een ui
  • champignons
  • boter
  • bloem
  • kruiden zoals tijm en/of peterselie.

Kook de kippenbouten in ongeveer 20 minuten gaar met lekker wat kruiden (tijm, rozemarijn o.i.d) en zout (of een bouillonblokje) Bak de champignons met een (lente)ui en voeg wat kruiden naar smaak toe. Haal de kippenbouten uit het water en laat ze afkoelen (ik snijd er alvast wat inkepingen in zodat het ook vanbinnen al wat afkoelt)

Maak de roux met 50 gram boter, 50 gram bloem en 1 liter bouillon op deze manier.

Voeg de gebakken champignons aan de roux toe en daarna de stukjes kip (die je dus even uit elkaar trekt of snijdt).

Lekker bij rijst, brood of een bladerdeeg pasteitje.

Bonus! Zaterdag: Stoofvlees

Je maakt dit gerecht met ongeveer 500 gram succadelappen of braadlappen. (Zelf haal ik het vlees bij de Turke slager). Bestrooi de lappen met bloem en bak ze kort aan in een braadpan. Bak er een gesnipperde ui bij. Voeg water toe zodat de lappen onder water staan. Voeg een paar kruidnagels, 3 laurierblaadjes, een scheutje azijn, een appel in kleine stukjes gesneden, 1 eetlepel appelstroop en wat peper en zout toe. Laat dit zo lang mogelijk stoven met de deksel op de pan. Een uur of 2 minimaal (en dan ruikt het lekker in huis!) Als het te hard gaat dan voeg je nog wat water toe of je doet een ‘sudderplaatje’ onder de pan. Trek of snijd het vlees uit elkaar als het nog niet uit elkaar gevallen is. Voeg ongeveer 3 sneetjes ontbijtkoek (of zeggen jullie peperkoek 😉 toe en roer even goed door. Als de saus nog niet dik genoeg is, bind je de saus nog met maïzena of allesbinder. Het stoofvlees is heerlijk bij friet (of zeggen jullie patat;), bij wortelstamp of aardappelpuree. Wil je er wat meer groente bij dan bak je samen met de ui nog een peen, champignons of groente naar keuze toe.

Wat ik fijn vind aan de ragout en het stoofvlees, is dat als je er wat meer van maakt en invriest, je in een andere week nog een heerlijk snelle maaltijd op tafel hebt.

Smakelijk eten!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter