Kook

Relax Mama-weekmenu 43

Na wat geëxperimenteer vorige week met nieuwe recepten uit kookboeken, ga ik aankomende week maar weer eens voor routine. Want alhoewel die jachtschotel van vorige week echt heel lekker was en helemaal niet ingewikkeld (tip!), als je hem voor het eerst maakt, moet je toch je kop erbij houden. Zo ook met de heel eenvoudige doperwtensoep, die bijna de soep inging omdat ik vergat doperwten te kopen. Deze week ga ik voor recepten die ik met één oog dicht kan koken.

Maandag: Zuurkoolstamppot met worst en gebakken banaan en ananas

Wij hebben het al maanden niet gegeten, maar het is er wel weer eens tijd voor: zuurkool. Ik maak de stamppot met spekjes en eet er rookworst bij. Daarnaast bak ik er wat banaan en ananasringen en eten we er wat appelmoes bij.

pasta-jamieDinsdag: Pasta met broccoli ansjovis en olijven

Dit gerecht van Jamie Oliver heb ik al vaker in mijn weekmenu opgenomen. Maar ik heb het recept nog niet eerder uitgeschreven. Laat ik dat deze keer eens doen. Het is tenslotte een van de favorieten hier in huis. Ik heb het recept uit Happy Days met The Naked Chef, maar deze (of een variatie op deze) staat in een aantal van zijn boeken.

Wat heb je nodig

2 stronken broccoli
2 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
8 ansjovisfilets in stukjes
2-4 kleine rode gedroogde pepertjes verkruimeld (optioneel, ik laat ze weg voor de kinderen)
4 flinke klonten boter
400 gram pasta
zout en peper
2 flinke handenvol geraspte parmezaanse kaas
2 eetlepels groene olijven in stukjes (die heb ik er zelf bij verzonnen)

Hoe maak je het?

 • Snijd de roosjes van de broccoli en gooi de steel niet weg!
 • De steel gebruik je dus ook: snij de dikke schil en de droge onderkant van de steel af en snij de rest van de steel in hele kleine stukjes. Doe die kleine stukjes samen met de knoflook, de ansjovis, evenuteel de rode pepertje en 2 klonten boter in een pan. Doe een deksel op de pan en laat 8-10 minuten zachtjes pruttelen, terwijl de pasta kookt. Doe (eventueel) in de laatste minuut de stukjes olijf er bij.
 • Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op het pak en doe er de laatste 4 tot 6 minuten de broccoliroosjes bij.
 • Laat de pasta en broccoli uitlekken en schep het mengsel uit de andere pan erdoorheen.
 • Doe de rest van de boter, de parmezaanse kaas en eventueel wat kookvocht bij.
Woensdag: Chili Con carnehappy-days

I love chili con carne. Ook deze stond al eerder op het weekmenu. En ook dit recept is uit Jamie Olivers kookboek Happy Days met The Naked Chef (ja ja dat boek gebruik ik nogal eens) Ik vond het recept ook hier online. Overigens zijn mijn kinderen niet echt gek op chili. Het kan zomaar dat ik voor hun een pastaatje uit de vriezer haal.

Donderdag: Spinazietaart

Hartige taarten zijn bijna net zo makkelijk als verse soepen. De spinazietaart vindt iedereen hier in huis lekker. Voor mijn kookboek kreeg ik een recept voor een spinazietaart van Joyce. Haar recept haalde het boek net niet (er stonden al genoeg taarten in), maar ik gaf het recept wel al eerder in een weekmenu. Je vindt het hier. Zij maakt hem met spekjes. Ik denk dat ik hem donderdag met salami maak.

Vrijdag: Patatdag

Vrijdag maken we het ons makkelijk. Vrijdag heb ik niet veel tijd want dan is het Club van Relaxte Moeders-feest (waar je trouwens nog heen kunt!). Dus ik moet op tijd in de Snorfabriek zijn. Het wordt dus patat halen. En daar we dat al een hele tijd niet meer hebben gedaan, lijkt me dat een prima oplossing voor deze dag.

 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formuliertje op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige 42 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Dit jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Relax Mama weekmenu 53: gevarieerd, gezond en makkelijk – Club van relaxte moeders 4 februari 2017 at 14:19

  […] Een pastagerecht dat ik vaker maak, omdat het hier in huis goed bevalt en nog gezond is ook. Het is van Jamie Oliver en ik schreef het al eerder op in weekmenu 43. […]

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 62 – Club van relaxte moeders 7 april 2017 at 08:31

  […] We beginnen de week met een bekend gerecht van Jamie Oliver, onder andere uit zijn boek Happy Days met The Naked Chef. Bij ons altijd geliefd. Als je hem nog nooit hebt geprobeerd: echt een aanrader! Hij ziet er misschien saai uit, maar de smaken zijn echt lekker bij elkaar. In een vorig weekmenu schreef ik het recept uit. Dat vind je hier. […]

 • Laat je reactie achter