Kook

Relax Mama Weekmenu van Jasmina

Deze week wilde Jasmina het weekmenu voor ons maken. Jasmina is moeder van Farah (bijna 2) en vrouw van Jerry. Op haar lifestyleblog kun je lezen dat ze niet alleen gek is op koken, maar sowieso van eten houdt. Ze kookte altijd uitgebreid en kon uren in de keuken staan, tot haar dochter werd geboren. Toen veranderde alles en koos ze vaker voor makkelijke en snelle recepten. Hier een paar van haar favorieten!

Jasmina: “Ik probeer elke dag te variëren, wij hoeven echt niet elke dag vlees te eten. Wat ik wel belangrijk vind, is (verse) groente bij de maaltijd. Niet alleen voor onszelf, maar ook omdat we een opgroeiend kind hebben.  Nou ligt het er een beetje aan hoe de wind staat, als het gaat om wat Farah wel en niet lust. De ene dag kan ze een bepaalde groente echt heel lekker vinden, terwijl ze de andere dag daar niks meer van wilt weten. Ik maak elke week een weekmenu, zodat ik niet elke dag opnieuw hoef te bedenken wat ik ga eten. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook geld.  Voorheen deden we soms elke dag boodschappen, met als nadeel dat je neemt dan ook elke dag impulsaankopen meeneemt.”

Maandag: Rijst met gemengde dahl en spinazie

Ik ben een echte rijsteter, ook al weet ik dat dat niet altijd gezond is. Ik probeer niet elke dag vlees te eten; op maandag begin ik vaak vegetarisch. Dit gerecht is zelfs vegan en ontzettend gezond. Meestal maak je dahl van éé soort erwten, maar ik houd er wel van om tegen de draad in te gaan en mix dus mijn gele spliterwten met oerdie. Dat zijn een soort zwarte spliterwten. Ik maak dit gerecht zo:

 • Was de erwten goed en laat ze even weken in water
 • kook ik ze dan met maggiblokjes.
 • bak knoflook, uien, tomaat en peper en voeg ik deze toe als de dahl bijna klaar is (soms gooi ik er ook nog kikkererwten uit blik doorheen).
 • Voor een super lekkere smaak: bak een beetje komijn op in een koekenpan en voeg ik deze ook toe.

Je kan dahl ook in een snelkookpan maken, dan is hij nog sneller klaar. De meeste mensen, maken hun dahl fijn met een staafmixer. Zelf vind ik het fijn om alles nog van elkaar te kunnen scheiden. Dit zorgt voor een smaakexplosie in je mond. Ik doe de staafmixer twee rondjes door de dahl, maar laat het grotendeels heel. De spinazie wok ik met een stukje ui en knoflook. Ik heb altijd een groot pot mango/tamarinde chutney in de koelkast staan, die door mijn moeder gemaakt is. Dat eet ik er altijd bij.

Dinsdag: Pasta met tonijn en roerbakgroente in rode saus

Dinsdag heb ik een hele druk dag. Op drukke dagen maak ik dus vaak iets makkelijks zoals pasta. Ik wok de tonijn met een stukje ui en knoflook, voeg de roerbakgroente en tomatenblokjes toe en mijn pastasaus is bijna klaar. Ik voeg altijd wat zout en Italiaanse kruiden toe om het af te maken. Ik gebruik bijna nooit een kant en klare saus uit een pot of pakje. Hier zit zoveel suiker in, en deze pastasaus is super easy zelf te maken.

Woensdag: Gevulde courgette

Ik moet eigenlijk nog wat kilootjes kwijt, een stuk of 30 ofzo! Oeps! Tijdens mijn fertiliteitstraject ben ik heel veel aangekomen. Niet alleen door de hormonen hoor, ik heb daar zelf ook schuld aan gehad. Dit heeft als resultaat dat ik nu zwaarder ben dan ik ooit geweest ben. Op woensdag dus iets minder carbs. Ik ben gek op gevulde bolcourgettes omdat deze net iets zoeter van smaak zijn, maar je kunt natuurlijk ook gewone courgettes gebruiken.  De vulling kun je ook een avond van te voren maken en in de koelkast bewaren. Je hoeft de courgettes dan alleen nog maar te vullen op de dag zelf en in de oven te schuiven. Je vindt het recept hier op mijn site.

Donderdag: soep met stokbrood

Donderdag heb ik weer een drukke dag en eten we soep. Ik weet nog niet precies welke soep, dat hangt er een beetje van af welke groente ik nog in de koelkast heb  en wat ik nog heb qua kliekjes. Ook de soep is vaak koolhydraatarm en vegetarisch of vegan. Bij de appie haal ik dan nog een verse stokbrood en we hebben een volledige maaltijd. Farah vind het altijd heerlijk om haar stokbrood in de soep te dippen. Het wordt altijd wel een beetje een zootje, maar ach, mijn kleine meid geniet er van.

Vrijdag: roti lamsvlees, bruine bonen

Op vrijdag heb ik net iets meer tijd en kook ik wat uitgebreider. Farah is gek op bruine bonen, dus het wordt roti met lamsfilet en bruine bonen. Ik maak het vaak een beetje op de vindaloo manier, alleen vervang ik de rundvlees door lamsvlees en de raita laat ik weg.  Mijn roti’s zelf vul ik meestal met aardappelen. Ik vind roti’s met dahl altijd erg lekker, alleen kruimelen ze altijd zo erg.

Dat was hem voor deze week. Op zaterdag eten we vaak makkelijk, omdat we dan ook vaak dingen ondernemen. Een patatje hier, een kapsalon daar, je kent het wel. ‘s Zondags probeer ik vaak weer iets nieuws uit, want ik hou van experimenteren in de keuken.

 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Er is nu een zomerstop, maar vanaf september verstuur ik weer ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

 • Reageer Dominique ~ The Monkey and the Elephant 27 juli 2020 at 15:17

  Wat een schattige ronde courgettes. 🙂 De dahl lijkt me ook heerlijk!

 • Laat je reactie achter