Kook

Relax Mama-weekmenu 41

Gisteren is de week van het kookboek begonnen, oftewel de Kookboeken7daagse. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar hé nu ik zelf een kookboek heb kom ik dit soort dingen opeens tegen. Daarom deze week in het weekmenu vier recepten uit Relax Mama in de Keuken en op vrijdag zet ik een Relax Mama-kanskaart in.

Maandag: witwitte-stamppotte stamppot met worst

Twee maanden geleden kreeg ik van Mirjam een berichtje op Facebook. Haar kinderen die nooit zeggen dat ze iets lekker vinden riepen: “Oh dit is echt lekker.” Daarom beginnen wij deze week ook maar eens met de witte stamppot uit het boek. Een recept dat Astrid (moeder van Giel en Janne) instuurde. Het is heel eenvoudig:

Doe 500 gram witte koolreepjes en 1 kg aardappelblokjes in een ruime pan met water. Voeg een bouillonblokje en 1 tl kerriepoeder toe. Breng aan de kook en laat 20-25 minuten koken.

Bak intussen in een droge koekenpan 200 gram spekblokjes uit, haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Controleer met een vork of de aardappels gaar zijn. Giet het kookwater af, maar bewaar 1 grote opscheplepel kookvocht. Stamp aardappels en kool met een pureestamper door elkaar; maak eventueel wat smeuïger met wat kookvocht. Meng de spekjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met rookworst of saucijsjes.

schermafbeelding-2016-11-06-om-08-57-02Dinsdag: Pasta met gerookte zalm, doperwtjes & citroen

Dit recept stuurde Marie-France (moeder van Livia en Annalen) in voor het boek en is een van mijn favorieten geworden. Omdat het zo makkelijk, snel en smaakvol is. Perfect voor de drukke dinsdag. het recept vind je in het Relax Mama-weekmenu 24.

Woensdag: Tajine met gehaktballetjes met couscousschermafbeelding-2016-11-06-om-08-00-10

Dit recept staat in het woensdaghoofdstuk van het boek en kreeg ik van Barbara (moeder van Lotje en Sara). Je maakt het in een tajine of in een ovenvaste pan of schaal. Hier het recept (voor 4 personen):

Dit heb je nodig:

  • 1 flinke snee stevig wit- of bruinbrood, korsten verwijderd
  • 500 g lams- of rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • enkele takjes verse koriander, fijngehakt (ook de steeltjes)
  • bloem, om te bestuiven
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 grote rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in repen
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1⁄2 tl (gerookt) paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 200°C. Week het brood ca. 5 minuten in een kom met een laagje koud water tot het goed zacht is.

Doe het gehakt, samen met ei, 1 teen knoflook, komijn, gemalen koriander en verse koriander in een kom. Voeg zout en peper toe. Knijp het brood goed met je handen uit en voeg het toe aan de ingrediënten in de kom. Kneed alles goed door en draai er 16-20 balletjes van. Wentel ze licht door de bloem.

Verhit de olie in een braadpan en bak de balletjes rondom in 7-8 minuten bruin; ze hoeven niet gaar te zijn, want ze garen straks verder in de oven. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en schep ze op een bord.

Bak in het bakvet de ui 2 minuten. Voeg de knoflook en paprika toe en bak ca. 2-3 minuten mee. Voeg de tomaten en het paprikapoeder toe en laat de saus 8-10 minuten sudderen; prak met een houten spatel de stukjes tomaat wat kleiner. Breng op smaak met zout en peper.

Schenk de tomatensaus in een voorverwarmde tajine (zet ‘m alvast even in de oven) of ovenvaste pan en verdeel er de gehaktballetjes over; duw ze een beetje in de saus. Dek de tajine of pan af en zet 20-25 minuten in de oven, tot de balletjes gaar zijn. Snijd er eentje open om te controleren of ze gaar zijn. Garneer met wat korianderblaadjes. Wij eten het met couscous denk ik, maar het kan ook met rijst of brood en nog iets van groenten zoals sperziebonen.

Donderdag: Kip ketjap met sinaasappel

Op donderdag een gouwe ouwe van mezelf. In het kookboek begint ieder hoofdstuk met een van onze eigen succesrecepten. Dit recept gaat bij mij al jaren mee en maakte ik ooit om Henno het hof te maken 😉 Hieronder de pagina uit het boek. De site Moodkids recenseerde het boek en maakte daarvoor ook dit gerecht. Zij schreven het recept helemaal uit. Dat vind je hier.

schermafbeelding-2016-11-06-om-08-33-39

Vrijdag: pizza (en heel veel snoep…)

Vrijdag staan wij op 18.15 uur op het schoolplein voor st.Maarten. Op tijd eten dus. Ik maak het onszelf makkelijk en zet een Relax Mama-kanskaart in: kant- en klare pizza’s worden het!

Kanskaarten uit mijn boek Relax Mama in de Keuken

Kanskaarten uit mijn boek Relax Mama in de Keuken

Ik geef later deze week een paar boeken weg!

Vanwege die Kookboeken7daagse mag ik van Uitgeverij Snor later deze week vijf kookboeken weggeven. Hou de site dus even in de gaten als je een boek wilt winnen. Ik broed nog even op een leuke winactie.

  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formuliertje op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige 40 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Dit voorjaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter