Kook

Relax Mama-weekmenu 65: het ideale zwangerschapmenu

Als je zwanger bent word je platgegooid met wat je wel en niet mag eten. Ja, ja dat rode vlees en die rauwmelkse kaas moet je even laten staan. Maar, vis schijnt dan weer behoorlijk goed te zijn voor het brein van je kind. En, wat ik ook in verschillende boeken las, is dat de smaken die je eet tijdens je zwangerschap echt invloed hebben op de smaak van je baby. Moeders die tijdens hun zwangerschap veel wortels eten, krijgen baby’s die positiever reageren op wortels, dan andere baby’s (blijkt uit onderzoek!). Het moge duidelijk zijn dat ik niet veel wortels heb gegeten toen ik zwanger was van Teun.

broodje in de ovenMaar goed, ik heb deze week een weekmenu samengesteld dat perfect is voor zwangeren en eigenlijk ook gewoon lekker is als je niet zwanger bent. Ik heb de recepten uit drie speciale kookboeken: Een broodje in de oven (mijn favoriet!), Super eten voor superkinderen en Lekker Gezond Zwanger. Dat eerste boek heb ik toegestuurd gekregen. En omdat ik zelf niet zwanger ben, vind ik het leuk om het door te sturen naar één van jullie. Dus, laat je reactie onder dit weekmenu achter als je het graag wilt ontvangen (ik heb er helaas maar één weg te geven).

Maandag: aardappelsalade met augurk (Zuur, zuur, zuur!)

Dit recept komt uit het boek Een broodje in de oven. Oftewel ‘A bun in the oven’, wat de Engelse benaming is voor zwanger zijn. Het eerste recept in het boek van Tamara Weide is een aardappelsalade met augurk. Ik had tijdens de eerste weken van mijn zwangerschap opeens vooral zin in Sandwichspread op mijn brood, dat was vast een variant op de zure bom. In dit boek lees ik dat zwangeren meer behoefte hebben aan zuur (en hartig), omdat het speeksel van een zwangere vrouw zoeter smaakt. De aardappelsalade uit dit boek komt uit het eerste hoofdstuk, met de naam ‘Duizend zure bommen en granaten’ en bevat de volgende ingrediënten (voor 4 personen):

 • 900 g krielaardappelen
 • 2 rode of witte uien, fijngesneden
 • 2 hardgekookte eieren, in plakjes gesneden
 • 3 el mayonaise (eventueel halvanaise of light mayonaise)
 • 2 el yoghurt
 • bosje bieslook, fijngeknipt
 • 1 potje augurken, de augurken in schijfjes gesneden
 • zout en peper

Aardappelsalade_met_augurkJe maakt het als volgt:

Kook de aardappelen 8-10 minuten in weinig water (niet te gaar). Giet ze af, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken. Meng de mayonaise met de yoghurt in een grote kom en voeg daar de ui, augurk, en zout en peper aan toe. Meng de lauwe aardappelen door de saus en schep het geheel voorzichtig om totdat de aardappelen goed gemengd zijn met de andere ingrediënten. Schep de aardappelsalade in een schaal en verdeel de eieren en de bieslooksnippers erover. Zet de schaal afgedekt tot gebruik in de koelkast.

Dinsdag: Aziatische roerbakschotel (Relax!!!)

Dit recept komt ook uit Een broodje in de oven en valt in de categorie ’tijd om te relaxen’. Het komt uit het hoofdstuk ‘Hoge hakken, even niet,’ en bevat vooral gerechten die makkelijk en snel te maken zijn, zodat er genoeg tijd overblijft om te hangen op de bank en niets te doen. Het is een roerbakschotel die mij heel lekker lijkt. Het bevat:

-125 gram mini maiskolfjes
– 1 paksoi, in dikke repen gesneden
– 400 gram kipfilet(of tofu) in blokjes gesneden
– 3 lenteritjes in fijne ringen
– 1 eetlepel curry paste
– 200 ml kokosmelk
– olie

Roerbak eerst de blokjes kip of tofu in wat olie. Haal deze uit de pan en roerbak daarna de mail, bosui en paksoi. Voeg na 2 minuten de currypaste en kokosmelk toe. Laat het vijf minuten pruttelen, voeg de kip of tofu toe en serveer met rijst. Ik vind rode curry’s altijd lekker met pinda’s erover. In het boek staat kroepoek als suggestie.

Woensdag: Gehaktballetjes in tomatensaus, aardappeltjes uit de oven bij en bloemkoolroosjes

Toen ik zwanger was van Teun kookte ik af en toe uit het boek Lekker Gezond Zwanger en ik maakte daar Spaanse gehaktballetjes (oftewel Albóndigas) in tomatensaus uit. Het recept uit dat boek lijkt redelijk op dit recept uit de Allerhande. Ik eet er aardappeltjes ui de oven bij. Daarvoor kook ik eerst wat aardappels in stukjes kort in de pan. En dan zet ik ze met wat olie, hele knoflooktenen en wat zout  in de oven tot ze er lekker uitzien. In het kader van ‘laat je kind alvast aan wat groentesmaken wennen’ doe ik hier bloemkool als suggestie bij. Dat lijkt me ook lekker bij die tomatensaus. Maar als je liever wilt dat je kind goed broccoli of wortels gaat eten later, kun je dat natuurlijk ook erbij maken!

super eten voor superkidsDonderdag: Mediterrane Sardines met Tomaat en paprika

Dit recept komt uit het boek Super eten voor superkinderen. Het is een boek over gezond eten met het hele gezin en er is één hoofdstuk gewijd aan gezond eten voor zwangeren. Schrijver (en professor) Tim Noakes en zijn collega’s leggen in dit boek uit wat je het beste in de verschillende fases van je zwangerschap kunt eten. Oftewel, wat goed is voor je baby in welke fase en welke voedingsstof waar goed voor is. Dit gerecht is rijk aan calcium (door de sardientjes) wat helpt tegen slecht slapen en goed is voor de botaanleg van de baby. Dat je het even weet 😉 Ik vond het er vooral ook lekker uitzien.

Hoe maak je het?IMG_1335

Verwarm de oven voor op 200 graden. Je grillt twee rode paprika’s in de oven (of koopt ze in een potje).
Als deze zwart geblakerd zijn haal je ze er uit en dek ze af met folie. Haal na 15 minuten het zwarte velletje en de zaadjes eraf/uit.

Je maakt tomatensaus door een uitje en knoflook te fruiten. Doe hier een blikje tomatenpuree bij tot de puree donker kleurt. Voeg hieraan 65 ml droge witte wijn en 65 ml witte wijnazijn toe en kook dit 2 minuten mee. Laat gepelde tomaten uit blik meepruttelen (10 minuten) en meng daarna de geroosterde paprika’s, wat kappertjes en oregano door de saus. Laat dit nog 5 minuten nagaren en voeg peper en zout toe.

Doe de saus in een ovenschaal. Bestrooi de sardientjes met peper en zou en bestrijk ze met wat gesmolten boter. Leg ze op het tomatenmengsel en bak het gerecht 25 minuten in de oven.

Ik denk dat wij er Turks brood bij eten en een lekkere salade.

Dit is het ingrediëntenlijstje:

lijst sardientjes

Vrijdag: Makreelwraps met spinazie (Relax!!)

Voor het vrijdaggracht heb ik me weer laten inspireren door het relax-hoofdstuk van Een broodje in de oven. Weer één gerecht met vis, omdat dat goed blijkt te zijn voor de baby. En dit leek me gewoon een mooi vrijdag-gerechtje. Het recept is simpel: Koop grote tortillawraps. Smeer ze in met een sausje van 4 eetlepels Griekse yoghurt en 2 theelepels harissa (pittig!). Verdeel daarna in stukken gesneden spinaziebladeren, gefileerde verse makreel en stukjes avocado over de raps. Bestrooi met peper en zout, rol ze op en snijd ze schuin in drie stukken. Ik zou hier trouwens een soepje bij eten!

Nieuw! De Relax Mama  Zwangerschapskalender!

cover4Ik maakte deze week een menu voor zwangeren in het kader van onze Relax Mama zwangerschapsweek  En die is er weer omdat deze week  de Relax Mama  Zwangerschapskalender verschijnt. Een kalender met 42 hart onder de riemen, spreuken en plaatjes die ervoor zorgen dat je kunt blijven lachen om jezelf en je hormonen. Het kalendertje is verkrijgbaar vanaf 3 mei en kost €14,99. Hij is te krijgen in de boek- en cadeauwinkels of hier online.

Alvast een inkijkje in de kalender? Kijk hier.

Kalender winnen?

Bij een lancering van een nieuwe kalender hoort natuurlijk ook een winactie. Kalender winnen? Ik mag er tien weggeven. Doe mee aan de winactie op Facebook. Ik kies maandag 8 mei de winnaars uit.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

34 Reacties

 • Reageer Nadine 6 mei 2017 at 07:10

  Wat een leuke recepten. Bedankt!
  Ik zou ook graag kans maken op het boek. Ben 25 weken zwanger van ons tweede kindje en met een peuter die rondloopt is het best lastig om steeds weer nieuwe inspiratie te vinden voor een goede maaltijd. Uiteten gaan is ook niet altijd leuk met alles wat niet mag, dus het zou top zijn om thuis nieuwe recepten te kunnen proberen.

  • Reageer Coreije 7 mei 2017 at 05:18

   Het is nu 6:14 en ik heb nu al zin in maandag avond ?! En wat zien de andere dingen er ook lekker uit. We gaan de heerlijke salade maken.

   Zelf ben ik nu 3 maanden zwanger en altijd bezig met voeding. Dus zou het kei leuk vinden om het boek te winnen ik heb namelijk nog een tijdje te gaan?. Ook lekker voor man en peuterlief

 • Reageer Sanne 6 mei 2017 at 07:12

  Nou die wil ik wel winnen! Zwanger van de tweede en wil nu wel iets (eigenlijk heel veel) beter en gezonder eten. Daar zou dit boek mij bij kunnen helpen!

 • Reageer Bettine 6 mei 2017 at 07:17

  Hi Elsbeth, wat een lekker en gevarieerd menu Weer, bedankt voor de inspiratie! Ik vind het leuk om het boek te winnen, ben nu bijna op de helft van mijn 2e zwangerschap!

 • Reageer Marieke 6 mei 2017 at 07:19

  Ja die wil ik wel winnen! Ben erg van het eten momenteel 😉 (23 weken zwanger) en probeer om dat zo gezond mogelijk te doen (wat natuurlijk niet altijd lukt) Inspiratie is erg welkom!

 • Reageer Nicole 6 mei 2017 at 07:20

  Hier kan ik iemand super blij mee maken dus ik doe mee? xxx

 • Reageer Nadine Erhardt 6 mei 2017 at 07:21

  Voor mijn vriendinnetje die gister heeft meegedeeld dat ze voor het eerst zwanger is, zou dit boek perfect zijn. Ze is nu al een beetje aan het strugglen, terwijl er zoveel is dat je gewoon kunt eten. Dit boekje neemt dan een beetje haar zorgen weg zodat ze zonder problemen gewoon lekker kan eten en genieten van de zwangerschap

 • Reageer Rianka 6 mei 2017 at 07:23

  Ik zou het boek graag willen winnen voor mijn vriendinnetje Stephanie. Momenteel zwanger van haar tweede kindje. Ze heeft het financieel niet breed en ik geef haar zo vaak mogelijk nuttige cadeautjes.

 • Reageer Karina 6 mei 2017 at 07:26

  Wat een lieve actie om het boek door te geven! Heb nog wel even te gaan tot eind oktober & inspiratie voor heerlijke gerechten is zeker welkom <3

 • Reageer Colinda van den Broek 6 mei 2017 at 07:26

  Jaaaa deze wil ik wel graag winnen! Ben momenteel alweer bijna 25 weken zwanger van de 2de. En merk dat ik bij mijn eerste zwangerschap veel gezonder attracties. Nu vooral gemakkelijker, maar waarschijnlijk komt dat door weinig inspiratie. Dit boek kan me mooi door de 2de helft heen loodsen.

 • Reageer Marianne 6 mei 2017 at 07:27

  Heerlijke recepten weer! Dank je wel. Het boek lijkt mij fantastisch, ik zou hem weggeven aan mijn schoonzusje. Ze is 20 weken zwanger. Ze houdt van koken, gezond eten en zou het boek geweldig vinden. Zeker nu ze druk aan het klussen zijn in een nieuw huis en daar over een maandje de nieuwe keuken gaan inwijden ??!

 • Reageer Fiona 6 mei 2017 at 07:28

  Die wil ik wel graag winnen. Met mijn zwangere zeefhoofd is het fijn als ik niet meer hoef na te denken over wat we gaan eten. En dit ziet eruit als recepten die mijn andere twee kids ook wel lusten.

 • Reageer Jorien 6 mei 2017 at 07:32

  Wat lekker allemaal! Ik ken wel iemand die ik heel blij kan maken met dat kookboek! Zwanger van de tweede, dus lekkere en vlotte recepten komen daar zeker goed van pas! En na de eerste weken super veel spugen, heeft ze het ook wel verdiend nu extra lekker te kunnen eten..

 • Reageer Leonie 6 mei 2017 at 07:33

  Super lief dat je het boek gaat verloten. Met mijn 2 broodjes in de oven (tweeling) zou ik graag mee loten. Zij kunnen wel wat goede voeding gebruiken en ik wel wat inspiratie. We hebben met zijn 3tjes nog een lange weg te gaan tot eind oktober.
  Ga zo door met de weekmenus en de website! Ik geniet ervan.

 • Reageer Laura 6 mei 2017 at 07:35

  Die zou ik graag willen winnen voor mijn collega die net zwanger is! Zou echt een leuke verrassing voor haar zijn!

 • Reageer Danielle 6 mei 2017 at 08:01

  Oh super! Dat wordt moeilijk kiezen, een aantal vriendinnetjes zijn zwanger….of ik hou hem zelf en ga voor hun koken?

 • Reageer Annemarie 6 mei 2017 at 08:07

  Lijkt mij super om te winnen! Na 5 jaar wachten eindelijk zwanger van ons eerste kindje. Ik heb al 4 maanden slechte eetlust waardoor het moeilijk is om wat origineels te verzinnen voor het eten. We eten vaak hetzelfde, tot frustratie van mijn man die echt een bourgondiër is. Ik mis vooral de dingen die ik niet meer mag. Inspiratie is dus meer dan welkom om van eten weer een feestje te maken!

 • Reageer Elvira 6 mei 2017 at 08:08

  Ik zou hem heel graag willen winnen. Ben vaak inspiratie loos en door de verbouwing in huis is er vaak ook weinig tijd om uitgebreid te koken/zelf een nieuw recept op te zoeken met alles erin wat je als zwangere mag eten. Hoe leuk zou het dan zijn om de recepten uit het boek te maken om toch steeds wat nieuws op tafel te zetten tussen alle bedrijven door!

 • Reageer Rinske Abma 6 mei 2017 at 08:11

  jaaaaa die wil ik wel winnen. Zwanger van ons tweede kindje en altijd op zoek naar gezonde inspiratie.

 • Reageer Nikki 6 mei 2017 at 08:18

  Ik zou het boek wel willen winnen voor mijn zusje! 20 wkn zwanger van een babyboy! Zou een leuke verrassing zijn ☺

 • Reageer Miliana Weijers-Zanoli 6 mei 2017 at 08:32

  Wat een heerlijkheid als je gewoon kant en klaar een lekker menu voorgeschoteld krijgt en je niet hoeft na te denken of je dit nou wel of niet mag hebben tijdens je zwangerschap.
  Dus ja, het lijkt mij heel fijn (en lekker) om uit je boek te mogen koken. Lean back en genieten maar .

 • Reageer Pauline Schonewille 6 mei 2017 at 09:00

  Ik wil het boek graag winnen want kan het goed gebruiken! Ben auteur van het boek VegaMama en nu hoogzwanger van mijn vierde kindje.

 • Reageer Erika Boschker-Assink 6 mei 2017 at 09:38

  Wauw! Dat ziet er lekker uit! Ik ben al niet zo’n keukenprinses.. Dus een beetje hulp kan geen kwaad. 🙂 ik ben nu zwanger van ons 2de kindje, die we rond 23 oktober verwachten 🙂
  Liefs Erika

 • Reageer Bianca Roelofsen 6 mei 2017 at 09:40

  Jaaaa dat lijkt me nog eens een leuk boek! Kan ik er nog 20weken gebruik van maken en wie weeg nog een volgende zwangerschap. Nu 20weken zwanger van 2e kindje ?

 • Reageer Laura Thoma 6 mei 2017 at 09:51

  Dat zou leuk zijn om dit receptenboek te winnen!!
  Het blijft toch best lastig om lekkere recepten uit te blijven proberen als je steeds moet filteren wat je wel en niet mag. Merk ik nu op vakantie met uit eten gaan ook. Zou zo fijn zijn een boek waarbij je gewoon kan denken “oe dat lijkt me lekker” In plaats van die menukaart met oe lekker maar mag ik niet. O ja dat ook niet… Nou dan nemen we dit maar want dat mag ik tenminste.
  Nu 24 weken zwanger en zou leuk zijn weer wat meer te kokkerellen de 2e helft van de zwangerschap van onze 2e.
  *duim, duim duim* en bedankt voor deze kans.

 • Reageer Linda 6 mei 2017 at 13:03

  Graag, voor Mn nieuwe buurvrouw die zich net gisteren voor kwam stellen en vertelde dat ze zwanger is

 • Reageer Evelien Greijn 6 mei 2017 at 14:29

  Thnx voor de recepten!
  Het boek zou ik heel graag willen winnen. Ondertussen alweer op de helft zwanger van onze tweede en zoooooo inspiratieloos met momenten…

 • Reageer Susan 6 mei 2017 at 14:40

  Die wil ik graag winnen voor mijn zus Esther die dol is op koken en kookboeken en zwanger is.

 • Reageer Ilse Metz 6 mei 2017 at 15:19

  Heeeeeel graag zou ik dit boek winnen. Ben niet meer zwanger, maar weet nog dat ik vorig jaar in dit boek zat te bladeren bij de verloskundige. Super lekkere recepten en doorbreekt weer de standaard maaltijden die we geneigd zijn te maken zodat onze kleuter ze ook eet;-)
  Tijd voor nieuwe inspiratie hier en ook leuk om uit te lenen aan zwangere vriendinnen.

 • Reageer Maike 6 mei 2017 at 19:57

  Wat leuk!!

  Graag zou ik dit boek willen winnen want met 2 zoontjes die lekker druk zijn kan ik wel wat hulp gebruiken hihi.
  Ben 31 oktober uitgerekend dus kom maar op met die lekkere receptjes ???

 • Reageer Vera 6 mei 2017 at 20:25

  Ja, heeeeeel graag! Na heel erg veel moeite is nummer twee op komst en de inspiratie zou ik echt kunnen gebruiken…

 • Reageer Chantal 6 mei 2017 at 21:03

  Mijn baby in mijn buik lust alleen nog maar pizza, patat en poffertjes dus misschien dat we met dit boek wat meer gevarieerd kunnen eten ??

 • Reageer ankie 7 mei 2017 at 08:16

  Elke week insiratieloos, dus dit boek zou goed van pas komen nu mijn eetlust weer terug aan het komen is. Je zou mij en de kleine in de buik er heel blij mee maken ?

 • Reageer eefje 7 mei 2017 at 14:25

  Wat een lekkere gerechten uit het boek!
  Ik probeer gezond en gevarieerd te koken voor onze peuter , mezelf (en de kleine meid in m’n buik) en m’n man. Dat kan soms knap lastig zijn! Inspiratie is zeker welkom ?

 • Laat je reactie achter