Kook

Relax Mama weekmenu 78: mijn favoriete salades

Deze week schrijf ik het weekmenu in Spanje. Wij zitten inmiddels in onze vierde reisweek en ik kan vertellen dat mijn culinaire voornemens redelijk slecht uitpakken. Ondanks de goede voorbereidingen die ik trof met het speciale campingmenu blijf ik de combi kamperen en koken toch lastig vinden. Ik geef vooral de schuld aan de boodschappen. Als we langs een hypermarché zijn geweest (zoals vandaag) dan lukt het, maar als we een paar dagen alleen maar campingwinkels hebben gezien, dan werkt het niet. De pasta rode saus viert hier dan ook hoogtij en het frietgehalte is ook behoorlijk hoog.

Voor dit weekmenu kies ik ervoor om terug te blikken op het afgelopen jaar en maak ik een weekmenu met mijn favoriete salades. Niet dat mijn kinderen nou zo dol op salades zijn. Maar van sommige kun je een uitstekende kindervariant maken.

Maandag: Salade gegrilde groente en geitenkaas – vega

Voor deze salade gebruik ik de volgende groentes:

 • plakken courgette
 • stukjes champignon
 • repen rode, groene en gele paprika
 • gesneden (rode) ui
 • knoflookteentjes
 • trostomaatjes

Ik leg de groente op een bakplaat, besprenkel ze met olie, beetje peper en zout erover en schuif de plaat in een voorverwarmde oven (200 graden). Gril de groente in een minuut of 30 (af en toe omscheppen). Op de barbecue kan trouwens ook. Dan leggen we de groente in een aluminium bak op de barbecue.

Als de groentes er lekker uitzien, laat ik ze een beetje afkoelen. Dan pak ik een mooie grote schaal, leg daar (rucola)sla op en leg daaroverheen de gegrilde groente. Daarover wat verbrokkelde zachte geitenkaas of feta en verse basilicum.

Dinsdag: Salade Niçoise met kindervariant – vis

saladeMijn tweede favoriete salade is er een die Henno altijd maakt: de salade Niçoise. Hij maakt hem met:

 • gekookte krieltjes
 • haricots verts gekookt
 • ansjovis uit blik, potje en sardientjes of tonijn uit blik,
 • sla naar keuze
 • komkommer in plakjes
 • cherrytomaatjes
 • gekookt ei.

Meng voor de dressing wat yoghurt, mayonaise, mosterd, peper, zout en beetje citroensap door elkaar. En schep de gekookte krieltjes (beetje afgekoeld) door de dressing. Leg eerst de sla op de borden en vervolgens per bord wat aardappeltjes in de dressing en daarna de andere ingrediënten.

Voor Teun leg ik alles apart op zijn bord, zonder de dressing. Die heeft dus eigenlijk gewoon een bord met aardappel, boontjes, ei en komkommer.

Woensdag: Gado gado met kindervariant – vega

Nog eentje die Henno meestal maakt: Indonesische gade gado. Omdat deze regelmatig terugkeert in mijn weekmenu’s heb ik het recept dat hij gebruikt voor jullie online gezet. Je vindt het hier.

Donderdag: Salade gegrilde paprika burrata

Deze gegrilde paprika’s kwam ik onlangs in het blaadje van onze supermarkt tegen en maakte ik voor een burenbarbecue. Hij is gelijk in mijn top vijf geschoten! Je vindt het recept hier. Ik maakte hem met burrata (soort Mozzarella en ook mijn nieuwe favoriet), in plaats van met geitenkaas zoals in het recept. Ik zou er chipolataworstjes bij eten en Turks brood of stokbrood.

Vrijdag: BBQ  met sateetjes, coleslaw en gepofte zoete aardappel met room

De coleslaw bij de barbecue is mijn ontdekking van de vorige zomer. Als je dit eet met sateetjes en gepofte zoete aardappel met room (en het liefst met koriander en jalapeño-pepers) dan heb je echt een topmaaltijd! Voor de recepten verwijs ik terug naar mijn barbecue weekmenu van vorig jaar. Die vind je hier.

Tot zo ver mijn saladespecial in plaats van echt weekmenu! Ik hoop dat er iets tussen zit dat jullie deze week kan inspireren. De salade Nicoise maakt ook nog wel kans om hier op de campinotafel te verschijnen. Ik wens jullie allemaal een mooie week, met hopelijk wat zonnige vakantiedagen!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter