Kook

Relax Mama-weekmenu 90: een goede-koolhydraten-menu

Ik hoef de komende week niet te koken, want ik zit met Keet in Amerika voor haar allereerste Amerikaanse wedstrijd! Daarom ben ik blij dat mijn vriendin Karin het weekmenu voor ons wilde maken. Een weekmenu met ‘goede koolhydraten’, aldus Karin, want zij is op de gezonde tour. In haar weekmenu kun je zien hoe ze dat doet terwijl ze ook twee pubermeiden te voeden heeft!

Maandag: Omelet met gegrilde courgette

Karin: “Drukke dag bij ons thuis want de kinderen hebben een lange schooldag en ’s avonds zijn we allemaal aan het sporten. We eten dus meestal pas rond 20.00 uur en dan moet het natuurlijk wel snel klaar zijn. Omelet it is! Ik maak hem met 2 à 3 eieren per persoon.”

Klop de eieren luchtig. Voeg voor een lekker romig smaakje eventueel een scheutje kokosmelk toe. Als de omelet aan de bovenkant bijna droog is, leg je er plakjes gegrilde courgette op. Rauw kan natuurlijk ook. Dan schuif je ‘m op een bord en beleg je de omelet verder met een berg van slasoorten die iedereen lekker vindt, bijvoorbeeld rucola, veldsla en spinazie. Met mayonaise voor de liefhebber 😉 Als laatste feta erover kruimelen.

Dinsdag: Kip van Patricia en zoete aardappel

Karin: “Van vriendin Patricia kreeg ik laatst dit recept en ik heb het al een paar keer gemaakt, echt super lekker!”

Doe kippendijtjes of kipfilet in een braadslede. Bestrooi met peper, zout, beetje kerrie, knoflook, wat verse gember en takjes rozemarijn. Voeg daarna cherrytomaatjes, bosui, puntparika in stukjes en zwarte en groene olijven toe. Besprenkel met wat citroensap en uiteraard wat olijfolie. Het geheel mik je in de voorwarmde oven op 220 graden, 20 à 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de kip. Lekker met zoete aardappel!

Woensdag: Paprikasoep en bananenbrood

Karin: “Weer een dag waarop er gesport wordt ’s avonds dus wederom weinig tijd. Omdat ik altijd vergeet om gerechten van te voren uit de vriezer te halen maak ik de soep eigenlijk altijd vers. Paprikasoep is een favoriet hier in huis. Voor de kinderen maak ik er een afbakbroodje bij en voor mezelf twee plakken bananenbrood die ik de avond van te voren al gemaakt heb.”

Soep: Uitje fruiten, knoflook erbij, 8 paprika’s (ik neem altijd een zak buitenbeentjes) in stukken hakken en even meebakken. Voeg twee of drie tomaten erbij en groentebouillon. Even doorroeren, staafmixer erop, scheutje kokosmelk en klaar!

Bananenbrood: “Dit vind ik een van de allerlekkerste dingen, hier mag je me ’s nachts voor wakker maken 🙂 Ik gebruik altijd dit recept van voedzaamensnel.nl.

Donderdag: Quinoa-stampotje

Karin: “Dit is echt een lekker stamppotje. Voor de kinderen doe ik uitgebakken spekjes of rookworst bij, zelf neem ik kip. (Twee keer kip deze week, het is niet anders :-). Het recept kreeg ik van de sportschool. Met deze hoeveelheden heb ik nog een bakje over voor de lunch de volgende dag. Koud ook erg lekker.

Dit gaat er in:

– 2 uien (klein gesneden)
– 3 teentjes knoflook (klein gesneden)
– theelepel tijm
– 600 ml Groente bouillon
– 200 gram wortels (in blokjes)
– 250 gram quinoa (rauw)
– 500 gram boerenkool
– peper / zout

En zo maak je het

– Bak de spekjes uit en bewaar voor later. Ik zet een bakje apart op tafel.
– Kook de boerenkool in een aparte pan.
– Fruit in een soeppan de ui en de knoflook.
– Voeg de groentebouillon, wortels en quinoa toe en breng het geheel aan de kook.
– Draai het vuur laag zodra het kookt en laat 20 minuten pruttelen.
– Roer af en toe door en voeg eventueel wat water toe.
– Als de wortels zacht zijn kan de boerenkool (eerst afgieten) erbij. Nog even goed doorroeren en eventueel azijn, peper en zout toevoegen.

Ondertussen maak je de kip zoals je gewend bent.

Vrijdag: Pizza Evelina

Karin: “Ik ben al een tijdje op zoek naar een lekker alternatief voor de pizza. Dit recept van Evelina met een bodem van havermeel kende ik nog niet. Het ziet er erg lekker en niet al te ingewikkeld uit dus die ga ik vrijdag proberen! Ik maak er een lekkere tomatensalade bij met een kwarksausje.”
Het recept voor deze pizza komt uit het boek Lekker in je lijf van Evelina Zinger. Het is een boek met informatie over gezonde voeding en met een programma om in zes weken een gezonder lijf te krijgen. He kost €29,95 en is hier verkrijgbaar.

Karin is moeder van de tweeling Anne en Fransje (13) en werkt als account manager bij African Bamboo Bike. Sinds een paar weken volgt ze een intensief programma op de sportschool met een persoonlijk trainings- en voedingsplan. En soms gaat ze daar een paar dagen de mist mee in. Maar dat maakt ze de week daarna dan weer goed met een weekmenu als dit!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Benieuwd naar de vorige 89 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Kitty 1 november 2017 at 17:56

    Op welk moment moet de tijm bij het quinoa stamppotje?

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 91: ultiem comfort food menu! – Club van relaxte moeders 3 november 2017 at 19:24

    […] die mijn weekmenu niet haalden. Dit alles ook een beetje als tegenhanger van het gezonde koolhydraat-arme weekmenu van Karin van vorige week. Want comfort food, oftewel troost-eten, blijkt in veel gevallen nogal […]

  • Laat je reactie achter