Kook

Relax Mama-weekmenu 88: kidsproof eten met Susan!

Ik heb geen flauw idee wat ik komende week ga eten, want ik ga een weekje met Teun naar Griekenland! Ik ga mijn ouders opzoeken die een huisje hebben in Noord Griekenland. Daarom ben ik extra blij dat ik deze week een gastredacteur voor het weekmenu heb, en wel Susan Aretz! Susan is de oprichter van het platform Smulpaapje.nl en schrijver van de boeken Wat eten we vandaag? en Wat lunchen we vandaag?

Smulpaapje.nl ontstond vanuit haar frustratie over het gemiddelde kindermenu in restaurants. Omdat ze online geen overzicht kon vinden van goede restaurants voor kinderen met de focus op goed en lekker eten, is ze die website zelf gaan maken. Als je bovenin de pagina je postcode invult kun je heel makkelijke zoeken naar ‘Smulpaapje-proof’ restaurants bij jou in de buurt.

Omdat je (waarschijnlijk) vaker thuis eet dan in een restaurant, zette Susan op haar site ook meer en meer recepten die lekker zijn voor het hele gezin. Ik kijk er regelmatig voor nieuwe inspiratie. Om te vieren dat Susans tweede boek onlangs is uitgekomen, doen we nu een volledig Smulpaapje-weekmenu. En ook leuk: Susan is komende week te zien bij Koffietijd én bij het RTL-programma Vijf Uur Live.

Maandag: Hartige cake met paprika en feta (vega)

Susan begin de week vegetarisch. Met een hartige cake uit haar boek Wat lunchen we vandaag?  Dit gerecht eet Susan vaak op maandag, omdat ze hem meestal op zondag al maakt en hem dan op maandag alleen maar even hoeft op te warmen. Ze eten er wat rauwkost. Je vindt het recept hier. Daar mijn vader vegetarisch, zou ik natuurlijk kunnen overwegen deze maandag ook in Griekenland te maken….

Dinsdag: Pastasalade zalm en tomaatjes -écht snel en makkelijk! (vis)

Nog eentje uit het nieuwe boek. Deze heb ik al een keer uitgeprobeerd en dit gerecht is met stip in mijn favorietenlijstje terecht gekomen! Het is een heel snel recept én superlekker. Je kunt deze pastasalades warm, koud of lauw eten, aldus Susan. Zij geeft hem overigens ook vaak als lunch mee aan haar dochter. Je vindt het recept hier.

Woensdag: Italiaans stamppotje met prei en salami

‘Er moet ook een stamppot in,’ riep Susan toen we samen nadachten over dit weekmenu. Het werd deze, een stamppot met prei en salami. Ik ga hem zeker een keer uitproberen.

Donderdag: Mexicaanse roerbak met rijst en bonen

‘De leukste recepten zijn eigenlijk de recepten die per ongeluk ontstaan,’ zegt Susan als ze me over dit recept vertelt. Het ontstond tijdens een vakantie op een bungalowpark.  Ze zette het haar dochter en een vriendinnetje voor en die ‘hebben lopen schransen, niet normaal!’ Kortom, een behoorlijk kidsproof recept deze Mexicaanse roerbak.

Vrijdag: Tonijnburgers met zoete aardappelfrietjes (vis)

Op vrijdag visburgers gemaakt van tonijn uit blik: niet alleen makkelijk maar ook nog eens budget. Prima afsluiter van de week lijkt me. Susan geeft er zoete aardappelfrietjes bij. Tijdens ons gesprek over dit weekmenu kwamen we er alleen achter dat zoete aardappel minder geliefd is bij (onze) kinderen dan je zou verwachten. Het is vooral onze favoriet. Als je er liever iets anders bij geeft, met broodjes pas ook prima bij snack-vrijdag en met gebakken aardappeltjes zijn ze ook hartstikke lekker. Als je ze gaat maken: let even goed op Susans tip om ervoor te zorgen dat de burgers lekker sappig blijven. Je vindt het recept hier.

Bonus! Muffins voor in het weekend!

Het nieuwe boek van Susan staat vol recepten voor lekkere lunches, maar ook ideeën voor originele en gezonde traktaties vind je erin. Veel van de gerechten kun je ook echt prima gebruiken voor het avondeten. Of als ontbijt. Zoals deze bacon & eggs muffins. Misschien een goeie voor de zondagochtend. Wil je trouwens zien hoe Susan deze muffins maakt? Ze is aankomende week gastkok in het programma RTL Live. En op vrijdag 20 oktober zie je hoe ze deze muffins maakt.

Dé Relax Mama tips van Susan:

Tijdens mijn gesprek met Susan vlogen er aardig wat handige tips over tafel. Hier twee die ik sowieso wil doorgeven aan jullie.

Tip 1: Maak veel muffins en vries ze in: In Susans boek een aantal recepten voor hartige muffins. ‘Echt handig om die in groot aantal te maken,’ zegt Susan, ‘zodat je een deel kunt invriezen.’ Op de dag dat je ze wilt eten, of wilt meegeven naar school, warm je ze op in een voorverwarmde (hetelucht)oven op 150 graden in 5 à 10 minuten. En dan hop, in dat lunchtrommeltje!

Tip 2: restjes opmaken met frittata: Heb je aan het einde van de week allerlei restjes over in je koelkast? ‘Maar er een frittata van,’ adviseert Susan. ‘De mooiste manier om restjes van de week weg te werken.’ Op deze pagina legt ze uit hoe ze dat doet.

Boek hebben? Susan geeft er één weg!

Het boek Wat lunchen we vandaag? is verkrijgbaar in de boekwinkels en hier online. Het kost €24,99. Susan geeft graag een boek cadeau aan een van jullie. Laat hieronder je reactie achter en wie weet ben jij de gelukkige!

Susan zien op televisie? Op maandag maakt ze haar debuut als televisiekok! Je kunt dan tussen 10.00 en 11.00 uur zien hoe ze bij Koffietijd Hartige wafels uit het boek bereidt.

Je kunt Susan ook volgen op Facebook via haar Smulpaapje-pagina.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

29 Reacties

 • Reageer Jacintha Ooijevaar 14 oktober 2017 at 06:59

  Mijn kinderen lusten alles en dat wil ik graag zo houden. Maar ik vind zelf vaak geen inspiratie om originele recepten uit te proberen. De andijviestamppot, macaroni en gebakken aardappels heb ik inmiddels wel een beetje bekeken!

 • Reageer Yvonne 14 oktober 2017 at 07:12

  Jaaa! Superfijne inspiratie voor onze kleine alles-eter. Alleen merk ik dat ik snel terugval op dezelfde gerechten… afwisseling is meer dan welkom! ?

 • Reageer Daniëlle Vreven 14 oktober 2017 at 07:14

  Iedere week koken wij vanuit het weekmenu ideaal! Het lunchboek zou super zijn aangezien ik voor mijn verjaardag een lunch verzorg voor mijn vriendinnetjes met kids…Ik heb totaal nog geen inspiratie?

 • Reageer José 14 oktober 2017 at 07:16

  Wat een leuk boek! Het is zo lastig wat nieuws te bedenken qua eten dus een hulpmiddel als dit boek zou erg welkom zijn!

 • Reageer Anne 14 oktober 2017 at 07:22

  Lijkt me heel leuk. Met een zeer kieskeurige eter zijn kookboeken met goede tips altijd welkom!

 • Reageer Martha 14 oktober 2017 at 07:22

  Jaaa, inspiratie is altijd fijn en met name ook om eens wat anders mee te geven/ nemen voor de lunch, dan die eeuwige boterham met kaas!

 • Reageer Natasja 14 oktober 2017 at 07:27

  Poeh, iets dat lekker, gezond en redelijk snak op tafel staat voor die apen is niet altijd makkelijk in een hectisch bestaan. Ik lees met veel plezier regelmatig de recepten op de site, maar ik ben een sucker for books. Dus Yes please!

  • Reageer Natasja 14 oktober 2017 at 07:29

   Snak is snel natuurlijk!

 • Reageer Christel 14 oktober 2017 at 07:39

  Dat zou super zijn! De ene lust niet alles en de andere kan een uur over 1 boterham of avondeten doen… tijd voor inspiratie en relaxt eten als gezin aan tafel!!…

 • Reageer Suzanne Boot 14 oktober 2017 at 07:40

  Luch inspiratie is altijd handig, ik val nu steeds in het vertrouwde haha,een keer wat anders eten lijkt me heerlijk.

 • Reageer Ante 14 oktober 2017 at 07:40

  Ik haal veel inspiratie uit de gerechten! Mijn jongens lusten helaas lang niet alles wat ik op tafel zet maar wanneer ik hieruit recepten vis is het wonder boven wonder bijna altijd goed. Bedankt, heel fijn deze weekmenu’s dus, keep going! En dat boek neem ik meer dan graag op in mijn collectie. Leuk!

 • Reageer Kim 14 oktober 2017 at 07:43

  Graag doe ik mee. Iedere week weer opnieuw stress om te bedenken wat we de hele week eten. Vaak dus herhalingen (ook lekker hoor), meer afwisseling zou welkom zijn. Ook om er zo ook eens regelmatig nieuwe smaken in te brengen voor onze 2 kids. Helaas zelf nog niet echt creatief maar hoop dit door meer gevarieerd te gaan koken steeds meer te ontwikkelen. Want ik hou er wel heel erg van…..

 • Reageer Suzanne 14 oktober 2017 at 07:57

  Leuk weekmenu weer! Ik zou heel graag het lunchboek winnen, mijn oudste gaat na de herfstvakantie naar school en lunchtrommel-inspiratie is zeer welkom!

 • Reageer Vin 14 oktober 2017 at 08:17

  Hi! Goed weekmenu weer! Ik haal elke week weer inspiratie uit jouw weekmenu. Al een paar klassiekers hier in huis: pasta met worstballen en de luie roti. Nu die kleine van ons 4 geworden is kunnen we ook wel wat lunchinspiratie voor school gebruiken. Het te winnen boek is dan ook zeer welkom!

 • Reageer Mariska 14 oktober 2017 at 08:24

  Het lijkt me een geweldig boek om te winnen. Ik vul een aantal keer per week een Yumbox (bento) voor de lunch: lekker veel variatie en een leuke manier van lunchen. Maar ik blijf wel wat hangen in de succesrecepten: wraps, broodsushi, pizzarolls, salade. Dus wat nieuwe inspiratie is zeer welkom!

 • Reageer Aniek 14 oktober 2017 at 08:46

  Wat een leuk boek! Mijn dochter gaat nu bijna met de pot mee eten (1jaar) dus ik kan wel wat inspiratie gebruiken!

 • Reageer Bianca 14 oktober 2017 at 09:13

  Mmm, wat een lekkere dingen komen er voor bij. Ik heb een lastige eter en merk dat ik steeds terugval op dezelfde eenvoudige gerechten.
  Een beetje afwisseling zou fijn zijn! Ik ga hier zeker wat dingen van proberen!

 • Reageer Krista 14 oktober 2017 at 09:49

  Leuk. Ik loot graag mee. Altijd goed voor nieuwe ideeën. Kunnen de kids zelf aan de slag?

 • Reageer Susanne Ruiter 14 oktober 2017 at 13:05

  Ja!!! Make my day! Sinds dit jaar hebben mijn 3 kinderen een continue rooster op school en ik gun ze een gevarieerde lunch. Wat me ook leuk lijkt is om samen met m’n dochter gerechten uit het boek te maken. Dat stimuleert om nieuwe dingen uit te proberen!

 • Reageer Judith Bijzitter 14 oktober 2017 at 15:45

  Dat zou een mooie aanvulling zijn! Wat inspiratie voor nieuwe gerechten kan ook hier geen kwaad… en omdat zoonlief sinds afgelopen maandag naar school gaat is het altijd goed wat lunchtrommelinspiratie op te doen!

 • Reageer Melissa Huesken-Verhaar 14 oktober 2017 at 15:50

  Het “relax mama in de keukboek” valt hier half uit elkaar van t vele gebruik. Een ander top kookboek voor mn gezin is dan ook zeer welkom. Kan t relax mama kookboek zelf even relaxen.

 • Reageer Anita H. 14 oktober 2017 at 18:48

  Ik kan wel wat inspiratie gebruiken en ik ding dus graag mee.

 • Reageer Kitty 14 oktober 2017 at 20:05

  Met 2 kleine schatjes in huis, de een net begonnen met hapjes en de ander regelmatig in “wat de boer niet kent..”-buien, is het vaak zoeken naar iets wat we lekker met zn allen kunnen eten. Een goed boek met inspiratie voor het hele gezin is dan ook altijd welkom!

 • Reageer Femke 15 oktober 2017 at 07:38

  Leuk! Nieuwe ideeen en tups, altijd welkom!

 • Reageer Willeke Berends 16 oktober 2017 at 08:27

  Oh ja! Zou dit het antwoord kunnen zijn op mijn super gezellige niks eter thuis? Mijn inspiratie is wel een beetje op. Zou heerlijk zijn weer wat nieuwe ideeën te krijgen.

 • Reageer Sher 16 oktober 2017 at 09:05

  Ja leuk!!! ik wel een keer iets anders dan alleen brood…..

 • Reageer Anouk 17 oktober 2017 at 13:22

  Tja ik heb natuurlijk dezelfde redenen als de andere relaxte moeders EN vaders: bij ons in huis koken we allebei en dat doen we dan net even anders dan de ander. Dit boek is meer dan welkom ter inspiratie en smaakontwikkeling van onze 2 jongens (Frederik van bijna 4 en Oscar van 17 maanden) en ik denk, aan de voorbeelden te zien, dat we er zelf ook van zullen smullen 🙂

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 89: herfstmenu! – Club van relaxte moeders 20 oktober 2017 at 19:13

  […] trouwens voor alle enthousiaste reacties op het fijne weekmenu van Susan van vorige week. De winnaar van het boek Wat lunchen we vandaag? is Vincianne […]

 • Reageer Linda 2 november 2017 at 18:08

  Extra inspiratie is altijd fijn! Kan ik samen met mijn dochter aan de slag.

 • Laat je reactie achter