Lees, Zwanger

Sorry moeder in spé!

Bij mij was het een column van Sylvana Simons die me aan het huilen bracht. Dertien jaar geleden. Ik was zwanger van Keet. Sylvana, toen zelf moeder van jonge kinderen, was vaste columniste bij Viva Mama. Ze schreef in een column over haar kraambezoek aan een vriendin. Toen Sylvana haar net bevallen vriendin zag zitten met gelukzalige blik en pasgeboren baby, overdacht ze wat deze vriendin allemaal nog zou gaan tegenkomen. Ze beschreef in haar column de zorgen, frustraties, vermoeidheid en wat al meer. Het zullen mijn hormonen zijn geweest, maar ik was op slag intens verdrietig.

Mijn eerste zwangerschap speelde zich af in het stenen tijdperk. Ik moest het hebben van de Viva Mama en Ouders van Nu om een beetje in het moederschap te komen. Er waren nog geen 101 mama-blogs en het woord vlog moest nog worden uitgevonden. De eerlijke mama-verhalen, zoals je ze nu overal vindt, waren nog het privédomein van Daphne Deckers en die was voor labiele zwangeren als ik nog prima te ontwijken.

Hoe anders is het nu. De mama-blogs en columns over het wel en wee van jonge moeders vliegen je om de oren: klachten over kinderen die wakker worden op tijden dat je voorheen beschonken thuiskwam, ‘tien dingen die niemand je vertelde over bevallen,’ verzuchtingen over de sleetsheid die je relatie treft als er eenmaal kinderen zijn.

Wat zou ik veel gehad hebben aan al dit soort blogs toen Keet er eenmaal was. Wat zou ik blij zijn geweest met tweets van mede-vermoeide Twitter-moeders toen ik vol zelfmedelijden en zwaar oververmoeid met dreumes Keet ochtend aan ochtend om half zes beneden zat. Wat had ik graag gelezen dat ik niet de enige was die zich niet fijn voelde bij de niet-slapende baby laten huilen, of die zich zorgde maken omdat ze niet op één opvoedlijn zat met haar lief.

Mijn boek Relax Mama! is ontstaan omdat ik dit alles jaren geleden juist miste. Ik kon het schrijven omdat ik jaren later wél met humor en lichtheid op afstand naar mezelf als moeder van een kleintje kon kijken. Toen Teun zes jaar na Keet werd geboren was ik nog steeds geen relaxte moeder. Maar wat hielp het dat ik dat nu durfde te delen en dat anderen hun sores ook deelden. En dat ik met humor naar mezelf kon kijken.

Maar wat ben ik blij dat de Club van Relaxte Moeders en al die ander al dan niet grappige ‘oh dat heb ik ook-‘ blogs van nu nog niet bestonden. Als die ene column in de Viva Mama mij al aan het huilen bracht, dan was ik bij de huidige overvloed aan eerlijke verhalen waarschijnlijk niet meer met mijn hoofd onder het dekbed vandaan gekomen. De column van Sylvana van destijds was ook precies de reden dat ik bij de inleiding van Relax Mama een waarschuwingsbord heb geplaatst: ‘verboden te lezen als je nog geen moeder bent.’ Want hoe fijn ook om te lezen als je net moeder bent geworden en er middenin zit, als je zwanger bent is het wel zo fijn om in je eigen niemandsland te verkeren. In je eigen zwangerschapsbubbel.

Dus bij deze lieve moeders in spé wil ik graag mijn excuses aanbieden voor de blogs en columns die je misschien in verwarring hebben gebracht. Laat je niet gek maken door al dat geneuzel van ‘ons’. Gewoon vingers in je oren en vertrouwen op je eigen gevoel. En voor de zekerheid…. moet ik misschien overwegen een ‘kijkwijzer’ te ontwikkelen met pictogrammen vanaf welke fase van het moederschap een column geschikt is.

Waarschuwing uit de inleiding van mijn boek Relax Mama!

 De Relax Mama  Zwangerschapskalender!

cover4Het boek Relax Mama mag je dus pas lezen als je moeder bent. Maar hé gelukkig is er sinds dit jaar ook de Relax Mama  Zwangerschapskalender. En die is dan juist weer wel fijn als je zwanger bent. Het is een kalender met 42 hart onder de riemen, spreuken en plaatjes die ervoor zorgen dat je kunt blijven lachen om jezelf en je hormonen. Het kalendertje kost €14,99 en is te krijgen in de boek- en cadeauwinkels of hier online.

week 31 uit de Relax Mama zwangerschapskalender

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter