Kook

Relax Mama weekmenu 87: eenpansgerechten galore!

Vorige week werden de nieuwe boeken van Uitgeverij Snor gelanceerd. Geen nieuw boek van mij dit keer erbij, maar wel een heleboel andere leuke, waaronder de Eenpanskalender. Een kalender met voor elke dag een eenpansgerecht: 366 stuks! Eenpansgerechten zijn natuurlijk ideaal voor de relaxte moeders (denk: weinig afwas). Daarom deze week in het weekmenu gratis en voor niks een paar gerechten uit deze leuke kalender!

Maandag 9 oktober: Kathmandu-wokschotel aardappel en groente (vega)

Dit is het eenpansgerecht van 9 oktober. Het is een vegetarische wokschotel. Lijkt mij lekker, makkelijk en gezond!

Dit heb je nodig voor 3-4 personen: 

300 g wortels / 300 g sperziebonen / 300 g paprika / 300 g bloemkool / 300 g aardappels / olie / 1⁄2 ui /2 tenen knoflook / 2 el garam masala

En zo maak je het: Snijd de wortels, boontjes, paprika, bloemkool en aardappels fijn en blancheer ze. Haal de stukken aardappel als eerste uit het vocht en bak ze aan in een wok in een beetje olie. Schep de andere groenten eruit als ze beetgaar zijn. Zet even apart, bewaar het kookvocht. Snipper de ui en knoflook en voeg ze met de masala toe aan de aard­ appels in de wok. Laat 2 min. bakken en voeg de overige groente toe. Voeg beetje bij beetje het blancheervocht toe tot je de juiste smeuïgheid hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Dinsdag 10 oktober: Quiche à la tomate (vega)

Het gerecht op de volgende pagina, 10 oktober staat mij ook wel aan. Een tomatentaart. Zonder pan, maar met taartvorm of ovenschaal. Hier is het recept.

Dit heb je nodig: 1 rol vers bladerdeeg / 1,5 eetlepel mosterd / 100 g comtékaas (of gruyère) / 4-5 tomaten / Provençaalse kruiden

Z0 maak je het: Zet de oven op 200 °C. Doe het bladerdeeg in een quichevorm of een ronde ovenschaal. Prik met een vork een aantal gaten in het blader- deeg. Spreid de mosterd over het bladerdeeg tot die geheel bedekt is. Rasp de kaas en bedek de mosterd daarmee. Snijd de tomaten in schijven en leg ze boven op de kaas tot de quiche helemaal bedekt is. Breng de quiche op smaak met de Provençaalse kruiden en zout en peper. Zet de quiche 30 min. in de oven.

Woensdag: Eten uit de vriezer!

Woensdag ben ik de hele dag op pad met Keet omdat ze een skateboardvideo moet opnemen in België. Ik denk dat we daar ook eten. Henno en Teun moeten het dus samen rooien en ik heb het vermoeden dat ze iets uit onze vriezer halen, waar nog genoeg restjes instaan.

Donderdag: Pasta met broccoli en spek

Op donderdag een super super makkelijk recept uit mijn eigen boek Relax Mama in de Keuken. Het is nét geen eenpansgerecht omdat je de spekjes in een koekenpan moet bakken, maar de broccoli en fussili en crème fraiche gaan wel in één pan. Je vindt het recept hier.

Vrijdag 13 oktober: Ovenschotel met zalm en spinazie (vis)

We sluiten de week af met nog een eenpansgerecht uit de kalender. Die van 13 oktober. Hoe toepasselijk 😉 Hier is het recept.

Dit heb je nodig voor 4 persoenen: 1 kg aardappels / 40 g boter / scheutje melk / nootmuskaat / 500 g spinazie / 200 g gerookte zalm / 200 ml culinaire room / mosterd / 200 g geraspte kaas

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de aardappels, giet ze af, voeg de boter, melk, nootmuskaat en peper en zout toe en pureer ze. Verdeel de spinazie over de bodem van een ingevette ovenschotel en leg daarop de gerookte zalm. Verdeel de puree er gelijkmatig over. Maak een sausje met de room, mosterd en peper en zout en giet die over de puree. Strooi er de geraspte kaas over. Plaats de schotel 25 min. in de oven.

De Eenpanskalender!

De Eenpanskalender is een uitgave van Uitgeverij Snor. Anya van de Wetering, Marie-Claire Lambalk, Esther van der Heijden, René Kramers en Anne Fleur Sanders kookten, fotografeerden en illustreerden 366 recepten die ze verzamelden bij vrienden en familie. Met deze kalender vol eenpansgerechten (zonder jaartal erop) eet je jaar in, jaar uit, elke dag de lekkerste dingen.

Je kunt de Eenpanskalender hier kopen. Hij kost €19,99.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige 86 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter