Kook

Relax Mama Budget – menu

De berichten over inflatie en het duurder worden van het leven vliegen je om de oren en waarschijnlijk merk je het ook wel aan je kassabonnetjes dat alles duurder wordt. Daarom maakte ik maar weer eens een budget-weekmenu. Met hulp van jullie input. Waarvoor dank! Je vindt mijn boodschappenlijstje (met prijzen) onderaan dit weekmenu. Ik nam als startpunt de reclamefolder van onze eigen supermarkt (Nettorama) en speurde daar wat andere goedkope dingen bij.

Kan het nog goedkoper? Ja het kan nog goedkoper. Want je kunt natuurlijk ook bij je ouders aanschuiven, aldus Marloes. Of kliekjesdag houden, zoals Claudia tipt. Sowieso is het natuurlijk voordeliger om dubbele porties te koken en de helft in te vriezen, maar dat heb ik voor dit weekmenu niet gedaan omdat ik dan niet uitkwam met mijn berekening 😉

Dit weekmenu is vooral ter inspiratie en heeft de boodschap: als je van te voren nadenkt over wat je wilt eten en wat de aanbiedingen zijn, dan scheelt dat echt!

Maandag: Witlofschotel

De eerste tip die ik binnen kreeg was van Nadine en die vond ik gelijk al top! Want bij onze supermarkt is de witlof in de aanbieding. Ik kocht er een grote zak aardappels bij, want die komen ook van pas voor het gerecht op donderdag en zondag. Het recept dat Nadine tipte en dat ik heb gebruikt voor dit boodschappenlijstje, vind je hier.

Dinsdag: chili sin carne

Chili sin carne kreeg ik vaker als tip binnen, onder andere van Sophie en Margriet. Ik vond dit voordelige recept van de site Studentje kookt.

Woensdag: zwembadpasta

Er kwamen veel suggesties voor goedkope pasta’s binnen. Veel met spinazie à la creme (altijd een goed idee), pasta pesto, pasta carbonara (zonder room!), en Sandra tipte spaghetti rode saus met knakworst. Maar ik ging voor de tip van Jo. Namelijk de populaire ‘zwembadpasta’ uit mijn eigen kookboek Relax Mama in de keuken. Je vindt het recept hier.

Donderdag: pangasiusfilet met worteltjes, peultjes en gebakken aardappels

Vis is altijd vrij lastig in een budgetmenu. Maar ik zag dat de pangasiusfilet uit de vriezer in de aanbieding is bij onze supermarkt. En zak met 200 gram voor een euro. Voor dit gerecht heb je twee zakken nodig. Op de allerhande site vond ik dit recept voor koolvis uit de oven. Lijkt me dat je dat recept ook prima voor deze vis kan gebruiken. Ik denk dat het lekker is om er gebakken aardappels bij te eten en worteltjes (die waren namelijk ook in de aanbieding en kan je deels ook al in de chili van dinsdag gebruiken). En had er peultjes bij gekocht omdat die bij ons ook in de aanbieding zijn.

Vrijdag: pannenkoeken en soep

Pannenkoeken, zoals Miranda tipte, kosten natuurlijk geen drol (bloem, eieren en melk) en de soep uit blik was ook in de aanbieding. Ik ben er even van uitgegaan dat je nog wel beleg voor op de pannenkoeken in huis hebt.

Zaterdag: Surinaamse bami

Valerie tipte de Surinaamse bami van Francesca. Valerie doet er meestal ook nog doperwtjes door (uit de vriezer), dus die heb ik ook op het lijstje gezet. Je vindt het recept hier.

Zondag: Rodekool ovenschotel

Rodekool-schotel staat hoog op jullie lijstje van budgetgerechten. In het lijstje de ingrediënten voor de schotel zoals wij hem altijd maken. En dat is als volgt:

  • Laag 1: aardappelpuree (tip van Henno: wees niet te zuinig met boter in de puree)
  • Laag 2: gehakt dat je rul even hebt gebakken met een gesnipperde ui en knoflook en wat peper en zout en wat gehaktkruiden.
  • Laag 3: geraspte kaas
  • Laag 4: grote pot rode kool met appel (en als je meer tijd hebt verse rodekool)
  • Laag 5: aardappelpuree
  • Laag 6: paneermeel met kleine klontjes boter
Boodschappenlijstje en prijsindicatie

Hieronder het boodschappenlijstje met de prijzen erbij. Ik baseerde de prijzen op de supermarkt bij mij in de buurt: de Nettorama. Zie deze lijst vooral als een indicatie! Sommige dingen op het lijstje zijn oorspronkelijk in grotere verpakking, maar heb ik gedeeld (zoals de eieren en de aardappels). Ik heb dingen als peper, zout en olijfolie niet opgenomen en verschillende kruiden niet vermeld, omdat we die al in huis hadden. Wel heb ik een extra bedrag opgenomen voor als je kruiden moet kopen. Wil je het lijstje printen? Download hem dan hier.

  • Benieuwd naar de vorige budgetweekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter