Kook

Relax Mama glutenvrij menu

Of ik een keer een glutenvrij weekmenu wil maken. Natuurlijk! Maar omdat ik zelf geen verstand van gluten heb, schakelde ik een hulplijn in. Marieke maakte het deze week. Ze is moeder van Elin (10) Mees (7) en Anne (5) en onderzoeker bij een kennisorganisatie in Utrecht. Ze eet als enige in haar gezin glutenvrij, haar kinderen niet. Hoe ze dat doet, zie je in dit weekmenu terug.

Marieke: “Anderhalf jaar geleden kreeg ik allerlei gekke klachten die allemaal te maken leken te hebben met één boosdoener: ontregelde hormonen… Op advies van een orthomoleculair therapeut eet ik sinds een jaar zo veel mogelijk glutenvrij en zuivelvrij en dat heeft mij erg geholpen. Het was best even wennen, zeker in combi met de kids die ook allemaal zo hun go’s en no-go’s hebben. Maar ik hoef gelukkig niet alle etiketten te checken omdat ik geen coeliakie heb (dat scheelt natuurlijk!). Het avondeten gaat nog het makkelijkst, meestal valt het mee met het aantal aparte pannetjes voor mij, dus ook voor anderen zeker goed te doen!

Maandag: Nasi

Op maandag eet Mees bij de BSO omdat hij gelijk door gaat naar sport, dus dan eten we iets wat voor hem niet favoriet is, deze keer nasi. Daarvoor snij ik een ui, een winterwortel en een halve chinese kool heel fijn (ik doe dat in de keukenmachine). Die bak ik, en dan voeg ik kruiden toe. Ik ben op dit moment fan van de kruidenmix van Pieter Pot, maar als je 100% zeker wilt weten dat je glutenvrij eet maak je zelf een kruidenmengsel. Als de groenten gaar zijn voeg ik gekookte zilvervliesrijst toe. Soms maak ik met hetzelfde groente-kruidenmengsel voor de kids bami (dat vinden ze lekkerder), en voor mezelf nasi. Pindasaus, gebakken eitjes, augurken, gebakken uitjes, ketjap, kroepoek en sambal op tafel en iedereen maakt zijn eigen versie.

Dinsdag: Pasta carbonara met courgette

Een favoriet hier is de pasta carbonara van Jamie Oliver met courgette. Wij maken ‘m met gerookte kip, in plaats van met pancetta. Voor mezelf voeg ik glutenvrije pasta toe, en skip ik het ei-room-kaas mengsel. De rest eet de echte jamie-versie, al vissen ze soms wel de kip of courgette er uit. Daarom zet ik ook een schaal rauwkost op tafel, die gaat gegarandeerd leeg.

Woensdag: Een AGV-tje

De klassieke Aardappelen-Groente-Vlees is van zichzelf al glutenvrij, lekker makkelijk dus! Alleen is de V bij ons ook vaak een Vleesvervanger, en die zijn niet vaak glutenvrij. Deze burger is glutenvrij en eet ik zelf graag. De kids eten liever een vega-schnitzel en die zijn nooit glutenvrij. Groenten zijn, zoals in veel gezinnen, een dingetje bij ons. Maar broccoli, bloemkool en diepvries spinazie zijn altijd goed.

Donderdag: Pasta tonijn

Een klassieker die ik van mijn moeder leerde, en waarvoor je bijna alles in de voorraad kunt hebben, alleen de prei haal je vers. Het is daarom ook onze camping-favoriet!
Hoe maak ik het: Snij een flinke prei in dunne ringen en bak tot het mooi zacht is, maar niet bruin. Voeg een blik tomaten, een blik tonijn, een blik artisjokharten in stukjes, een halve pot zwarte olijven, peper en tijm en/of oregano toe. Laat rustig minstens een half uurtje pruttelen. Voeg last minute een half potje kappertjes toe. Voor mezelf kook ik weer glutenvrije pasta, voor de rest gewone pasta. Oja, onze kids worden steeds grotere eters en daar moet ik nog een beetje aan wennen, maar tegenwoordig verdubbel ik de tonijn en de tomaten. Altijd een succes!

Vrijdag: Tajine

Op vrijdag werk ik, en is mijn man thuis. Hij kan goed koken, en doet die dag ook vaak boodschappen op de markt, dus ik word regelmatig verrast met wat lekkers. Zoals een groente tajine. We waren ooit geïnspireerd door een curry recept van Jamie Oliver uit zijn 30-minutes kookboek. Intussen is dit recept bij ons ‘geëvolueerd’ tot een tajine recept met ras-el-hanout in plaats van currypasta. De basis is ui, zoete aardappel/pompoen, kikkererwten en bloemkool. Soms gaat er een blik tomaten door. Het is het lekkerst om er feta of haloumi bij te eten, maar ook een schep kokosyoghurt past er goed bij. Ik eet er quinoa bij, en voor de kids maak ik couscous.

Zaterdag: Biefstuk met friet

Zaterdag is voor comfortfood, zoals frietjes. We eten heel weinig vlees, alleen als je het echt mist en er geen goede vervanger is. En biefstuk is onze guilty pleasure. Ik eet er graag groente bij zoals snijbonen of een grote kom sla met lekkere dressing, olijven, tomaat en komkommer.

Zondag: Pizzadag

We houden allemaal van pizza eten, en van pizza bakken! In de tuin staat een houtoven dus als we veel tijd en zin hebben stoken we die op en houden we pizzamiddag. Of gewoon binnen zelf deeg en pizzasaus maken, en iedereen belegt z’n eigen pizza.
Maar glutenvrije pizza, dat is wel een dingetje helaas… Ik heb al van alles geprobeerd, glutenvrije bodems en glutenvrij deeg, maar niks haalt het bij het origineel. Maar ik blijf volhouden, en heeeeel soms ga ik voor de bijl en dat is het dan 100% waard.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter