Relax

Drones besturen en laserstralen ontwijken op het Malieveld

Miloe kondigde het vorige week al aan in haar blog over haar zoon Otis, die het liefst uitvinder wil worden: ons bezoek aan het Generation Discover Festival in Den Haag. ‘Een plek waar jongeren wetenschap en technologie kunnen beleven,’ aldus de website van het festival. Dat klonk als een walhalla voor kinderen als Otis en een prima excuus voor Miloe en mij om weer eens wat samen te doen. 

En? Was dat het ook, een walhalla? Laat ik maar gewoon beginnen met de eindconclusie van de kinderen: Otis (9 jaar) zei tegen het einde van de middag: ‘Er zijn hier zo veel dingen maar zo weinig tijd!’ en haar dochter Nina (6 jaar): ‘Ik vond het net zo leuk als naar een pretpark gaan!’ En mijn zevenjarige die normaal niet zo van de proefjes en workshops is? Toen Teun en ik het festivalterrein verlieten zei hij: ‘Als we hier nog een keer naar toe gaan, gaan we weer al die dingen doen.’ Otis geeft de dag een 8,5. Misschien was het een 10 geweest als we er een zonnetje bij hadden gehad.

Wat is er te doen op het Generation Discover festival?

Als je aankomt bij het festivalterrein moet je door een spannende donkere tunnel met lichteffecten en word je als het ware het festivalterrein op gelanceerd; je zit gelijk in de sfeer. Eenmaal op het terrein zie je overal ronde tenten, oftewel domes. Er zijn er zes, allemaal met een ander thema: de Energie Dome, de Maken Dome, Operatie Malieveld, de Cyber Dome, de Mobiliteit Dome en de Steden Dome. In iedere dome is wel iets spannends te doen. De top 5 van onze kinderen was als volgt.

Nummer 1: Cyber Dome waarin je een hacker onschadelijk moet maken

De absolute nummer één bij ons was de Cyber Dome. Toen ik Teun vroeg wat ik zeker moest vertellen over het festival antwoordde hij: ‘Dat er een hacker inzit. Een slechterik. En dat wij hem gingen stoppen.’ In de Cyber Dome leren je kinderen door een spannend avontuur wat hackers doen en wat je tegen deze cyberboeven kunt doen.

Nummer 2: Operatie Malieveld, laserstralen ontwijken en bootje bouwen

In de Operatie Malieveld Dome gaat het om reddingsacties. Wat kun je doen als er een nationale ramp is? Het meest populair was hier het onder laserstralen doorkruipen, maar ook de grote robot die je zelf moest laten lopen was een succes. En bij Miloe en Otis was het bootje knutselen met folie een echte hit. Doel: bouw een bootje dat zelfs met onder knikkers erop blijft drijven. Dit bleek nog niet makkelijk (lees: Otis en Miloe deden 15 pogingen, Teun haakte na poging één af). Maar het leverde wel een topidee op voor een   leuke activiteit op een regenachtige middag: geef je kinderen een stuk aluminiumfolie en een zak knikkers, laat het bad vollopen en vraag ze hoeveel knikkers het bootje kan dragen zonder te zinken!

Nummer 3: Spioneren met een drone

Wat kun je eigenlijk allemaal met een drone? De kinderen mogen hier zelf een drone besturen en ontdekken met een virtual reality bril op dat zo’n drone bijvoorbeeld heel handig is als je je moeder wilt bespioneren.

Nummer 4: Zweven boven het festivalterrein

Alhoewel de helft van ons gezelschap hoogtevrees had, was het reuzenrad toch wel een hoogtepuntje voor ons allemaal. Mooi uitzicht over de stad en het festival terrein!

Nummer 5: Racen, naar het midden van de aarde of zonne-energie gebruiken

Een eenduidig lijstje maken terwijl je met zijn vijven bent is nog niet makkelijk. Otis vond de energiezuinige race-auto in de Mobiliteit Dome te gek. Ikzelf was nogal enthousiast over Expeditie Earth waarbij we 9.000 kilometer de aarde ingingen en Teun vermaakte ze bijzonder goed in de Energie Dome.

Er was in ieder geval zoveel te doen, dat het bijkletsen van Miloe en mij niet echt is gelukt. We hadden nog net tijd om een afsluitende selfie te maken voordat ik uitgeput richting station vertrok.

Het enige waar ik eigenlijk spijt van had die dag, is dat ik mijn 13-jarige niet mee had genomen. Maar goed, die zat waarschijnlijk thuis haar science-toets te leren….

Toegang is gratis! Bestel je gratis tickets hier.

Het Generation Discover Festival op het Malieveld in Den Haag is er nog tot en met aanstaande zondag 8 oktober 2017. Het festival wordt georganiseerd door Shell en partners. Tijdens dit interactieve festival ervaren kinderen (en ouders) welke rol wetenschap en technologie spelen in onze toekomst, en hoe leuk het is om hier zelf iets mee te doen. 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter