Kook

Relax Mama-weekmenu 8

Ik heb me de afgelopen twee maanden steeds behoorlijk stipt gehouden aan mijn zelfopgelegde weekmenu’s. Bijna op het dwangmatige af. Maar de afgelopen week liep alles anders. We aten op maandag wat ik op donderdag had gepland (kibbeling!), want te weinig tijd voor boodschappen. De maandag werd de dinsdag (spinazie) voor de rest van de family en ging ik zelf uit eten met collega-schrijver Miloe, woensdag stroomde mijn hoofd over en bestelden we pizza’s en de pasta van woensdag (die van buurman Jaap) kwam op donderdag. Dit alles moest op vrijdag wel in stijl worden afgesloten en de geplande pannenkoeken aten we vandaag. Kortom, het was een hele wilde week 😉

image

Maar zelfs terwijl ik het weekmenu niet volgde hielp het me toch de week door. Genige over afgelopen week. Wat staat er deze week op ons menu?

Maandag spinazietaart van Joyce

Op maandag maak ik een spinazietaart. Ik kreeg het recept van Joyce naar aanleiding van mijn oproep voor het kookboek. Haar taart (of eigenlijk die van haar kraamhulp Herma) heeft het boek niet gehaald, omdat we al genoeg hartige taarten hadden, maar onderaan deze pagina toch haar recept! Zij doet er spekjes doorheen, ik maak een vegetarische variant.

Dinsdag en woensdag Italiaans

Dinsdag wordt een visdag: risotto met broccoli en zalmsnippers. Het recept moet ik nog even Googelen.

Woensdag maak ik een klassieke lasagne Bolognese. Op mijn lasagne ben ik nogal trots en als het aan Keet lag aten we hem wekelijks. Maar hij kost wel even tijd, dus maak ik hem alleen op een dag dat ik ook echt tijd heb om te koken. De saus is namelijk het lekkerst als je hem even op kan laten staan. De Bolognese-saus maak ik met ui, knoflook, wortel, selderijstengel, spekjes, gehakt, tomaten uit blik en bouillon.

De lasagne bouw ik vervolgens op met lasagnebladen, laagjes Bolognese-saus, laagjes Bechamelsaus (die haal ik wel uit een pakje), laagjes Mozzarella en bovenop nog wat Parmezaanse kaas.

Donderdag: Spanje!

Voorheen had ik hier in de buurt een goed adres voor gegrilde kip. Maar die zaak was opeens verdwenen vanwege ingewikkelde vergunningen. Met als gevolg dat we al heel lang geen lekker gebraden kippetje hebben gehaald. Tot mijn grote vreugde zag ik vrijdag opeens weer een plek in de buurt waar je ze kunt halen. Dus die staat donderdag op het menu. Daarbij eten we aardappeltjes uit de oven. Voor Henno en mij met een pittige salsa erbij van gefruite uit, knoflook en stukjes tomaat. Een scheut hot chilisaus erdoor, wat mayonaise en wat yoghurt.

We eten er haricots verts bij. Keet en Teun geef ik ze ‘naturel’ voor Henno en mij fruit ik wat knoflook en een beetje ansjovis om door die boontjes te doen. Dat is dus écht heel lekker.

Vrijdag: babi pangang

Henno zei van de week dat hij weer een keer babi pangag wilde maken. En daar hij vrijdag de hele dag thuis is samen met Teun, zet ik die vrijdag op het menu. Hij maakt hem met een flink stuk buikspek (gemarineerd in een boemboe van de toko) die wel vier uur de oven in moet en ook nog afgegrild moet worden. We eten er rijst en geroerbakte kool bij. En kroepoek natuurlijk.

En dan hier het recept van de spinazietaart van Joyce (moeder van Niels van 8 en Jens van 2)
Ingrediënten:

450 gram diepvriesspinazie
100 gr champignons, gesneden
1 ui gesnipperd
4 eieren
zakje geraspte kaas
8 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
zakje pijnboompitjes
peper, zout

Hoe maak je dit klaar?
 • Laat de spinazie laten ontdooien in een vergiet. Dat duurt wel een paar uurtjes, dus liefst al de avond ervoor (Ik doe dat eigenlijk altijd in een koekenpan)
 • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien
 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Fruit de ui in een koekenpan en voeg de champignons toe
 • Doe de spinazie erbij als de champignons lekker gebakken zijn
 • Kluts de eieren en doe ze bij het spinaziemengsel
 • Voeg een half zakje kaas toe
 • Verwarm dit alles een minuutje tot het ei een klein beetje gestold is
 • Breng op smaak met peper en klein beetje zout
 • Vet de quichevorm in en bekleed hem met bladerdeeg, prik gaatjes in de bodem
 • Doe het spinaziemengsel er in en strooi de pijnboompitjes en de rest van de kaas erover
 • 30 tot 45 minuten in de oven, tot de bladerdeeg mooi bruin.

 

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

6 Reacties

 • Reageer Esther 7 maart 2016 at 10:05

  Lekker hoor gegrilde kip.. Ons adresje is ook verdwenen. Wat is jouw tip? Ben benieuwd

 • Reageer Martine 7 maart 2016 at 20:19

  Zelfgemaakte lasagne is inderdaad heerljk!!! En zo simpel, heeft inderdaad alleen wat tijd nodig om op te staan ?Maar waarom bechamelsaus uit een pakje?! Als je zelf lasagnesaus kunt maken is bechamelsaus super easy! En dan is je lasagne pas helemaal echt zelf gemaakt?. Volgende keer proberen, in 5 min klaar!

  • Reageer Elsbeth Teeling 8 maart 2016 at 13:38

   Haha ja waarom? Gewenning denk ik. Maar ach, misschien doe ik morgen eens gek en ga ik het zelf proberen 😉

 • Reageer Martine 8 maart 2016 at 19:03

  🙂 Moet je doen Elsbeth! Klont boter in de pan, bloem erbij, melk, goed roeren…klaar! Mjam!! Zo maak je ook heerlijke kip kerrie saus, so easy!

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 43 – Club van relaxte moeders 20 november 2016 at 22:00

  […] stonden al genoeg taarten in), maar ik gaf het recept wel al eerder in een weekmenu. Je vindt het hier. Zij maakt hem met spekjes. Ik denk dat ik hem donderdag met salami […]

 • Laat je reactie achter