Na een rommelig maar heel gezellig weekje voorjaarsvakantie gaan we deze week weer het gewone ritme in. Keet en Henno zijn terug van wintersport, waar ze volgens mij vooral veel Wiener schnitzels hebben gegeten en weinig groente, dus wij beginnen de week met ‘good old’ spinazie met aardappelen en ei. En appelmoes natuurlijk.
Dinsdag: kipstoofpotje
Dinsdag staat bij ons een kipstoofpot op het menu die ik al eens eerder op de club zette. Bij ons thuis een geliefd recept. Je vindt hem hier op de Appie site. Echt lekker!
Woensdag: Pasta van buurman Jaap!
Het woensdagrecept van pasta met ballen hebben we te danken aan mijn buurman Jaap, vader van Olivia (6 jaar) en Doris (4 jaar). Hij was te laat met inleveren van het recept voor mijn kookboek, dus hij heeft boek jammer genoeg niet gehaald. Op mijn verzoek heeft hij het recept vorige week alsnog uitgeschreven én heeft hij het gemaakt zodat ik deze foto’s ook kon plaatsen. De balletjes in deze superlekker pasta maak je van varkensworstjes. Varken? Ja varken! Ik weet dat varkensvlees niet echt lekker in het nieuws komt lately, maar ik wil hier graag een lans breken voor biologisch of duurzaam varkensvlees. Ik ben al jaren vaste tekstschrijver voor Keten Duurzaam Varkensvlees en heb heel veel bewondering voor de boeren van deze keten die dag in dag uit bezig zijn om hun sector te verbeteren. Het recept van Jaap vind je helemaal onderaan deze pagina.
Donderdag: kibbeling
Op donderdag vis: kibbeling. Die kun je natuurlijk zelf maken, maar ik denk dat ik hem kant-en-klaar ga halen bij de visboer. We eten er krieltjes bij en (op verzoek van Keet) worteltjes en doperwtjes uit een potje. Daar doe je Henno en mijzelf geen plezier mee, dus voor ons maak ik er een salade bij.
Vrijdag: pannenkoeken
Vrijdag lijkt me een mooie dag voor pannenkoeken. Die hebben we al een tijd niet gehad. Lekker makkelijk, iedereen blij. Ik geef er nog wel een soep uit de vriezer bij, anders vind ik het een beetje te saai.
En dan hier het recept van Jaaps pasta!
Ingrediënten:
– Beste worstjes die je kunt vinden. Neem varkensworstje, want van runderworstjes krijg je droge ballen en dat wil je niet
– Courgettes, één grote of twee kleintjes, in partjes gesneden
– Twee teentjes knoflook, fijn gesneden
– Twee handen cherrytomaatjes (gehalveerd)
– Eén potje crème fraiche
– Stuk Parmezaanse kaas grof geraspt
– Rasp de schil van een citroen
– Peper, zout, olijfolie, Italiaanse kruiden
Hoe maak je balletjes?
– Haal de worstjes uit de verpakking.
– Snij met een scherp mes een dun sneetje over de gehele lengte in het velletje van de worst.
– Haal het worstje voorzichtig en in z’n geheel uit het velletje.
– Snij het worstdeeg in gelijke stukken, bijvoorbeeld zes stukken uit een worst.
– Draai hier de balletjes van.
En zo maak je de rest:
– Zet pan water op en kook de pasta.
– Fruit de knoflook in een koekenpan in wat olijfolie.
– Doe de balletjes (die van de worst) en de gesneden courgettepartjes erbij.
– Schep er Italiaanse kruiden over (bijvoorbeeld Oregano).
– Bak dit alles een minuut of tien, zodat de balletjes een korstje hebben.
– Voeg de tomaatjes toe en de fijn geraspte citroenschil.
– Voeg na een paar minuten de crème fraiche toe.
– Giet de pasta af als het klaar is en voeg die aan de saus toe.
– Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
– Voeg de grof geraspte Parmezaanse kaas toe.
– Nog een beetje roeren en… klaar!
3 Reacties
Hij was lekker! De ballenpasta ?
Oooh Wat leuk om te horen! Ik zal het aan mijn buurman doorgeven 😉
[…] behoorlijk stipt gehouden aan mijn zelfopgelegde weekmenu’s. Bijna op het dwangmatige af. Maar de afgelopen week liep alles anders. We aten op maandag wat ik op donderdag had gepland (kibbeling!), want te weinig […]