In de media, Skatekeet

Skatekeet zondag op tv!

Eindelijk is het zo ver! Zondag 6 maart komt Keets documentaire Skatekeet op televisie. De film van 15 minuten gaat over mijn dochter Keet. Als een van de weinige meisjes die skateboardt, beweegt zij zich in een wereld met vooral jongens. In de film zie je hoe het is als meisje in een jongenswereld. 

De film is gemaakt door documentairemaker Edward Cook. Edward belde ons in de zomer van 2014 terwijl wij op vakantie waren in Frankrijk. Bij toeval nam Henno zijn telefoon op en hoorde Edwards vraag. Of hij een film over Keet mocht maken. Hij had haar op het skatepark in Utrecht leren kennen. Hij zag in haar een meisje dat haar eigen weg aan het zoeken is. In een (heel mooi) interview vertelt hij later dat hij in haar zichzelf herkende als verlegen kind dat in IJsland opgroeide, en hoe hij daar als buitenstaander in een vreemd land met skateboarden zijn eigen wereld vond.

‘Ik zoek met een film altijd naar een link naar mezelf,’ vertelt hij ook in dit interview en zo kwam hij op het idee voor Skatekeet. In het telefoontje met Henno legde hij uit dat hij met dit filmplan wilde meedoen aan het ‘Kids & Docs‘ programma van het Mediafonds.

Zowel Keet als wij vonden het gelijk een heel tof idee en Edward ging aan de slag. Hij moest eerst een goed plan schrijven dat goedgekeurd moest worden door het Mediafonds. Zes maanden heeft hij aan het plan gewerkt, dus pas maanden later hoorden we dat het definitief doorging. Alhoewel Edward ondertussen zelf al het een en ander met Keet aan het filmen was, begon het echte filmen met een crew pas in het voorjaar van 2015. Vanaf toen werd Keet gevolgd door een cameraman, geluidsman en regisseur Edward.

De werkelijkheid?

De film is een documentaire en geeft dus heel realistisch weer hoe Keets leven is. Wat ik wel heb geleerd van dit filmproces dat ik van dichtbij mocht meemaken, is dat het in een documentaire is toegestaan om die realiteit af en toe een handje helpen. De filmmaker heeft immers de verantwoordelijkheid om een mooie kijkervaring te creëren, het mag geen saaie film worden. Een voorbeeld hiervan is een van de eerste scènes uit de film. Keet bakt hier met haar vriendinnetje cupcakes. Dat had ze al in geen maanden meer gedaan met deze meiden, maar voor het verhaal was het goed om hiermee te beginnen, dus die afspraak hebben we ingepland. Wat er vervolgens tijdens het cupcake bakken gebeurde en werd gezegd, dat is wel realistisch.

Absurdistische droomscène

De introductiescène van de film is een droomscène, waarin Keet op haar skateboard door het heelal zweeft. Ze rolt tussen de benen van ballerina’s door onder een sterrenhemel, en belandt vervolgens in een groot roze bad gevuld met Fristi. Voor deze korte scène was een hele opnamedag in greenscreenstudio nodig met ballerina’s en een opblaaszwembad vol met roze maizenatroep. Het was de zwaarste dag van het hele documentaireproces, zowel voor Keet als voor Edward. Keet moest heel lang heel ongemakkelijk op een kruk liggen, zodat het op beeld leek alsof ze zweefde. Dat werd haar aan het einde van de dag een beetje te veel. En toen moest ze ook nog in het koude Fristi-bad vallen. Ik geloof dat Edward toen wel even bang was dat ze het bijltje erbij neer wilde gooien. Maar het is gelukt en een hele toffe opening van de film geworden.

image

‘Skatekeet’ ging op Cinekid Festival 2015 in première. Zondag 6 maart zendt IKON hem uit. IKON maakte een kort aankondigingsfilmpje met Keet en regisseur Edward over de film. Zie hier!

Regie: Edward Cook

Productie: IKON / Tangerine Tree

Op zaterdag 5 maart is Keet te gast in het programma Zapp Live (tussen 9.50 en 10.05 uur)

> Kijk Skatekeet op zondag 6 maart om 19.25 uur op NPO Zapp/NPO 3

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Skatekeet gemist? – Club van relaxte moeders 7 maart 2016 at 10:30

    […] naar hoe het zo gekomen is dat er een documentaire over Keet werd gemaakt? Dat schreef ik in dit […]

  • Reageer De film Skatekeet doet het goed! – Club van relaxte moeders 12 december 2016 at 15:25

    […] Keet terecht kwam, hoe de film tot stand kwam en hoe wij dat hebben ervaren? Daar schreef ik eerder dit blog […]

  • Laat je reactie achter