Kook

Relax mama bijtank-menu

Ik ben komende week met dochter Keet in Lausanne voor een skateboardwedstrijd, dus geen weekmenu voor mij. Na een zomervakantie vol hamburgers, patat en pizza’s had ik de afgelopen weken behoorlijk veel behoefte aan gezonder eten. In dit weekmenu dan ook de gerechten die de afgelopen twee weken bij ons op tafel stonden vanwege deze inhaalslag.

En als je het leuk vindt om onze avonturen in Lausanne te volgen, dat kan via m’n persoonlijke Instagram!

Maandag: Spinazie en avocado-garnalen-salade

Tja, vaste prik bij ons thuis. Als we willen bijtanken dan komt er spinazie met aardappels op tafel. Dit keer met vissticks, lekker classic. Maar omdat de kinderen hier blijer van worden dan ik, maakte ik er een super lekker salade bij van stukjes avocado, komkommer, garnaaltjes en dille. Geïnspireerd op dit recept. De Hollandse garnalen verving ik door roze garnalen, want die waren een stuk goedkoper!

Dinsdag: Noodles met kip en broccoli

Nog zoiets waar ik gelijk aan denk bij gezond: broccoli. Deze keer met noodles en kip. Losjes gebaseerd op dit recept voor snelle kip teriyaki, alleen verving ik de champignons door stukjes rode paprika. En vond ik noodles een beter idee dan rijst, en strooide ik er nog pinda’s over.

Woensdag: Stamppot vergeten groente

Beetje vals gespeeld met deze, want dit hadden we nog in de vriezer. Er kan van alles in wat je in de supermarkt vindt, maar bij ons zat dit er in: een halve knolselderij, venkel, zoete aardappel, peen, 300 gram rapen, Boursin (half bakje), rucola, zeezout.
En zo maak je het: Snijd alle groentes in stukken en kook het in een grote pan gaar. Stamp de groentes, samen met een half bakje Boursin en maak op smaak met zeezout. Wij hadden het grof gestampt, zodat er hier en daar nog grote stukken in zitten. Je kan er eventueel ook aardappel doorheen doen, dat hadden wij niet. Serveer het op een bedje van rucola en maak er een jus bij van vlees of vega. Wij aten er een good old slavink bij. En de bietjes ernaast moesten op 😉

Donderdag: wraps met falafel en gegrilde groente

Ja aj, ook dit schooljaar is het voor ons weer ‘donderdag-wrap-dag’ vanwege sport en musicalles. Dit keer was het een falafel-wrap voor ons (Teun houdt niet van falafel, die kreeg kip).

Je kunt je wrap zo uitgebreid maken als je zelf wilt, zie onderstaande lijstje vooral als inspiratie. Je kunt ook gewoon alle groenten die je lekker vindt bij elkaar in een ovenschaal flikkeren en het door elkaar serveren. 

  • wraps
  • falafel (kant en klaar te koop)
  • gegrilde plakjes aubergine
  • plakjes courgettes gebakken in olie en knoflook
  • gekarameliseerde rode ui
  • tomaatjes uit de oven
  • gestoofde paprikareepjes
  • geraspte worteltjes (die in een ovenschaal met beetje olie en wat curry madras even in de oven waren gegaard)
  • tomatensalsa (tomaten en knoflook)
Vrijdag: couscous gegrilde groente en doperwten-salade

We hadden gegrilde over van de falafel en die gebruikten we later die week nog een keer voor een couscous-gerecht. Ik grilde er toen alleen nog extra tomaatjes bij, deed er mozzarella bij, en olijfolie, balsamico-siroop en bacilicum.

Daarnaast maakte ik nog een doperwten feta-salade. Ongeveer zoals deze, maar dan nog met extra veldsla erbij. Ik wilde er eigenlijk ook ananas doorheen doen, maar die was echt nog niet rijp genoeg. Die bewaarde ik voor later. Zie zondag.

Zaterdag: Pokebowl

Ook vaste prik in dit soort weken. Ik houd er zó van: pokebowls. Iedereen doet er op wat hij/zij lekker vindt en daarom altijd een succes bij iedereen in ons gezin. Ik gebruik als basis altijd dit recept, en daar voegen we van alles aan toe, zoals stukjes mango, zeewiersalade, edamame- (of soja-)boontjes, krabsticks en voor Teun vissticks. Alles in bakjes en iedereen mag zijn eigen bowl samenstellen.

Zondag: Gegrilde ananas met muntsuiker

Een oudje uit één van Jamie Oliver’s eerste boeken: ananas met munsuiker en yoghurt. Omdat onze ananas nog steeds een tikje hard was, én we de barbecue toch aan hadden, grilden we de ananas. Jamie’s recept vind je hier.

  • Benieuwd naar andere weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur van deze week weer ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50. En dit fijne schort is te koop in de Shop van relaxte moeders!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter