Kook

Tomatenrisotto met chorizo en burrata

Deze risotto was vorige week een experiment van mijn man. Hij wilde een risotto maken met als basis de saus van shakshuka. En dat experiment bleek meer dan geslaagd. Dit is een blijvertje en bij ons ook erg enthousiast door de kinderen onthaald. Onderaan ook tips voor een vega variant.

Dit gaat er in (voor 4 personen):

  • 1 chorizo worst in stukjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode paprika’s in reepjes
  • 1 blik gepelde of stukjes tomaten
  • een handje cherrytomaatjes (eventueel)
  • 300 gram risottorijst
  • 1 liter bouillon
  • 1 of 2 burrata-bollen
  • verse basilicum naar smaak
  • twee flinke handen Parmezaanse kaas naar smaak
  • gedroogde oregano

Zo maak je het:

Fruit de ui en knoflook en als dit glazig is voeg dan de gesneden paprika toe. Kruid het met zout en peper en een beetje oregano naar smaak. Voeg daarna de tomaten uit blik toe en laat deze saus tien minuten pruttelen op laag vuur.

Bak ondertussen in een andere pan de stukjes chorizo uit.

Doe de risottorijst na tien minuten bij de tomaten-paprikasaus en roer alles door elkaar. De rijst ‘eet’ de saus dan als het ware op. Als het een beetje is ingedikt en bijna aan de bodem gaat plakken, dan doe je de risotto erbij met telkens een scheut bouillon.

Als de rijst bijna gaar is, dan doe je de stukjes chorizo erbij.

Rijst gaar? (even proeven tussendoor) Doe dan het vuur uit en roer de Parmezaanse kaas erdoor.

Serveer de risotto op het bord met een stuk burrata erop en maak het af met wat bascilicumblaadjes (en zoals op de foto met een paar lijntjes balsamico-siroop).

Vega variant: eet je geen vlees? Laat de chorizo weg, maar voeg voor de pittigeheid als kruiden wat pul biber toe (grof gemalen rode Aleppo-pepers) en garneer de risotto op het laatst met wat zonnebloem- en pompoenpitten.

Risotto over? Maak risottoballen!

Wij maken van restjes risotto risottoballetjes. Daar heb je dit voor nodig: koude risotto, bloem, 1 ei, paneermeel en zonnebloemolie.

Je doet een paar eetlepels bloem in een kommetje, het ei (losgeklopt met wat water) in een volgend kommetje en een flinke scheut paneermeel in een derde kommetje. Van de restjes risotto vorm je balletjes, die je eerst door de bloem rolt, daarna door het ei en dan door de paneermeel. Laat de balletjes 20 minuten opstijven in de vriezer en frituur ze daarna in een steelpannetje met de olie (180 graden). Je kunt ze ook na het maken invriezen en er uit halen als je een keer een borrel hebt!

Nog meer succesrecepten van andere moeders?

Nog meer recepten van ons en van andere gezinnen vind je in het boek Relax Mama in de keuken (pocketeditie). Dat is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het boek kost €12,50.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Relax Mama weekmenu - Club van relaxte moeders 17 februari 2023 at 13:19

    […] Een nieuwe favoriet in huis! Een risotto geïnspireerd op de saus van shakshuka. Je vindt het recept hier. […]

  • Reageer Jolanda 1 mei 2023 at 07:28

    Vraagje over dit recept: wanneer doe je de risotto erbij? Er staat eerst ‘na tien minuten’ en daarna ‘als de saus bijna aan de bodem van de pan gaat plakken… Ik heb risotto nogal eens verprutst dus ik volg het recept graag zoals het bedoeld is 🙈 Bedankt alvast!

  • Laat je reactie achter