Herken je dat? Dat je na je vakantie de neiging krijgt om op te ruimen en dingen weg te gooien? Misschien doordat je hoofd wat leger is? Ik kreeg de behoefte mijn voorraadkast eens uit te mesten. En kwam erachter dat er aardig wat potjes over datum waren. Om nog het een en ander te redden besloot ik te noteren wat binnenkort echt snel op moet en dat als basis voor dit weekmenu te gebruiken. Toevallig was het afgelopen week ook nog eens verspillingsvrije week. Ach, toeval bestaat niet hè, het heeft zo moeten zijn. Hopelijk geeft dit weekmenu jou ook wat inspiratie!
Maandag: Traybake met gnocchi en chipolataworstjes
Je weet misschien nog wel dat ik in het verleden heb samengewerkt met Bertolli. Destijds maakte ik bijvoorbeeld een fijne pesto-special. Maar de pesto arrabbiata die ik van ze kreeg, daar heb ik eigenlijk nooit iets mee gedaan. Ik vond nu dit gnocchi traybake recept waar ik het mooi in kan gebruiken.
Teun’s Tuesday: Klassieke spaghetti Bolognese
We hebben een nieuwe rubriek in het weekmenu: Teun’s Tuesday. Onze veertienjarige had al een tijdje het plan opgevat om meer te gaan koken. En daarom kreeg hij op zijn verjaardag, die hij op de camping in Frankrijk vierde, van ons een kookset cadeau (die we kochten in de plaatselijke Hypermarche). Met daarin onder andere een goeie koekenpan, een koksmes, snijplank en ovenwant. Omdat hij op dinsdag vroeg uit is, is dinsdag zijn vaste kookdag geworden. Afgelopen week was de eerste keer, en hij maakte (met slechts een klein beetje hulp van zijn vader), een echt super lekkere spaghetti Bolognese. Misschien goede inspiratie voor andere tieners! De Bolognese-saus (of ragout voor de kenners) maakte hij zoals de saus in dit recept voor lasagne. (De gepelde tomaten en de spaghetti kwamen uit de voorraadkast)
Woensdag: Mosterdsoep
Ook in de kast: drie potjes mosterd. Goede reden om deze soep weer eens te maken! Hij komt uit een oud klein kookboekje in mijn kast (zie foto) en is simpel om te maken. Dit heb je nodig voor vier personen: 1 prei (in ringen), 2 aardappelen in blokjes, 2 eetlepels boter, 4 eetlepels grove mosterd, 1 liter groentebouillon, 100 ml slagroom en 100 gram geraspte kaas.
Zo maak je het: bak de preiringen en de aardappelblokjes 3 minuten zachtjes in de boter. Voeg de helft van de mosterd toe en bak even mee. Doe de bouillon erbij en laat alles 20 minuten koken. Pureer de soep daarna en vroeg de rest van de mosterd en de room toe. Garneer de soep in de kommen met kaas (belangrijk!). Eten met knapperig stokbrood en wat rauwkost voor de vitaminen.
Donderdag: Peking eend met hoisinsaus
Hoisinsaus vind ik zo lekker, maar eigenlijk eten we het niet vaak. De fles die in de lade stond is dan ook nog niet open geweest en loopt nu toch echt tegen de houdbaarheidsdatum aan. Goed excuus om weer eens pekingeend te eten! In ‘pannenkoekjes’ zodat het ook nog een beetje in het ‘wrap-donderdag’-thema’ past. Hier een recept van hoe je dit zelf kunt maken. Wij halen de eend kant en klaar bij de toko, en maken de rest er zelf bij. Zie op de foto het resultaat! We aten er wat frietjes bij.
Vrijdag: Pizza
Nog eentje naar aanleiding van de Bertolli-samenwerking. We hebben namelijk ook nog twee potjes pizza-saus over! Met de pizzabodems van Bertolli waar we sindsdien helemaal fan van zijn maak ik deze pizza weer eens: met de pizzasaus, gegrilde tomaatjes (zelf gemaakt), gegrilde paprika en artisjokken uit een potje, geraspte kaas en stukjes mozzarella.
Zaterdag: Risotto met zeevruchten of vis
Ik had geen idee wat te doen met de visfond, die ik nog vond, want ik houd niet heel erg van vissoep. Maar Henno was duidelijk: we maken risotto met zeevruchten. Bijvoorbeeld volgens dit recept waarin een zeevruchtenmix uit de diepvries wort gebruikt, maar Henno zegt er bij: je kunt alles gebruiken wat je wilt, of wat je toevallig nog in de vriezer hebt liggen. Alleen met garnalen is ook lekker. Houd je van zalm? Doe dat dan lekker. ‘Zelfs een lekkerbekkie is er lekker in,’ zegt Henno. Hij gebruikt dus de fond erbij: half visfond, half visbouillon. Verder doet hij er zeker bleekselderij en dille, bieslook en knoflook in.
Zondag: Shepherd’s Pie met worteltjes en doperwtjes
We hadden nog drie potten met worteltjes en doperwtjes in de kast staan, want ‘altijd handig om in huis te hebben’. Maar doordat Teun tegenwoordig echt wel een veel betere eter is, zet ik toch minder vaak gebakken aardappels met deze groenten op tafel. Dit recept dat ik ooit deelde uit het het kookboek Elke dag lekker van Kinderhulp is een creatievere manier om deze potten op te maken! Check het recept voor deze lekker Shepherd’s Pie met aardappelpuree en gehakt hier!
- Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!
- Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
- Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).
Geen reacties