Pasta pesto is hét ideale gerecht voor als je druk bent en snel iets te eten wilt maken. En mooi meegenomen: het is ook een gerecht dat (de meeste) kinderen wél lusten. Kortom: de Club van relaxte moeders ❤️ pesto! En daarom kreeg ik van Bertolli een hele voorraad om mee te experimenteren. Want hé, je kunt er nog veel meer mee maken dan alleen maar pasta!
Maar… verse pesto is toch veel lekkerder? Ook bij Bertolli houden ze van alles wat vers is en daarom hieronder eerst een uitleg van hun chef Fabio over hoe je zelf pesto maakt. Omdat er alleen genoeg dagen zijn dat je geen tijd hebt om zelf pesto te maken, is er gelukkig het alternatief, Pesto alla Genovese in een potje (waarvan onlangs de receptuur is vernieuwd). En het fijne is: die kun je altijd in je voorraadkast hebben staan (of meenemen naar de camping)!
Good old pasta pesto
Voordat we naar de alternatieven gaan eerst maar even het gouwe ouwe recept waar ik in tijden van drukte, of op de camping op terugval. Pasta pesto met champignons (en eventueel spekjes). Het perfecte vakantierecept ook omdat de ingrediënten overal te krijgen zijn en omdat het in tien minuten klaar is. Ik maak het als volgt: Ik roerbak een gesneden ui, plakjes champignons (en spekjes) in een koekenpan. Als de champignons mooi bruin zijn voeg ik de pesto toe (naar smaak) en dat doe je vervolgens door de pasta die je gelijktijdig hebt gekookt.
Maar pasta pesto kun je natuurlijk met allerlei andere ingrediënten maken. Bijvoorbeeld met stukjes gerookte kip en met tomaat. Of zoals in dit recept met zalm en boontjes!
Risotto met pesto en doperwtjes
Op Instagram vroeg ik wat jullie nog meer met pesto eten. Daar kreeg ik een paar keer het antwoord risotto op. Ik maakte vervolgens een risotto met doperwtjes (uit de vriezer). En die viel goed in de smaak bij mijn gezin. Je maakt hem als volgt:
- Laat de doperwtjes (een heel pak) ontdooien.
- Rooster in de oven op 180 graden kleine tomaatjes met wat peper en zout, olie en een klein beetje balsamico-azijn.
- Bak een ui glazig met wat knoflook en peper en zout, en voeg dan de risotto toe die je even meebakt.
- Bereid de risotto daarna zoals op de verpakking staat (steeds wat water toevoegen en laten koken tot het gaar is).
- Voeg de erwtjes en een halve pot Pesto alla Genovese de laatste paar minuten toe.
- Voeg daarna Parmezaanse kaas naar smaak en eventueel citroenrasp toe en warm dit nog even goed door.
- Serveer op de borden met wat extra Parmezaanse kaas, mozzarella en geroosterde tomaatjes.
Risotto over? Geen probleem. Maak daar balletjes (zoals in dit weekmenu beschreven), vries die in en eet die op een andere dag als borrelhapje.
Overigens lijkt deze risotto met pesto, champignons en gorgonzola me ook erg lekker. Maar denk dat ik daar mijn kinderen misschien wat minder blij mee maak.
Kiprolletjes met pesto en mozzarella
Het recept voor de gevulde pesto-kip kreeg ik ook van meerdere mensen doorgestuurd. Lekker hoor! Je maakt het als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd een kipfilet over de lengte in met een scherp mes en vouw hem open. Leg wat versheidsfolie over de filets en sla ze wat platter met een deegroller of koekenpan.
- Verdeel de pesto en mozzarella erover en klap ze dicht.
- Bestrooi de kip met peper en zout en pak hem daarna in met plakjes parma- of serranoham en bak ze rondom bruin in een koekenpan met boter/olie.
- Leg de kiprolletjes daarna in een ovenschaal, besprenkel met het bakvet, voeg een kleinscheutje water toe en dek de ovenschotel af met zilverfolie.
- Bak af in 15-20 minuten, snijd in schuine plakken en serveer eventueel met nog wat extra pesto.
Stamppot rucola pesto – of aardappelpuree met pesto
Een Hollandse stamppot saai? Niet als je er pesto doorheen doet! Ik maakte een stamppot met rucola, pesto, spekblokjes, crème fraîche en tomaatjes. Maar als je googelt op ‘stamppot en pesto’ dan vind je nog veel meer alternatieven. Voor Teun liet ik de rucola weg en hij at dus aardappelpuree met pesto, crème fraîche en spekjes. En dat viel ook bijzonder goed in de smaak!
Pesto borrelbrood van Henno met pesto-courgettesoep
Een gerecht van de heer des huizes. Een zon van pesto en camembert. Gebruik voor dit gerecht (dat er ingewikkelder uitziet dan het is) twee ronde plakken vers bladerdeeg uit het koelschap en maak hem als volgt:
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar een plak bladerdeeg op. Plaats in het midden van de schijf een camembert en besmeer de rest van het bladerdeeg met pesto.
- Leg daar een tweede plak bladerdeeg overheen.
- Snijd of knip nu het bladerdeeg rondom in met een schaar, zodat er een soort zon ontstaat en draai de losgeknipte stroken voorzichtig twee keer.
- Kluts een ei los met een vork en bestrijk daarmee het bladerdeeg. Bak nu 20 minuten af in de oven.
Lekker met een soep erbij. Bijvoorbeeld courgettesoep, waar je natuurlijk ook als extra ’touch’ wat pesto doorheen kunt doen!
Aardappelsalade met pesto
Ik ben gek op aardappelsalade als bijgerecht voor de barbecue. Een variant op de klassieke aardappelsalade is natuurlijk ook wel eens leuk. Dus waarom niet met pesto? Ik maakte hem door een paar eetlepels pesto te mengen met wat mayonaise (en/of yoghurt) zodat er een lekker romig sausje ontstaat. Dit meng je door afgekoelde gekookte aardappels en dan heb je al een lekkere basis. Hier kun je vanalles doorheen doen wat je in huis hebt! Van parmezaanse kaas tot spekblokjes, gerookte kip tot tomaatjes.
Tomaten-pesto taart
Deze tomatentaart met pesto deelde ik al eerder en blijft heerlijk en – ook niet geheel onbelangrijk – snel en makkelijk te maken. Je maakt hem met bladerdeeg:
Verwarm de oven voor op 225 ºC.
Snijd mozzarella en tomaten in dunne plakken.
Vet een taartvorm in en bekleed met het bladerdeeg, prik in met een vork, besmeer met pesto en bestrooi daarna met dun laagje paneermeel.
Verdeel de mozzarella en de tomaat er dakpansgewijs over.
Bestrooi daarna met peper en verkruimelde feta en eventueel wat knoflookolie.
Bak de taart in het midden van de oven in een minuut of 20 min.
En nog veel meer….
Ik had nog veel meer suggesties gekregen en heb nog pesto over, maar geen tijd meer. Dus dit was het voor nu, maar er is natuurlijk nog veeeeeeeel meer mogelijk, zoals: gnocci met pesto, pastasalade met pesto, wraps met pesto, salade of boordjes Caprese met pesto, plaattaart met pesto. Nou ja… wat kan er eigenlijk niet met pesto :)).
Dit blog heb ik geschreven in samenwerking met Bertolli, naar aanleiding van hun vernieuwde recept en design voor de pesto’s.
Geen reacties