Kook

Relax Mama viva Italia!

Wie mij op Instagram volgt, heeft vorige week kunnen zien dat ik een te gekke trip naar Italië maakte. Een persreis voor Bertolli met zeven andere vrouwen. Het was een pesto-reis, maar voelde als een snoepreisje. Niet alleen omdat we continu heerlijk aten, maar ook omdat het gezelschap buitengewoon goed was. Eén en al inspiratie voor dit weekmenu dus, waarvoor ik de hulp inschakelde van de dames met wie ik op reis was.

Maandag: Pasta pesto

Wij maakten deze trip met Bertolli, omdat we gingen kennismaken met hun bascilicumvelden en hun pesto-maker, Simone (met een ‘e’ ja!). In een workshop leerden we van hem hoe je de échte pesto maakt, namelijk… in een vijzel met een stamper. Pesto komt namelijk van het woord ‘pestare’ wat stampen betekent. Simone is ook de man achter de receptuur van de Pesto van Bertolli. Die natuurlijk ook goed door de pasta kan als je geen tijd hebt om zelf pesto te maken. Wist je trouwens dat pesto alléén Pesto alle Genovese mag heten als hij ook daadwerkelijk is gemaakt met de basilicum uit Ligurië (de streek waar wij waren)?

Foto’s: Studio Contenido

Een pasta pesto kun je zo ingewikkeld of simpel maken als je zelf wilt. Ik at op onze eerste avond een pastaspecialiteit uit Ligurië: trofie al pesto, patate e fagiolini. Oftewel pasta in de vorm van kleine rolletjes (trofie), met pesto, stukjes gekookte aardappels en haricots verts. Maar een romige pasta pesto met kip en tomaatjes is natuurlijk ook lekker 🙂

Dinsdag: Lieke’s romige truffeltagliatelle

Lieke Pijnappels is reisjournalist en was mee om een aantal artikelen te schrijven over deze trip voor het tijdschrift Flair. Mocht je ooit op zoek zijn naar leuke vakantieplekken, kijk dan vooral eens op haar site Little Wanderbook, of volg haar op Instagram om af en toe weg te dromen. Toen ik Lieke vroeg wat haar favoriete Italiaanse gerecht was kwam ze uit op truffeltagliatelle. Die ze als volgt maakt:

Fruit een gesnipperde ui en voeg daar stukjes champignon (één doosje) aan toe die je meebakt (op hoger vuur). Kruid het met peper en zout en blus het mengsel af met een scheutje witte wijn. Roer er dan 3 eetlepels truffeltapenade doorheen en 75 ml slagroom. Dit eet je met tagliatella en bestrooi je met Parmezaanse kaas.

Voor dit gerecht gebruikt Lieke dus truffeltapanade. Maar… het is vast ook lekker met de nieuwe Pesto al Tartufo van Bertolli!

Woensdag: Melanzane alla Parmigiana

Ik maakte onlangs al een compleet weekmenu met recepten uit het nieuwe tijdschrift van Brenda Kookt. Maar ik had Brenda nog nooit in levende lijve ontmoet. Het was dus een aangename verrassing dat ze ook mee ging naar Italië. Wat een fijn mens, die net als haar recepten lekker nuchter is. Ik snap dat veel mensen (82,6K) haar dagelijks op Instagram volgen! Omdat in een Italiaans weekmenu wat mij betreft een goede Melanzane alla Parmigiana niet mag ontbreken, deel ik haar recept hier van graag. En een lekkere variant van Bertolli, die ik al eerder maakte, vind je hier.

Donderdag: Sanne’s gnocchi

Ik ben in Italië een klein beetje verliefd geworden op Sanne van Lierop. Sanne is 24 jaar en foodie. Ze leeft als sinds ze één jaar oud is met reuma. Omdat ze van jongs af aan al dagelijks rekening moet houden met haar gezondheid eet ze glutenvrij, lactosevrij en veel vega(n). In oktober komt haar eerste boek uit, wat ik dus nu al een aanrader vind voor iedereen die ook gluten- en lactosevrij moet eten. Haar recept voor deze gnocchi vind je op Insta en ook hier.

Vrijdag: Pizza Jadis

Met Jadis, aka The Lemon Kitchen, kookte ik al eerder samen een Bertolli lunch. Mijn all time favorite pizza van haar is deze hele eenvoudige, maar super smaakvolle plaatpizza met een eenvoudige tomatensaus en ansjovis. Zij maakt het deeg zelf, maar ik ga de nieuwe bodem van Bertolli gebruiken: de Pinsa. dat is een soort pizzabodem, maar dan wat luchtiger en in de vorm van een foccacia. Je vindt de pinsa’s in de schappen bij Albert Heijn, Plus, Coop en DekaMarkt.

Zaterdag: Salade caprese en gamba’s

Saskia Weerstand ontmoette ik jaren geleden toen zij nog het kinderprogramma Zapp Live presenteerde en Keet daar te gast was. Sinds die tijd volg ik haar (camper)avonturen met haar drie mannen op Instagram. Het was dan ook een feestje dat ook zij mee was op deze reis. De vrolijke foto hieronder nam ik toen we met zijn allen midden in San Remo aan het eten waren. Saskia at hier een salade Caprese (tomaat, mozzarella, olijfolie en basilicum) en gamba’s. Dat lijkt me nou een heerlijk gerecht voor het komend weekend. Stokbrood erbij, de garnalen roerbakken in een grote pan met flink wat knoflook en: enjoy!

Zondag: Orzo van Amber

De laatste die aanhaakte bij ons reisje was Amber. Op Instagram bekend als Bamifit (‘Dat is afgeleid van mijn bijnaam Bami’). Amber is diëtist en auteur van het Lekker Fit kookboek. in dat boek, én op haar Instagram-account vind je recepten die regelmatig viral gaan. Onder het mom ‘met burrata erbij is alles lekker’, deel ik graag dit recept van Orzo met burrata met Parmezaanse kaas met jullie. Ik denk dat dat hier in huis een hit zal zijn.

Dit weekmenu maakte ik in samenwerking met Bertolli!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter