Deze week komt het weekmenu van Marloes, die dit jaar begonnen is met een moestuin. Ze is persvoorlichter bij het Openbaar Ministerie en samen met Ronald heeft ze twee zonen (Bart van 12 en Mark van 9). Marloes houdt van koken, dat zie je ook op haar insta. Eerder maakte ze al een keer een Hollandse pot weekmenu voor ons.
Marloes: “In onze nieuwe tuin hebben we daar volop de ruimte voor, super fijn! Maar ook met een kleine kweekbak kun je al wat zaaien en laten groeien. Voor kruiden, radijs, snijbiet en tomaten heb je niet veel plek nodig, en daar heb je lang plezier van. De jongens vinden het hier heel leuk om te zien hoe hun eten groeit en willen alles proeven. Wij hebben gewoon een paar bakken (palletranden) neergezet, bemeste grond erin gedaan, zaadjes in de grond gestopt, veel water gegeven en toen gewacht wat er op kwam. Die andere moestuinders doen tenslotte ook maar wat. En dat leidde tot een behoorlijk goede oogst! Dat betekent soms wel dat je een bepaalde tijd veel dezelfde groente eet, maar gelukkig is er veel verschillend lekkers te maken met alle groenten en kun je sommige groenten en gerechten ook invriezen.”
Maandag – Orzo met snijbiet en zalm
Snijbiet groeit lekker snel. Het lijkt een beetje op spinazie en je kunt het rauw eten in de sla, maar ook roerbakken en stoven. Als je het afknipt groeit de stengel gewoon weer aan, dus je hebt er de hele zomer plezier van. Dit recept van Uit Paulines Keuken is al tijden een favoriet hier in huis. Ik vervang de spinazie dan door snijbiet (eigenlijk nog lekkerder). De stengels van de snijbiet snij ik klein en bak ik even mee met de ui en knoflook. Het blad gebruik ik zoals de spinazie in het gerecht. Dit is ook een ideaal campingrecept trouwens, want je hebt maar één pan nodig en het is snel klaar.
Dinsdag – Gehaktballen van Ronald en snijbonen
Op dinsdag ben ik laat thuis van werk en kookt Ronald meestal een ‘agv’tje. Hij maakt echt de beste gehaktballen! Het is elke week een verrassing wat er allemaal in zit. Maar knoflook, ui, kruiden en paprika ontbreken nooit. Erbij eten we gekookte aardappelen en snijbonen uit de tuin.
Woensdag – Courgettesoep
Toen we terugkwamen van onze fietsvakantie was de moestuin ontploft 😉 Vooral de courgettes namen reusachtige vormen aan. Ik maak er een grote pan soep mee, dat vinden we allemaal lekker. Ik maak dat ongeveer volgens dit recept, met vaak nog een restje gekookte aardappelen erdoor en zalm of gebakken spekjes. Ik doe er brood met kruidenboter bij. Voor de kruidenboter prak ik verse kruiden uit de tuin (bijvoorbeeld peterselie, oregano en basilicum), een teentje knoflook en zeezout door een pakje roomboter. Super makkelijk te maken en zo lekker!
Donderdag – Quiche met raapstelen
Raapsteeltjes vind ik echt heel erg lekker. Ze zijn fris en knapperig. Het is ook een dankbare moestuingroente, want het groeit snel. Je kunt dus meerdere keren per seizoen zaaien en oogsten. We hebben al een paar keer stamppot gegeten, daar doe je de raapstelen rauw door (net als andijvie). Maar deze quiche lijkt me ook heel lekker.
Vrijdag – Bouw je eigen burger
Sla was een van de eerste groenten die ik kon oogsten. Prachtige kroppen kwamen er uit de tuin, waar we de hele week van konden eten. Een paar keer wassen, droog slingeren (leuk klusje voor de kinderen) en dan kun je het goed bewaren in een groentennetje in de koelkast. De jongens doe ik niet veel plezier met een salade, die maak ik dus vooral voor onszelf. Maar sla op een hamburger gaat er zeker in! Als het mooi weer is gaan de hamburgers en broodjes op de bbq, anders gewoon in de pan. Ik zet alles apart op tafel (sla, augurk, tomaten, komkommer, gebakken ui, kaas) zodat iedereen zijn eigen favo burger kan maken.
Zaterdag – Risotto met bietjes
De bieten groeien geweldig en zijn vol smaak. Het nadeel van grote verse bieten is dat je ze lang moet koken. Dus ik kook er veel tegelijk, je kunt ze daarna in de schil goed bewaren in de koelkast. De jongens zijn vooral gek op gekookte bietjes met ui en een beetje balsamicoazijn. Maar risotto doet het ook altijd goed. Voor dit recept van Miljuschka kun je zowel rauwe (geroosterde) als gekookte bietjes gebruiken. De walnoten doe ik apart want daar houdt niet iedereen van.
Zondag – Pizzafeest!
Het is nog vakantie, dus burgers en pizza in één week is helemaal prima 🙂 We hebben sinds kort een pizzasteen voor op de bbq. En zelfgemaakte pizza is toch wel echt de lekkerste pizza. Ik hoop dat ik de tomatensaus kan maken van verse tomaten, maar die hebben op dit moment echt nog wat zon nodig om mooi rood te worden. Anders maak ik het door ui en knoflook te fruiten, na een paar minuten een blikje tomatenblokjes en een tube tomatenpuree erbij. Oregano erdoor (vers of gedroogd) en even in laten koken. Voor het deeg gebruik ik dit recept van Rutger Bakt.
Dan heb je met deeg en saus een perfecte basis voor je pizza, en kun je er nog van alles op doen. Net als bij de burgers zet ik van alles op tafel (mozzarella, basilicum, ansjovis, salami, paprika, champignons etc) en maakt ieder zijn eigen pizza. En gebruik vooral veel bloem of semola onder het deeg, want de eersten plakten bij ons vast 😉 Je kunt de pizza’s natuurlijk ook gewoon in een (hete!) oven bakken. En dan na het bakken een flinke hand (pittige) rucola uit de tuin eroverheen, genieten!
Geen reacties