Kook

SFINCIONE AKA superlekkere plaatpizza

Deze plaatpizza uit het boek The Lemon Kitchen Sicilië heeft zijn uiterlijk niet echt mee. Hij ziet er namelijk niet heel spannend uit, maar laat je niet misleiden, dit is een enorme smaakbom! Jadis van The Lemon Kitchen maakt het deeg zelf, maar ik weet uit betrouwbare bron dat hij ook heel lekker is met een kant en klare bodem 😉

Jadis: “Dit is een heerlijke plaatpizza die het hele jaar door gegeten wordt, maar vooral op nieuwjaarsdag en San Giovanni op 24 juni. Laat je niet afschrikken door de dikke bodem: het is superzacht, vergelijkbaar met focaccia, luchtig vanbinnen en bijzonder lekker. Tip: maak een dubbele portie. Voor je het weet, is het op!”

TIP: Maak het deeg een dag van tevoren, dan weet je zeker dat het een groot succes wordt.

Dit heb je nodig als je zelf het plaatpizzadeeg maakt:

  • 8 g biologisch kristalsuiker
  • 7 g gedroogd gist
  • 500 g ‘0’ of ‘00’ bloem
  • 320 ml lauwwarm water
  • 40 ml olijfolie
  • 3 g zout

Dit heb je nodig voor het beleg:

  • 2 grote of 4 kleine sjalotten
  • olijfolie
  • 2 el water
  • 400 ml (zelfgemaakte) tomatensaus
  • zout, peper en chili flakes, optioneel
  • 4 gecertificeerde ansjovisjes (in olijfolie), uitgelekt
  • 1 tl oregano, vers of gedroogd
  • zeste van ½ biologische citroen
  • 3 el broodkruim
  • 30 g (geraspte) pecorino of Parmezaanse kaas

Zo maak je het plaatpizzadeeg

Doe een eetlepel van de suiker met de gist in een bakje en doe er een 2 el warm water bij. Maak er een papje van zodat het gist gaat bubbelen.

Zeef de bloem in een kom en roer de rest van de suiker erdoorheen en roer die met de lepel door de bloem met gist. Giet voorzichtig het lauwwarme water bij de bloem en blijf roeren.

Voeg nu 30 ml olijfolie toe en tot slot het zout. Vervang de lepel door te kneden met de hand of een keukenmachine. Doe dit minimaal 10 minuten zodat de gluten hun werk kunnen doen.

Houd een beetje bloem bij de hand wanneer na 8 minuten kneden je deeg nog steeds heel plakkerig is. Voeg dan een theelepel extra bloem toe. Daar ga je mee door tot het deeg niet meer plakt. Maar wees heel voorzichtig, het is verbazingwekkend wat 1 theelepel bloem kan doen!

Leg het deeg in een diepe bak en dek het af met een vochtige doek. Laat minimaal 4 uur tot een nacht buiten de koelkast op kamertemperatuur rusten. Door het een nacht te laten rijzen krijgt het deeg het allerbeste resultaat.

Houd er rekening mee dat het deeg meer dan verdubbelt in volume! Kies dus voor een grote bak. Als je het deeg een nacht laat rijzen, maak dan ’s morgens de doek nog een keer vochtig.

Als het deeg is gerezen, verwarm je de oven voor op 200 °c hete lucht. Gebruik een rechthoekige schaal of, als je veel deeg hebt, de ovenplaat. Bedek de ovenschaal of ovenplaat met bakpapier en leg hier voorzichtig het gerezen deeg op. Druk met je vingers het deeg rustig aan zodat het mooi verdeeld is en de juiste vorm krijgt.

Beleg

Snijd de sjalotten in zo dun mogelijke ringen. Gebruik hiervoor een mandoline of een goed koksmes.

Zet een stoofpan op middelhoog vuur en doe hier de uien in samen met 1 eetlepel olijfolie en 2 el water.

Smoor de uien goudbruin in ongeveer 20 minuten met het deksel op de pan. Ze worden nu lekker zoet. Blijf af en toe even roeren.

Doe nu de uien bij de tomatensaus, roer even en laat nog 10 minuten op laag vuur pruttelen. Proef even en breng eventueel op smaak met zout, peper en chili flakes.

Druppel nog 10 ml olijfolie over het deeg en verdeel de uitgelekte ansjovisjes over het deeg. Lepel rijkelijk de tomatensaus over het deeg en strooi wat verse oregano, zeste en broodkruim gemengd met rasp van pecorino of Parmezaanse kaas eroverheen. Zet 45-50 minuten in de oven.

Let op: zet het laag in de oven, zodat de bovenkant niet verbrandt.

Snijd je basilicum niet. Hierdoor verliest het veel aroma en smaak. Scheur de blaadjes met je handen.

The Lemon Kitchen Sicilië

Ik heb nooit speciale gevoelens voor de citroen gehad, tot Jadis Schreuder me haar liefde voor citrusvruchten uit de doeken deed. Nog nooit iemand zo enthousiast over een stuk fruit en de veelzijdigheid ervan horen praten. Voor haar nieuwe boek reisde ze naar Sicilië; hét citroeneiland. In dit boek breng Jadis met 65 mediterrane recepten de Siciliaanse keuken bij jou in huis. Ze reisde het eiland rond, op zoek naar authentieke recepten en eerlijke, pure producten en die vind je allemaal in dit fijne boek. Het boek kost €21,99 en je koopt het onder andere hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Relax Mama weekmenu: haal de zon in huis! - Club van relaxte moeders 16 april 2022 at 09:37

    […] Deze plaatpizza maakte Jadis toen we onze gezamenlijke kook-date hadden en ik at er bijna mijn vingers bij op ;). Hij lijkt helemaal niet bijzonder, maar de smaak is zo vol dat hij echt verslavend lekker is. Mooi comfortfood voor de zondag vond ik. Wij maakten hem tijdens onze date met kant-en-klare pizzabodem. In haar boek staat het hele recept voor de bodem. Dat is nog wel even een klusje, maar misschien heb je daar wel zin in op de zondag! […]

  • Reageer Relax Mama fotoalbum weekmenu - Club van relaxte moeders 25 november 2022 at 10:31

    […] Deze pizza leerde Jadis van The Lemon Kitchen mij maken. Hij lijkt helemaal niet bijzonder, maar de smaak is zo vol dat hij echt verslavend lekker is. In het recept staat het hele recept ,ook voor de bodem. Wij maken hem met een kant-en-klare bodem en dan is hij ook super lekker! […]

  • Reageer Relax Mama viva Italia! - Club van relaxte moeders 9 juni 2023 at 11:47

    […] kookte ik al eerder samen een Bertolli lunch. Mijn all time favorite pizza van haar is deze hele eenvoudige, maar super smaakvolle plaatpizza met een eenvoudige tomatensaus en ansjovis. Zij maakt het deeg zelf, maar ik ga de nieuwe bodem van […]

  • Laat je reactie achter