Kook

Mac & Cheese met krab en tomaatjes

Mac & Cheese is wat mij betreft ultiem ‘comfort food’. Ik ben blij dat ik hier een recept van onze vriend  Jeff kan delen. Hij is namelijk (naar eigen zeggen) dé Mac & Cheese-koning van de lage landen. Het is een Mac & Cheese plus, want er zit ook nog krab doorheen. Of krabsticks. Maar daar is het Jeff het geloof ik niet mee eens.

Wat heb je nodig?

– 45 g boter
– 3 eetlepels bloem
– 3 (flinke) tenen knoflook, fijngehakt
– 6 verse laurierblaadjes
– 750ml liter volle melk
– 250ml kookroom
– 600 macaroni
– 8 cherry tomaatjes, gehalveerd
– blikje crab van 170gr (120gr uitgelekt)
– 100g geraspte Cheddar
– 100g geraspte Gruyere
– 100g geraspte Parmezaans
– 5 plakjes (fake) cheddar
– paar takjes verse tijm
– worcestersaus
– snufje nootmuskaat
– broodkruim
– olijfolie, zout en (zwarte) peper

EN ALS JE ECHT FEEST WILT, DAN KOOP JE OOK NOG SNOW OF KINGCRAB

Zo maak je het

Kook de macaroni zoals aangegeven op de verpakking en verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwarm de melk in een pannetje (zodat het lauw is).

Maak een roux door de boter te smelten (in een ander pannetje), samen met de knoflook. Voeg de bloem aan de gesmolten boter toe en roer door de boter. Niet te heet anders verbrand de knoflook. Maar niet te zacht ander bak je de bloem niet. Doe de (warme) melk en de room er geleidelijk bij tot het een mooie gladde saus is, voeg dan de laurierblaadjes toe.

Voeg de kaas bij de saus en laat alles rustig smelten. Hier kan je proeven of je meer van een bepaalde kaas wil hebben. Voeg daarna de tijm toe, een scheutje worcestersaus, een snufje noormuskaat naar smaak en wat peper.

Blijf proeven tot je de perfecte smaak hebt. De saus mag een beetje dun zijn want de macaroni neemt straks ook nog wat vocht op. Als de saus te dik wordt doe er nog wat melk of room bij om hem weer dunner te maken

De oven in!

Doe de gekookte en afgegoten macaroni bij de saus en voeg ook de halve tomaatjes en de uitgelekte krab toe. Roer alles door elkaar (gebruikt eventueel wat kookvocht om te verdunnen als dat nodig is. Krijgt het ook een mooie glans van). Het moet niet een te dikke ‘blob’ worden.

Doe alles over in ovenvaste schaal (ingevet) en zet circa 30 minuten in de oven (tot de bovenkant mooi goudbruin is). Voor extra crunch kun je de laatste minuten de grill ook aanzetten.

En dan nog even afwerken

Als de macaroni in de oven staat, bak dan het broodkruim in de olijfolie goudbruin. Dien de macaroni op met het knapperige broodkruim. En als je zo luxe bent dat je snow of king crab hebt gehaald, dan serveer je die er ook nog los bij.

Eet smakelijk!

RelaxMama_3D

In mijn boek Relax Mama in de keuken staan zo’n 50 succesrecepten van mij én andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Mocht er ooit een vervolg op komen, dan komt dit roti-recept er zeker in! Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Relax Mama weekmenu 107: hartverwarmende winterkost - Club van relaxte moeders 23 februari 2018 at 23:31

    […] Henno en Keet zijn op wintersport met onze vriend Jeff. Jeff schijnt (naar eigen zeggen) dé Mac & Cheese-koning van de lage landen te zijn. Dat inspireerde me waarschijnlijk om dit gerecht op het weekmenu te zetten. Dank Jeff voor jouw recept en veel plezier met mijn schatjes in Oostenrijk ? Je vindt het recept van Jeff hier. […]

  • Reageer Relax mama - laatste schoolweek van het jaar menu - Club van relaxte moeders 14 december 2018 at 21:53

    […] De dinsdag is iets minder gezond dan de stamppot van maandag. Een echte guilty pleasure: de mac & cheese van onze vriend Jef. Je vindt het recept met krab hier. […]

  • Reageer Relax Mama comfort weekmenu! - Club van relaxte moeders 3 december 2021 at 09:39

    […] Hét ultieme comfortfood is toch wel een lekker smeuïge pasta. Mac & cheese voldoet hier volledig aan. Dit recept kreeg ik ooit van onze vriend Jeff, die – naar eigen zeggen – mac & cheese koning is. Je vindt zijn recept hier. […]

  • Laat je reactie achter