Kook

Relax Mama-Weekmenu 18

Heel veel scholen hebben aankomende week avondvierdaagsen. Aangezien je de avondvierdaagse niet skateboardend kunt doen én op Teuns school de kleuters nog niet meelopen, gaat hij aan onze neus voorbij. Toch best een beetje jammer. Miloes zoon Otis doet wel mee. Mede uit een soort zelfbescherming bood ze deze week aan een speciaal avondvierdaagse weekmenu voor ons te maken, zodat ze wel voorbereid moet zijn!

Het is deze week avondvierdaagse, Otis’ favoriete week in het jaar en mijn meest stressvolle. Hij moet vier avonden om kwart voor zes verzamelen en daarvoor gegeten hebben. Vorig jaar zat Marcel in Amerika en at Otis elke dag een gebakken ei (plus een kilo snoep tijdens het lopen), maar dit jaar ga ik het echt goed plannen!

Maandag: Spinazietaart

Maandag beginnen we daarom met een vegetarische spinazietaart, niet dat Otis dat lust want het is groen, maar het is makkelijk van tevoren te maken en zijn zusje en wij zijn er dol op. Ontdooi vijf plakjes (roomboter) bladerdeeg en 500 gram spinazie (in een pan of de magnetron). Roer in een kom vijf eieren los met wat room en brokkel daar zachte geitenkaas door. Doe er wat zout en peper en nootmuskaat bij, ik snij er ook wat gedroogde tomaatjes door, maar dat neemt Nina me niet in dank af. Als de spinazie is ontdooid, druk je met de achterkant van een lepel in een zeef het vocht eruit, anders wordt de taart klef. Meng de spinazie met de eieren, room en geitenkaas. Vet een bakvorm of ovenschaal in met olie en bedek de schaal met het bladerdeeg. Doe het ei-geitenkaas-spinaziemengsel erin en zet ongeveer een half uur in de oven op 200 graden (kan ook langer of korter zijn, ik doe altijd maar wat). Strooi er daarna nog wat amandelen of pecannoten over en zet nog tien tot vijftien minuten in de oven.

Dinsdag: tomatensoep met kasbroodje

Vandaag zijn de kinderen op de BSO en loop ik zelf mee met de avondvierdaagse. Nog minder tijd dan op andere avonden, dus kies ik voor echt makkelijk: tomatensoep met kaasbroodjes. Ik maak de soep wel zelf, maar dat is vijftien minuten werk. Fruit ui en knoflook, samen met groenten die je nog hebt liggen. Ik kan ze met wortel of courgette meestal wel foppen, al proeft Otis het feilloos als er een ander ingrediënt dan tomaat in de soep zit. Laat de groenten even zacht worden en doe er dan twee blikken tomatenblokjes, een (groenten/kippen) bouillonblokje, peper, zout en wat water bij. Breng aan de kook en laat even pruttelen. Staafmixer erop en klaar. Als je wil kun je de soep opleuken met wat crème fraîche, basilicum, balletjes en geraspte kaas. Ik geef er pitabroodjes met kaas uit de oven bij.

Woensdag: knutsel je eigen hamburger

Ik ga zelf uit eten, er eet een vriendje van Otis mee en we hebben ook nog eens een druk woensdagmiddagprogramma. Ik haal ’s ochtends bij de (bio) slager hamburgers en bij de bakker een stapel bruine broodjes en snij om vijf uur wat tomaat, paprika en komkommer en augurk. Dat zet ik allemaal op tafel, mogen ze zelf hun eigen hamburger knutselen. Jongens blij, Marcel blij. Moet ik alleen voor Nina nog wat bedenken, want die heeft op haar vierde al besloten dat ze vegetarisch is.

Donderdag: pasta met kip en broccoli

De laatste vierdaagse dag! Dat vieren we met een makkelijke pasta, ik denk kip en broccoli. Wij hebben altijd kip in de vriezer van www.koopeenkip.nl dan weet ik zeker dat het geen legbatterijgeval is geweest. Ik snijd de kipfilet in stukjes en bak ‘m met een uitje en knoflook, kook de broccoli kort en hussel dat in een pan met wat room of kruidenkaas. Otis eet geen dingen die door elkaar gehusseld zijn, dus hij krijgt losse pasta, losse broccoli en losse kip. Ja, iets meer werk maar ik heb besloten dat ik geen strijd meer wil aan tafel en het resultaat is hetzelfde: hij krijgt hetzelfde binnen als wij, min de room.

Vrijdag: rauwkost, pizzabroodjes en sushi

Net toen ik dacht dat we een relaxte vrijdagavond hadden kreeg ik een bericht dat Otis op vrijdagavond om 17.30 voetbaltraining heeft. Dat wordt een bakje rauwkost en een banaan voor de training en pizzabroodjes als hij thuis komt. Voor Nina hetzelfde en het zou zomaar kunnen dat ik voor ons sushi ga bestellen.

miloeOver Miloe

Miloe van Beek is journalist, eindredacteur, columnist en mede-auteur van het boek Van achter het behang tot over je oren. Ze is moeder van Otis (8) en Nina (5). Je kunt Miloe ook volgen op Facebook.

 

 

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Elis 22 mei 2016 at 21:38

    Je hebt ook vegetarische hamburgers dus nina kan ook gewoon een broodje hamburger maken!

  • Reageer Relax Mama weekmenu 68: avondvierdaagse menu! – Club van relaxte moeders 26 mei 2017 at 22:39

    […] al is geweest, maar bij ons en anderen is hij aankomende week. Mooi moment om (net als vorig jaar) een avondvierdaagse-weekmenu te maken. Met gerechten die snel klaar zijn en niet te zwaar op de […]

  • Laat je reactie achter