Kook

Relax Mama meivakantiemenu

Afgelopen donderdag ging de nieuwste Mom You Can-podcast online en die gaat over hulp durven vragen. In het kader van practice what you preach vroeg ik ook deze week hulp bij het maken van het weekmenu, en die kwam van Jessamijn. En zo hebben we hier gelijk een voorbeeld te pakken dat het behoorlijk kan lonen om hulp te vragen. Ik had op deze manier niet alleen tijd voor andere dingen, ik ben ook nog eens enorm verrast door de recepten die ze in hele toffe illustraties heeft gezet.

Jessamijn is moeder van Tessel van 11 en Silke van 8 (én een half!!) en getrouwd met Peter. Ze tekent, sport (crossfit mensen, don’t get me started..), zit nu ook veel thuis want corona en is al een beetje aan het aftellen tot 11 mei.

Jessamijn: “Ik werk als zakelijk illustrator en Graphic Facilitator daarvoor ben ik normaal gesproken veel op pad om bij mijn klanten live te tekenen. Maar door de corona maatregelen zijn al mijn live events gecanceld dus op dit moment werk ik veel thuis, met de kids op de achtergrond. Met als extra uitdaging de meivakantie! Hoe hou je het leuk, makkelijk en toch met een beetje vakantiegevoel? Gelukkig heb ik kinderen die best veel lusten. Zelfs de jongste durft na een half uur toe te geven dat het er gek uitzag maar uiteindelijk ook best lekker was.”

Maandag: Koninklijke Soto n’ ajam

Koningsdag! De dag dat we er normaal gesproken al vroeg uitgaan omdat de kinderen hun overbodige spullen willen verkopen en we met nog meer overbodige spullen terugkomen. Dit jaar is het helaas anders en blijven we thuis. Maar kunnen we het nog steeds gezellig hebben met elkaar. Wel genoeg tijd om te koken dus iets feestelijks waar iedereen ook een beetje mag kiezen wat ze ervan eten.

Van mij mag de kip blijven rondlopen dus ik maak een vega bouillon en bakte tofu in boemboe. Bakjes met noodles, aardappel, taugé, gebakken uitjes, limoen, etc er bij en iedereen maakt zijn eigen variant. Als je kinderen niet gewend zijn om pittig te eten, geen pepers meebakken in je boemboe en zelf sambal toevoegen. Ik heb het recept voor jullie uitgetekend en dat vind je hier.

Dinsdag: Romige noedels in kerriesaus

Vakantie vieren in coronatijd vraagt om wat vindingrijkheid. Ik hoop er ook een beetje op uit te kunnen en er een actieve dag van te maken dus maak ik graag iets dat makkelijk is maar wel gezond. Ook op een gewone drukke dinsdag is dit altijd een gerecht dat zonder klagen (durf ik te zeggen: met enthousiasme) wordt opgegeten.

Dit recept van Lissa Steltenpool uit vegan vibes is lekker en makkelijk. Ik verwissel de groente nog wel eens want mijn man kan niet zo goed tegen paprika. Maar met aubergine en courgette is het ook heel lekker! Ik doe er ook los nog geroosterde cashewnoten en mangostukjes bij. Let op! Het recept in deze link is maar voor 2 personen! Even verdubbelen dus als je met z’n vieren bent.

Woensdag: Studenten Pasta Penne

Normaal is woensdag de grote ren- en vliegdag van school naar pianoles naar voetbal. Dus iets lekkers met minimale inspanning is dan heel fijn (ook makkelijk op te warmen voor laatkomers na de training) Omdat Peter op woensdag naar zijn werk gaat en ik dan de hele dag de kinderen in vakantiemodus heb terwijl ik mijn eigen bedrijf probeer door te laten lopen, houd ik het bij deze makkelijke maaltijd.

Penne met vega speckblokjes/champignons/doperwten/roomkaas (ik gebruik de nieuwe zuivelvrije van oatly.) Kook de pasta, bak de (vegetarische) spekjes en de champignons, doe deze bij de pasta samen met de doperwten, (plantaardige)roomkaas erbij, roeren, klaar! Kan in 10 minuten! (niet genoeg groente? Broccoli er bij)

Donderdag: geplette krieltjes

Ook een succesnummer zonder veel handelingen en maximaal resultaat: Krieltjes uit de oven, broccoli en vissticks/zeesticks (van AH, maar er zijn steeds meer visvervangers).

Tip: voor hele lekkere krieltjes: eerst ff koken (ouwe aardappelen bakken is eigenlijk het beste) en dan in de ovenschaal even ‘pletten’ met een vork of de stamppotstamper. En dan olie/zout /peper er over. Krik de oven lekker hoog op (200 -220 graden) en dan worden al die randjes lekker crunchy.

Vrijdag: nacho’s zoals bij opa in Mexico

Sinds we thuis moeten blijven hebben we de gezins VrijMiBo ingevoerd. De afgelopen weken hadden we dan meteen een zoomborrel met vrienden of met mijn familie. Grote hit zijn de Mexicaanse nacho’s die ik dan maak. Ze lijken op de nacho’s de we op vakantie bij mijn schoonvader in Mexico vaak eten. Kan zowel in de vega variant als met vlees (in het laatste geval maak ik twee schalen). Je vind mijn geïllustreerde recept hier.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Relax Mama in de Keuken
RelaxMama_3D

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter