Relax

6 ‘uitstapjes’ in de meivakantie

Sinds een paar jaar is het vaste prik bij ons dat we in de meivakantie weggaan. Voor ons is dat snowboarden in Frankrijk, terwijl veel mensen juist dan de eerste zonvakantie pakken. Maar goed, dit jaar zitten we met zijn allen thuis. En om toch een beetje vakantiegevoel er in te krijgen zocht ik uit welke ‘uitstapjes’ we nog wel kunnen maken.

1. Bezoek een virtueel museum

Zijn jullie al in het vernieuwde museum Naturalis geweest? Het is echt zó te gek en indrukwekkend geworden. Zo jammer dat ze juist nu, zo vlak na de hernieuwde opening alweer (tijdelijk) dicht moeten. Maar Naturalis heeft niet stilgezeten. De afgelopen weken hebben ze een indrukwekkende virtuele versie van hun museum neergezet. Waar je hoogstpersoonlijk door Freek Vonk door de Dinotijd wordt rondgeleid. Hij vertelt je op zijn Vonkeriaans alles over Trix, het gigantische Tyrannosaurus rex-skelet, maar ook over de andere dino’s zoals de Triceratops, wat wel een van mijn favorieten is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik tijdens het virtuele bezoek bijna nog meer heb geleerd over de dino’s dan tijdens ons echte bezoekje laatst.

De komende weken worden ook de andere museumzalen toegevoegd aan het virtuele museum, vanaf 16 mei zijn ze compleet! (Kan ik eindelijk ook de zaal Dood bekijken, want die durfde Teun bij ons vorige bezoek niet in).

Klik hier als je Naturalis virtueel wilt bezoeken. Zin in een ander museum? Er zijn er nu een heleboel die hun virtuele deuren hebben opgezet. Bij het Scheepvaartmuseum kun je bijvoorbeeld vanuit je huiskamer over het Amsterdam van de Gouden Eeuw vliegen (echt te gek). En hé, we hoeven natuurlijk niet in Nederland te blijven, met Google Arts & Culture kun je de hele wereld over. Je kunt zelfs virtueel de Eiffeltoren beklimmen of een rondleiding door de Favela’s van Rio de Janeiro krijgen.

2. Maak je eigen bioscoop

Vakantie betekent voor ons altijd wel een bioscoopbezoekje. Wij hebben nog de dvd van Everest de jonge Yeti liggen, maar met alle streaming-diensten van tegenwoordig is het niet echt moeilijk een goeie film te vinden die leuk is voor iedereen. Dus maak je eigen bios, bak zelf popcorn, kijk de film, plak halverwege een ‘pauzebriefje’ op het scherm en pak weer wat lekkers. Veel plezier!

3. Kampeer in tuin of balkon

Ook al gingen wij altijd nog op wintersport in de meivakantie, voor veel mensen is het de eerste kampeervakantie van het jaar. Dus wat let je? Doe als de kinderen van Sanne en zet je tent op in de tuin, of maak een tent op het balkon. Verzamel al je dikke dekens en slaapzakken, pak je zaklantaarn, een rol wc-papier en een stapel knuffels en het is nét echt.

4. Enjoy the ride

We gaan naar een pretpark! Online zijn er allemaal filmpjes van achtbanen te vinden. Bijvoorbeeld deze van De Baron. Speel hem af (liefst op groot scherm). Zet je kinderen erachter in een doos (riemen vast) en je kan zo vaak gaan als je wilt. Het is gratis en je hoeft geen drie kwartier in de rij. Wat wil je nog meer? De laatste keer dat ik in een achtbaan zat was samen met Keet in Zweden in pretpark Liseberg. Ik ga sindsdien nooit meer in een achtbaan want ik heb serieus een dag moeten bijkomen, zo ziek was ik ervan. Dit filmpje van de betreffende achtbaan (de Helix) kan ik dan ook niet kijken zonder weer misselijk te worden. Maar misschien is het wel iets voor jullie ;).

5. Zoek een schat

#blijfthuis is wat we ook de komende weken zoveel mogelijk moeten doen. Deze corona-maatregel geldt nog steeds. Gelukkig mogen we er wel uit om een luchtje te scheppen. Om te wandelen of fietsen. En dat is zo fijn, het helpt mij in ieder geval om niet gek te worden. Hoe maak je die ‘normale’ wandeling nou iets spannender? Dat kun je bijvoorbeeld doen door te gaan geocachen, oftewel schatzoeken met behulp van je telefoon. Via de site Geocaching kun je zien waar er in de stad of de natuur schatten (oftewel chaches) zijn verstopt door andere mensen. Zoek op die site een cache op een plek waar je niet gelijk tientallen mensen verwacht (en die plekken zijn er voldoende in Nederland!). Als je de schat gevonden hebt, schrijf je je naam in een logboek en (belangrijk!) verstop je alles weer precies zoals je het hebt gevonden voor de volgende schatzoeker. 

Een andere optie: maak een wandeling met deze speurtochtkaart van Naturalis in je hand en zoek naar de schatten in de natuur om ons heen.

6. Sluit de dag af met een wijntje bij een vuurtje

Wat geeft nou het ultieme vakantiegevoel? Dat is ’s avonds nog even met een dikke trui aan voor je tent of voor je vakantiehuisje zitten!? Gooi de kinderen wat later in bed. Maak een vuurtje in de tuin of zet dit virtuele kampvuurtje op. Schenk jezelf en de kinderen iets lekkers in, pak een bak chips en kijk naar de sterren. Heb een fijne vakantie mensen!

Dit blog heb ik geschreven in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Tips voor uitjes in de meivakantie – De Lange Keizer TV 28 april 2020 at 08:09

    […] 6 ‘uitstapjes’ in de meivakantie ingestuurd door Cynthia van de […]

  • Laat je reactie achter