Kook

Relax Mama – weekmenu 101: favorieten van Sanne

Een kleurrijk menu deze keer: bruin en wit, maar ook oranje en roze! En allemaal favorieten van ons. 

Maandag: de ballen van Marijke

Ik deel graag dit familierecept uit de familie van mijn lief: de ballen van Marijke. Ik heb de Marijke in kwestie denk ik tien jaar geleden eens één keer op een zondagmiddag gesproken, maar haar ballen zijn een begrip. Je maakt ze van oud brood en kaas, wij maken ze dan ook vaak als we restjes oud brood hebben. Doe het op dezelfde manier als je gehaktballen zou maken, maar dan met brood en kaas in plaats van gehakt. Je kneedt veel kaas, een beetje sesamzaad, wat (gehakt)kruiden en een rauw ei door het brood en maakt daar ballen van. Superlekker en ze lijken verrassend veel op gewone gehaktballetjes. Ik ga ze combineren met gebakken aardappeltjes en broccoli.

Dinsdag: barbieroze bietenrisotto

Een tip die ik ooit las om kinderen inspraak te geven op de boodschappen is om ze een kleur te laten kiezen. Broccoli is groen, bloemkool is wit, paprika is rood, geel of groen en jawel: roze eten bestaat ook! Maak de risotto zoals op de verpakking staat, gooi er blokjes gekookte rode biet doorheen en blokjes feta, beetje rucola ernaast en klaar. Tadaaa, een bord vol roze eten!

Woensdag: pasta met gehaktballetjes en mozzarella

Het gaat hier nooit vervelen: pasta met rode saus. Dit recept is favoriet bij ons thuis. Al maak ik het met spaghetti, omdat ik dat gewoon altijd in huis heb. Wat ik zo grappig vind is dat de pasta in dit recept in de saus gekookt wordt. Misschien vind ik ‘m daarom wel zo lekker. Als je je kinderen een beetje buiten de keuken kunt houden is het ook zo’n heerlijk mindfull klusje om gehaktballen te draaien. Als je nog ballen van maandag over hebt, kun je die natuurlijk ook gewoon hiervoor gebruiken.
En leuk voor tijdens het opscheppen: wie heeft de langste mozzarelladraad?

Donderdag: wortelsoep met gegrilde kip

Ik vind deze oosterse wortelsoep zo’n heerlijk en makkelijk soepje. Donderdag is bij veel mensen een drukke dag en dan is soep eten zo fijn. Die kun je makkelijk de dag van tevoren maken en mijn kinderen zijn gek op soep. Ter vervanging van de kip, gebruik ik altijd de kipstuckjes van de Vegetarische Slager. Die vind ik lekkerder dan gewone kipfilet.

Vrijdag: kip, patat en appelmoes én witlofsalade

Het is weekend! Dat vieren we met kip, patat en appelmoes. En met de witlofsalade uit mijn familie. Die is simpel en lekker. Hier is mijn recept:
– 3 stronken witlof
– 2 bananen
– 2 gekookte eieren
– Handje rozijnen
– Eventueel een mandarijn
– Een paar lepels mayonaise
Snijd de witlof, de bananen en de eieren klein. Ik haal het binnenste stukje uit de witlof omdat ik dat te bitter vind, dat doe ik met behulp van een appelboor. Gooi de rozijnen door de salade en eventueel de partjes mandarijn en roer er steeds een lepel mayonaise doorheen net zolang tot je ‘m romig genoeg vindt. Een lekkere, frisse salade. Mijn kinderen zijn ook gek op witlofsalade. Tenminste, op de bananen, de eieren en de rozijnen dan.

Eet smakelijk!

Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama marktmenu - Club van relaxte moeders 15 juni 2019 at 01:19

    […] wortelrecepten (ideaal voor in december) en ik heb eerder deze oosterse wortelsoep gedeeld in een kleurrijk weekmenu. Ik denk dat ik toch voor de soep ga, een ideaal vrijdaggerecht omdat het zo goed samengaat met een […]

  • Laat je reactie achter