Kook

Relax mama – laatste schoolweek van het jaar menu

De laatste schoolweek van het jaar is aangebroken. Dat is zo’n beetje de drukste week van het jaar denk ik. Dus… als er wat minder van koken terecht komt deze week: give yourself a break. Dit weekmenu hieronder is een intentie. Of het er allemaal echt van komt… de week zal het uitwijzen.

Maandag: Zoete aardappelstamppot met pastinaak en wortel, rucola en stoofvlees (of worst!)

Zoete aardappel-stamppot met wortel en pastinaak, oftewel: Henno’s stamppot! Deze creatie van Henno kan je al eerder dit jaar hebben gezien in het weekmenu. Deze stamppot is echt gezond en niet moeilijk om te maken: snijd twee zoete aardappels, twee winterwortels en een pastinaak in blokjes van 3 cm. Koken dit samen in een grote pan tot het gaar is. Stamp het daarna tot een puree met een klontje boter en een klein scheutje tabasco. Doe de rucola er op als het op de borden ligt.

Wij aten er de vorige keer worstjes bij. Helemaal lekker en makkelijk om te maken. Deze week eten we het met stoofvlees (dat is overigens de verdienste van de man in huis die zin en tijd heeft om te koken!).

Het stoofvlees maakt hij als volgt: koop rundvlees en snijd het in stukjes (of koop het gesneden). Kruid het vlees met Zwolse Stoofkruiden van Jonnie Boer. Fruit een gesnipperde ui en wat knoflook aan. Schroei het gekruide vlees dicht. Doe er daarna een scheut wijn bij en laat die inkoken. Doe er dan een flinke scheut water bij laat het vlees een paar uur sudderen (Henno had hem vier uur! laten staan – beter doe je dit dus op zondagavond of zo). Henno doet er na een uurtje ontbijtkoek bij om te binden (3 plakken op 500 gram vlees). Schenk steeds extra water bij, het mag natuurlijk niet droog komen te staan!

Dinsdag: Mac & Cheese met krab en tomaatjes

De dinsdag is iets minder gezond dan de stamppot van maandag. Een echte guilty pleasure: de mac & cheese van onze vriend Jef. Je vindt het recept met krab hier.

Wil je wel krab maar een iets lichtere maaltijd dan deze calorieënbom? Dan kun je ook voor deze spaghetti met tomatensaus, spinazie en krab gaan. Lijkt me ook lekker!

Woensdag: Nasi met kipsaté

Een goeie ouwe nasi met een eitje en saté (altijd lekker!). Wij maken hem met nasigroenten en een boemboe van de toko, bijvoorbeeld deze. We maken er sateetjes bij, bijvoorbeeld via dit recept van Francesca. Om het af te maken doen we er (natuurlijk) satésaus, gebakken eitjes en kroepoek bij.

Donderdag: Kerstdiner school – eten uit de vriezer

Volgens mij heeft half Nederland donderdag Kerstdiner op school. Bij ons is het dit jaar geen kerstdiner, maar een Kerstival. Wat dat precies inhoudt, is nog een verrassing, maar zover ik weet is er geen eten bij. Later die avond gaan Teun en ik, samen met Marieke en Jasper en Joyce en Niels naar de premiere van Alone@Home in de Stadsschouwburg in Utrecht. Kortom, weinig tijd om te koken en te eten. Ik denk dus dat ik iets uit de vriezer trek.

Vrijdag: Geroosterde tomatensoep en lekker bordje

En dan is het Kerstvakantie! Wij sluiten deze drukke laatste schoolweek af met ‘onze’ tomatensoep, boordevol tomaat, maar ook wortel, paprika, ui en knoflook. Ik heb in ieder geval altijd het gevoel dat we gezond bezig zijn als we deze soep eten. We eten er een ‘lekker bordje’ bij. Oftewel allemaal hapjes zoals olijven, brie, worst, dips, komkommer en dat soort dingen. En stokbrood natuurlijk. Het recept van onze soep vind je hier.

Ik hoop dat jullie hier wat uit kunnen halen. Ik wens jullie een lekker weekje!

  • Benieuwd naar mijn andere budgetmenu’s? Die vind je hier.
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Het plaatje van deze schijf van vijf komt uit mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter