Kook

Relax mama weekmenu – van een moeder van drie

Deze week maakte Celine het weekmenu voor ons. Samen met haar vriend Mark heeft ze drie kinderen: Amber (7), Maud (4) en Jim (1). Celine werkt vier dagen per week als inkoopmanager bij Philips. Ze is iemand die de gewoonte heeft om alle groenten in precies even grote stukjes te snijden, dus het is een klein wonder dat ze het überhaupt managet om eten op tafel te krijgen voor vijf personen. Gelukkig kookt de man des huizes ook regelmatig.

Celine: “Door de lockdown werken ook Mark en ik sinds vorig jaar thuis. Hoewel me dat behoorlijk de neus uitkomt, heeft het ook voordelen. Zo besparen we allebei dagelijks 2 tot 3,5 uur reistijd en eten we bijna elke dag samen, wat veel stress scheelt in de ochtend- en avondspits. Voordat we kinderen hadden, wisten we zéker dat we onze kinderen zouden leren om gevarieerd te eten en dat er niet met eten gepield mag worden. Je raadt het al: niets is minder waar. Verder vindt Maud juist lekker, wat Amber vies, getver, bleh vindt en andersom.”

Maandag: Pittige zuurkool met zalm

Oké, officieel is het lente, maar zolang de temperatuur onder de 20 graden blijft, kan het, vind ik. Zuurkool is sowieso mijn lievelings. Op het eerste gezicht, is de combinatie van zuurkool met zalm, sambal en kerrie misschien apart, maar het is absoluut een aanrader. Mijn valkuil is dat ik het gerecht steevast ietsje te pittig maak door teveel sambal te gebruiken.
Voor de kinderen maak ik een stamppot van zuurkool en aardappel, zonder de andere ingrediënten. Hoewel de meiden niet zo’n goede eters zijn, lusten ze wel zuurkool (en ook spruitjes). Je vindt het recept van de zuurkool met zalm hier.

Dinsdag: Wraps met kip

Dinsdag doen we wraps omdat die gemakkelijk en snel klaar zijn na een werkdag, kinderdagverblijf en BSO (want jááá, die is weer open). Ik maak ze als volgt: Roerbak wat stukjes kipfilet (bijv. 300 gram). Voeg daarna een zakje Mexicaanse roerbakgroenten (400 gram) toe. Dan nog 2 à 3 in stukjes gesneden tomaten erbij en een klein blikje kidneybonen en een paar grote theelepels Picadillo kruiden (Euroma Picadillo by Jonnie Boer). De wraps even opwarmen in de magnetron en klaar ben je. Ik serveer er nog los stukjes avocado en plakjes jalapeño bij voor wie wil.

Woensdag: Zoete aardappelen uit de oven, wortel en vis

Woensdag is mijn vrije dag. Of ja, dan zorg ik voor de kinderen. In de praktijk komt het erop neer dat ik toch eventjes werk, als Jim een dutje doet en de meiden op school zijn of als ze allemaal fijn aan het spelen zijn.
Ik probeer wel eens wat uitgebreider te koken op woensdag, zoals een ovenschotel. Vaak kom ik dan uiteindelijk toch in tijdnood, omdat koken met een dreumes hangend aan je been lastig is en omdat Amber van 17.00 tot 18.00 uur paardrijles heeft in een dorp verderop. Dus deze woensdag toch maar een eenvoudige variant. Zoete aardappels uit de oven, ongeveer zo als dit recept). De cajun kruiden voeg ik trouwens pas op de borden toe, want de kinderen vinden dit te pittig.

Wij eten er gekookte worteltjes bij. (Die lusten de meiden ook!) Voor Mark en mij besprenkel ik de worteltjes met balsamico-azijn en doe ik er peper-zeezoutmix citrus en knoflook van Fairtrade Original over. Kies er zelf een stukje vlees of vis bij. Wij nemen zalm, die ik ook in de oven bereid.

Donderdag: Spaghetti à la Mark

Weer een snel en gemakkelijk recept, met dank aan Mark, die deze variant laatst bedacht. Sindsdien komt hij vaak op tafel! Met drie kinderen en twee drukke banen is het fijn als het koken niet al te lang duurt. We eten meestal tussen 18.15 en 18.30 uur. Daarna wordt er om de dag gedoucht of gebadderd. Maud gaat doordeweeks rond 19.30 uur naar bed en Amber en Jim rond 20.00 uur.

Mark’s spaghetti maak je als volgt: Fruit een ui met twee tenen knoflook in olijfolie. Bak daarna stukjes paprika, zongedroogde tomaten, kappertjes, ansjovis en zwarte olijven mee en mix dit alles door (gekookte) spaghetti. That’s it!
Lekker met gehalveerde cherrytomaten uit de oven met wat balsamico-azijn en peper.
De kinderen eten in dit geval vaak tomatensaus die we al eerder hebben gemaakt en in porties in de vriezer bewaren. Maar eerlijk is eerlijk: bij ons eten ze ook wel kale spaghetti met kaas.

Vrijdag: Aspergesoep

Sinds de lockdown, bestellen we op vrijdag regelmatig iets bij een restaurant in ons dorp. Support your locals, toch? Maar omdat het aspergeseizoen is begonnen, gaan we deze week toch voor koken. De traditionele variant van asperges met beenham, een gekookt eitje, aspergesaus en krieltjes (zoals hier) is verrukkelijk. Maar omdat Amber niet van asperges houdt, maar wel van aspergesoep, maak ik die. Ik maak hem ongeveer zoals in dit recept.
Ik serveer er ciabatta bij. We hebben altijd wel iets in de koelkast wat we erop kunnen doen: aioli, tapenade of pesto. Mark en ik nemen er visquiche bij van onze favoriete visboer/traiteur uit het dorp. Maud houdt niet van aspergesoep, dus zij krijgt een bakje met komkommer en druiven.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.

Het boek Relax Mama in de keuken heeft een remake gekregen. Het is nu een pocketuitgave: kleiner en goedkoper! Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek zal verkrijgbaar zijn bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het gaat €9,99 kosten.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter