Kook

Relax mama grote porties weekmenu

Deze week maakte Neeltje het weekmenu voor ons! Neeltje is getrouwd met Antal en moeder van Tim (9), Janne (6) en Floor (4), die gelukkig steeds beter gaan eten. Nu haar kinderen groter worden en steeds vaker op de meest onmogelijke tijden naar clubjes of sportwedstrijden moeten, verzuchten Neeltje en haar man steeds vaker tegen elkaar: ‘Hadden we de vriezer maar vol met heel veel eten, zodat er meteen iets gezond op tafel kan staan is.’ De werkelijkheid is helaas anders en daarom maakte ze deze week het megaportieweekmenu, met lekkere gerechten in heel grote hoeveelheden, zodat er altijd iets overblijft voor als er weinig tijd is.

Maandag: Pasta bolognese met linzen

Niks dat je zo makkelijk in megaporties kunt maken dan pastasaus. Wij kiezen deze week voor een vegetarische bolognesesaus van oude bekende Nienke van foxilicious.nl, die vorige week nog het weekmenu maakte. Nienke vervangt het gehakt voor linzen en omdat onze kinderen wat moeite hebben met ‘die bruine balletjes’, houden we gegarandeerd altijd wat over van deze saus. Als je alle ingrediënten verdubbelt, kun je er dus wel twee keer extra van eten!

Dinsdag: Boeuf Bourguignon

Dit recept moet je in het weekend maken, en dan meteen lekker veel, want het moet uren stoven. Kun je mooi op vandaag de tweede portie uit de vriezer trekken. Eet deze stoofpot de ene keer met aardappelpuree en de andere keer met rijst, het smaakt er allebei prima bij (en dan weet je zeker dat de kinderen in ieder geval íets binnenkrijgen…). Boeuf Bourguignon is een klassieker die je overal online kunt vinden, dit is een recept van Lekker & Simpel. Bij de Vegetarische Carnivoor vind je trouwens een prima vega alternatief.

Woensdag: Courgette-broccolisoep met Clubstokbrood

Onze kinderen zijn betrekkelijk goede soepeters, hoewel de jongste de ene week dol is op tomatensoep en er de volgende keer niks van moet hebben. Maar courgette-broccolisoep gaat er altijd wel in, waarschijnlijk vanwege het milde smaakje. Hoe groter je pan, hoe meer je ervan kunt maken. Ik hou het hier op ruim twee liter… met een beetje geluk goed voor drie maaltijden, zeker als je er het befaamde Club van Relaxte Moeders stokbrood met brie bij serveert:

  • 1,5 liter water
  • 2 rode uien
  • 1 kilo broccoli
  • 2 of 3 courgettes
  • snuf tijm
  • 2-3 groentebouillontabletten
  • Evt. zalmsnippers of feta

Fruit de uien in een grote soeppan zachtjes in een beetje olie. Doe er de stukjes courgette bij, met een beetje gedroogde tijm erover en roerbak een paar minuten, tot de courgette wat begint aan te garen. Snijd de broccoli in roosjes en doe het water en de bouillontabletten in de pan. Breng aan de kook en doe de broccoli erbij. Kook zachtjes tot de broccoli gaar is. Pureer de soep met een staafmixer, doe er naar smaak wat peper en evt. nog wat tijm bij. Vries de soep in zonder zalm  of feta; die kun je er bij het serveren door doen voor wat extra smaak.  

Donderdag: Curry met (vega)kip, kikkererwten, sugarsnaps en zoete aardappel

Ooit had ik een collega met een Indiase lover. Zijn motto: curry is pas echt lekker op de tweede dag. Pas dan zijn de smaken goed gemixt en ingetrokken. Daarom een recept voor een kindvriendelijke, want heel milde curry, waar je dus eigenlijk morgen pas écht van zult genieten. Als je in het recept het aantal personen op acht zet, worden de ingrediënten vanzelf aangepast. In plaats van kippendij kun je de curry natuurlijk ook met vegakipstukjes maken. Rijst en naan erbij en smullen maar. Wat over is, zet je afgedekt in de koelkast voor morgen. Of in een bakje in de vriezer, kan ook prima. Je vindt het recept hier.

Vrijdag: Weer curry. Of moussaka

Vandaag kun je nog een keer de curry van gisteren eten. Maar wij gaan voor moussaka. Want hoewel niemand bij ons thuis echt gek is op aubergine (ik vind zelf het mondgevoel nogal moeilijk), eten we dit Griekse ovengerecht graag. Je vindt overal op het internet het klassieke recept met aardappels, aubergine, gehakt, tomaat en béchamelsaus, maar Charlotte van lotoftaste.com heeft ook een lekkere versie met pompoen of linzen. Of wat dacht je van een Indiase variant? Haar recepten zijn voor 8 personen, dus je hoeft er niet eens veel meer van te maken om er twee keer van te kunnen eten.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Deze supermooie denim schorten (en nog veel meer leuks) zijn te koop in de Shop van Relaxte Moeders.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter