Kook

Wortel-bloemkoolsoep

Manon Proper is moeder van een tweeling uit 2014 en een drieling uit 2016. Regelmatig heeft ze het gevoel dat ze een bistro runt. En zo kwam het idee voor haar kookboek Bistro Manon. Waar dit recept ook in staat.

Manon: “Soep blijft toch wel een van mijn favoriete maaltijden. Zeker met een snel- kookpan is het bereiden zo gebeurd. Het enige waar even wat tijd in gaat zitten, is het snijden van de groenten. Meestal doe ik dit in gezelschap van één van de kinderen, die dan graag mee snoept van wat ik op dat moment aan het snijden ben. In het geval van deze soep zie ik geregeld stiekem een handje in de bak met stukjes wortel gaan. Kinderen leren op deze manier verschillende substanties te eten en kauwen, dus laat het vooral gebeuren. Het is voor het goede doel! Deze soep heeft een goede balans. Hij is niet te zoet omdat er ook bloemkool doorheen gaat. Dit is een maaltijd die je heel makkelijk kunt invriezen; maak er dus gerust een grote pan van.”

Dit heb je nodig voor 3-4 liter:

  • 2 grote of 3 kleinere uien, gesnipperd
  • zonnebloemolie
  • 3 cm gemberwortel, fijngehakt
  • 3 knoflooktenen, fijngehakt ofgeperst
  • 11⁄2 tl gemalen komijn
  • 11⁄2 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemberpoeder
  • 4 winterpenen, in blokjes
  • 1 bloemkool (± 1 kg), in groveroosjes, steel in blokjes
  • 2 l groentebouillon
  • zout

Zo maak je de soep:

Fruit de ui 8 minuten in wat zonnebloemolie in een pan tot de ui zacht en glazig is. Bak de gember en knoflook even 1 minuut mee. Voeg de komijn, koriander en gember toe en bak ze even goed mee in het uienmengsel. Voeg eventueel nog een scheutje olie toe als het uienmengsel er te droog uitziet. Voeg de peen en de bloemkool toe, roer alles goed door en bak 1 minuut mee.

Voeg (een deel van) de groentebouillon toe en breng aan de kook. In een snelkookpan zal het maar 15 minuten duren voordat alles gaar is, met een normale pan minstens twee keer zo lang. Dit is ook afhankelijk van de grootte van de stukjes wortel en bloemkool.

Zodra de wortels en bloemkool zacht zijn, maal je met een staafmixer of in een blender de soep tot een glad geheel. Giet er meer bouillon of kokend water bij als de soep te dik is.

Proef de soep en voeg zout naar smaak toe. Serveer de soep eventueel met grofgehakte verse koriander of korianderolie.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax mama Weekmenu: Bistro Manon - Club van relaxte moeders 17 september 2021 at 08:43

    […] derde recept uit het boek pak ik een van de soepen die in het boek staan: de wortel bloemkoolsoep. Lijkt mij […]

  • Laat je reactie achter