Kook

Relax Mama weekmenu – moeilijke eters

Terwijl ik (Miloe) met Elsbeth in Portugal aan de garnalen in knoflook zat (heel charmant in onze hardloopoutfit), hadden we het over de eetgewoontes van onze kinderen en over mijn 11-jarige die nooit een makkelijke eter is geweest. Zo werd het thema van dit weekmenu geboren en nam ik het deze week op me.

Waar zijn zusje als baby met twee handen tevreden alles hummend wegwerkte wat ik haar voorzette, spuugde mijn zoon destijds mijn zorgvuldig bereide worteltjesschotel zonder pardon tegen het plafond. Tegenwoordig lust hij iets meer. Vooral als er geen vitaminen in zitten en wel suiker en vet. Zijn ideale weekmenu zou bestaan uit tosti’s, patat, hamburgers, tortilla’s, pizza’s, pannenkoeken en een broodje shoarma, in werkelijkheid eet hij regelmatig ’s avonds een bordje met komkommer, cherry tomaten, paprika en wortel. Hij heeft een voorkeur voor rauwe groenten en sowieso alles ‘los’; geen door elkaar geroerde dingen of het nou lasagne, rijst met kip kerrie of couscous is. Overigens eet hij pasta, rijst en couscous ook niet los. Ik maak me daar niet meer druk over, hij mag kiezen: eten wat de pot schaft of een bord rauwkost (wat hij eerst minutieus onderwerpt aan een strenge inspectie, bij het minste of geringste plekje schuift hij het resoluut opzij) De volgende ochtend maakt hij zijn gebrek aan een avondmaaltijd overigens goed met vier boterhammen.

Maandag: pasta met verse tomaten en verstopte groenten saus

Otis heeft voetbaltraining en komt met zijn vader pas om half 8 thuis. Meestal heeft hij dan daarvoor wat rauwkost en een boterham gegeten. Ik maak mijn dochters favoriete eten: pasta. Deze keer met de verse tomaten en verborgen groenten-saus, een recept van Elsbeth. Op maandag eten we altijd samen op de bank. Eerst kijken we Klokhuis, dan Jeugdjournaal.

Dinsdag: springrolls die je zelf kunt vullen

Een van de weinige dagen dat we allemaal thuis zijn deze week. Ik maak springrolls, een soort loempia’s die je even weekt in heet water en zelf kan vullen. Gezond en leuk om te doen met z’n allen en mijn moeilijke eter kan alles ‘los’ eten. Ik vul bakjes met garnalen, kipdijfilet, avocado, tauge en paprika, maar je kan erin doen wat je zelf lekker vindt. De kinderen kunnen dus kiezen. Erbij maak ik een sausje van soja, suiker, limoensap en rode peper. Voor inspiratie kijk bijvoorbeeld hier op de site van ChicksLoveFood.

Woensdag: Goa boontjes en eten bij een vriend

Een paar weken geleden bleek er toch een onverwachte remedie voor de niets proevende zoon: hem bij iemand anders laten eten. Want bij vriendjes lepelt hij ineens naar binnen wat hem voorgezet wordt. Zo kreeg ik na zijn laatste logeerpartij de vraag wanneer we Goa boontjes gingen eten. ‘Wat voor dingen?’ antwoordde ik verbaasd. Het bleek dat de vader van zijn vriendje deze kruising tussen een sperzieboon en een groene asperge meegenomen had uit de toko, ze had gewokt met garnalen en knoflook. Mijn groenteweigeraar had zijn complete portie zonder mokken opgegeten.

Otis gaat vaak op woensdag bij zijn vriend Leon spelen, waar hij ook de Goa boontjes proefde. Ik heb het recept gevraagd en maak dat vanavond. De boontjes worden geblancheerd en daarna gewokt met knoflook, soja en garnalen. Erbij maak ik noodles en een salade.

Donderdag: bordje met wat er in huis is voor de kinderen en curry voor ons

Een haastdag omdat ze muziekles hebben en we pas tegen zes uur thuiskomen. Otis en Nina krijgen hun favoriete eten: een bordje met wat er in huis is. Meestal rauwkost of boontjes, iets van hummus of hüttenkase, knakworsten of een eitje, toastjes met smeerkaas of –worst. Marcel en ik eten een curry, ik heb altijd een potje van Pataks in de koelkast staan en heb onlangs lekkere chutney meegenomen uit de toko. Ook kokosmelk heb ik altijd op voorraad. Er gaan restjes groenten in die ik in huis heb, vaak (zoete) aardappel en de goa boontjes van woensdag.

Vrijdag: (verantwoorde) wraps

Ik ga uit eten met vriendinnen vanavond en Nina is pas om kwart over zes thuis van turnen. Ik haal ‘verantwoorde’ tortilla’s, sinds kort hebben ze die in mijn supermarkt van het merk No Fairytales. Er is wortel of rode biet in verwerkt. Ze zijn wel wat duurder, maar omdat Otis dan wat extra groenten binnen krijgt, heb ik het ervoor over. Otis bestrooit de zijne met geraspte kaas en stopt ‘m in de magnetron. De rauwkost eet hij er los bij. Nina doet er mais en tomaatjes op en vaak nog wat avocado.

En dan is het al weer weekend!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Elsbeth verstuurt ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen het boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van Elsbeth, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Marit 19 januari 2019 at 10:27

    Halleluja! Hier kan ik wat mee, mijn 4 jarige zoon is net zo’n moeilijke eter. Alles apart van elkaar en zeer eentonig. Dankjewel voor delen!!

  • Laat je reactie achter