Relax

Museum: stuiterend door de wondere wereld van de wetenschap

Eind vorig jaar kondigde ik het al aan: Teun en ik gaan in 2018 op zoek naar leuke museums voor kinderen. We hopen dit jaar tot een top tien te komen. Het is inmiddels al februari, tijd om in actie te komen dus. We begonnen (voor ons) dicht bij huis en gingen deze week (ook met Keet) naar het Universiteitsmuseum in Utrecht.

Eerlijk is eerlijk: het is dat ik enthousiaste verhalen had gehoord, want de naam Universiteitsmuseum klonk mij wat saai in de oren. Maar laat ik alvast met de conclusie van dit blog beginnen: dit museum is geenszins saai, maar echt een leuk uitstapje met kinderen. En wil je er bewegend beeld bij? Teun en Keet maakte ook een vlog voor Teuns eigen YouTube-kanaal. Die vind je onderaan dit blog!

Schimmellab
We beginnen onze ontdekkingstocht in het schimmellab op de begane grond. Best knap, hoe je van zo’n – toch wat viezig – onderwerp, zo’n mooie en interessante tentoonstelling kunt maken. Teun stuitert hier doorheen en vindt vooral het plaatje van SpongeBob leuk, maar ik realiseer me dat schimmel niet alleen vies is, maar ons bijvoorbeeld ook antibiotica heeft gebracht én we leren dat schimmel in de toekomst plastic kan vervangen.

Skeletten en doodshoofden…

De verschillende skeletten van dieren en mensen kunnen Teun meer bekoren, alhoewel hij ook hier het tempo er nogal in heeft zitten. We zien dode dieren op sterk water, skeletten van dieren en skeletten van mensen. Terwijl Keet en ik ons nog vergapen aan het kinderskelet met waterhoofd en de schedel met misvormde wang stuift Teun alweer door naar het Kennislab. In het trappenhuis is trouwens een skeletmentoren van negen meter gebouwd, waarvan ook de schaduwen indrukwekkend zijn.

Kennislab

In het Kennislab hebben we de meeste lol met het meten van onze reactiesnelheid (we blijken een nogal gemiddelde reactiesnelheid te hebben van 0.046 seconde) en het meten van de aardschokken die we veroorzaken met springen op een seismograaf.

Het Jeugdlab: witte jassen aan en ontdekken maar

Die kinderen van mij (vooral de stuiterbal van zeven) gaat wat mij betreft iets te snel door deze wondere wereld van de wetenschap. Maar eenmaal op de bovenste verdieping, in het Jeugdlab, blijkt dat maar goed ook. Daar wacht ons namelijk nog heel wat te ontdekken. En de tijd tikt door. Mijn favoriete proefje in het lab is er één waar we van zout zelf chloor maken (weer wat geleerd!), we ontdekken dat een spijkerbed comfortabeler zit dan een jeu de boules-ballen-zitje en we leren dat je om goed te ruiken ook je ogen en oren nodig hebt. Terwijl Teun zijn aandacht alle kanten op schiet, vraag ik aan wat kinderen die wél geconcentreerd met hun moeders proefjes aan het doen zijn hoe zij het museum eigenlijk vinden. Daan en Milou (een tweeling van 8) vonden vooral de proefjes in de donkere kamer leuk, waar je kan ontdekken hoe kleur en licht werken. ‘En de skeletten!’ roept Daan. ‘En de nijlpaardentong!’ Een stukje verderop zit Nina van 9 met haar moeder het chloor-proefje te doen. Bij Nina zijn de geurtestjes favoriet en – net als bij de tweeling – de testjes met het licht.

Sluitingstijd nadert. Marianne, de moeder van de tweeling zegt wat we volgens mij allemaal denken: ‘We moeten nog een keer terug! We zijn nog lang niet helemaal rond.’

Op weg naar de uitgang is er nog de mogelijkheid je kinderen op sterk water te zetten. Ik grijp mijn kans. Hopelijk vanavond iets meer rust in de tent.

Voor wie: het hele gezin (afhankelijk van je kind, gok ik vanaf een jaar of 6).

Waar: Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht

Wanneer: dagelijks van 10.00 – 17.00 uur

Ook leuk: familiemuseumnacht op 3 maart!

In de voorjaarsvakantie (van regio Midden) kun je op 3 maart trouwens ook in de nacht het Universiteitsmuseum bezoeken. Dan organiseren ze de familiemuseumnacht!

Onze zoektocht naar leuke museums voor kinderen begon eind vorig jaar in Amsterdam. Toen bezochten we het Scheepvaartmuseum en het Tropenmuseum. Allebei ook zeker de moeite waard. Zie hier ons verslag daarvan.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer 13 toffe dingen om te doen in de herfstvakantie (of erna!) - Club van relaxte moeders 19 oktober 2018 at 05:44

    […] zijn geweest zijn het Universiteitsmuseum in Utrecht (ook echt heel leuk), daarover schreef ik hier. En het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar je een te gekke virtual reality tour kan maken. Je […]

  • Laat je reactie achter