Relax

In pyjama naar het theater

We kijken naar vier mannen op het toneel in krijtstreep pakken. Dat ze jongetjes uit groep 3 spelen, dat kan gewoon. Want het is toneel. Dat de meester voor de groep hetzelfde pak aan heeft als de ‘jongetjes’ dat kan ook gewoon. Dat twee van de jongetjes ook nog eens een dubbelrol hebben als kraaien, dat kan ook gewoon.

Teun en ik kijken vanaf de bank in onze pyjama, met ongekamde haren naar de 6+ muziekvoorstelling Jazz Duzz. Dankzij de 1,5 meter samenleving ziet het er naar uit dat we de komende tijd geen theaters zullen bezoeken. Dit is eerlijk gezegd een heerlijk alternatief (en nog gratis ook…).

Jazz Duzz is een muzikaal toneelstuk over Dizzy die voor het eerst naar groep 3 gaat en ernaar uitkijkt om te leren schrijven en rekenen. Ik herken de dynamiek in de klas die we op het scherm zien van de verhalen van Teun. Teun ook. Hij herkent de pester uit de klas (ik mag geen namen noemen). En in hoofdpersoon Dizzy herken ik Teun. Wiens hoofd er in groep 3 ook regelmatig met zijn eigen fantasieën vandoor ging. Wat de juf die hem leerde lezen en rekenen niet altijd handig vond.

Dizzy’s hoofd werkt ook anders dan die van de andere jongetjes in de klas. Dizzy’s leven is anders (ze hebben geen auto thuis en zijn moeder zit niet in de ouderraad). Wat hem doelwit maakt voor de pester en de meeloper. Alhoewel Teun al snel doorhad, dat de meeloper eigenlijk wel aardig was.

Theater haalt je uit je dagelijkse sleur en verrast

In de afgelopen maanden mocht ik regelmatig kaartjes uitdelen voor toneelstukken. Eén van de laatste voorstellingen was bijvoorbeeld Mijn moeder is een diva (de winnaars die vanwege de crisis niet konden gaan hebben hun kaartjes nog tegoed trouwens…). Het mag duidelijk zijn dat ik fan ben van toneel. Dat ik graag met Keet of Teun naar het theater ga en dat anderen ook zo gun. Omdat je door theater een speciale avond of middag samen kunt hebben, omdat je iets doet wat voor allebei leuk is, omdat theater je anders naar dingen kan laten kijken, omdat het je uit je dagelijkse sleur haalt, omdat je door theater gesprekken met elkaar voert die je anders nooit had gehad. Omdat het theater verrast en omdat het gewoon leuk is.

Nu heeft De Toneelmakerij een aantal van haar voorstellingen online gezet en hebben ze er speciale opdrachten bij geformuleerd om je te helpen er achteraf nog over door te denken. En zo zaten Teun en ik dus zondagochtend in pyjama in ons eigen thuistheater. En ja, hadden we toch eigenlijk wel weer een bijzonder momentje samen.

Naast deze 6+-voorstelling (waar zowel ik als de negenjarige echt van hebben genoten) staan er ook een aantal voorstellingen voor 13 en 15+ op en de voorstelling Eet je bord leeg voor 4+.

Het liep trouwens allemaal goed af met Dizzy. Buiten de lijntjes denken en van de gebaande paden afwijken blijkt toch wel te lonen. Maar hé dat wisten Teun en ik al lang.

ps. Teun kwam zondagmiddag trouwens nog wel met één klein kritiekpuntje op de voorstelling: ‘Ik vond het eigenlijk wel te kort duren mama.’

Benieuwd naar de online voorstellingen van de Toneelmakerij? Je vindt ze hier. Het aanbod wordt continue aangevuld met meer voorstellingen en opdrachten. Dus kijk af en toe eens opnieuw!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer We moeten meer lachen - Club van relaxte moeders 21 december 2020 at 17:24

    […] Maar vorige week kreeg ik het bericht dat 16 producenten van jeugdpodiumkunsten de handen ineen hebben geslagen en het online platform Podiumkids Thuis hebben opgezet, waar hun aanbod is gebundeld. Wat een fijn initiatief! Op dit moment staan de eerste voorstellingen erop, waaronder het toneelstuk Jazz Duzz dat ik al eerder met Teun zag (en waar ik dit over schreef). […]

  • Laat je reactie achter