Leer

Help je kinderen met het corona-verhaal

Het zijn net gewone mensen hè, die kinderen van ons. De een gaat relaxter met deze hele situatie om dan de ander. Maar het is niet heel vreemd als je kinderen gespannen of onrustig zijn in deze tijd. Opeens moeten ze op afstand blijven, overlijden er misschien wel mensen die ze kennen. Opeens gaan vakanties niet door, of verjaardagen. En de hele dag op elkaars lip zitten doet ook niet ieder kind goed. Mijn vriendin en opvoedkundige Tischa Neve geeft adviezen over wat we kunnen doen om het onze kinderen makkelijker te maken, én ze bracht een boek uit met verhalen die je aan je kinderen (3 – 9 jaar) kunt voorlezen, om zo de situatie bespreekbaar te maken met elkaar.

Tip 1: Help je kinderen door het voorlezen van verhalen

Ik weet nog goed dat ik toen Keet voor het eerst naar school ging ik het boekje Hoera ik ga naar groep 1 voorlas. En hoe haar dat hielp om een beeld te krijgen bij wat haar te wachten stond. Verhalen voorlezen die op het niveau van het kind geschreven zijn helpt kinderen vat te krijgen op situaties die ze niet helemaal begrijpen. Daarom bracht Tischa samen met Ellie Norden het boek Kijk zo gaat dat! uit. Een voorleesboek met verhalen over allerlei situaties die je kind wellicht spannend vindt (de eerste schooldag, een ziekenhuisopname, een begrafenis of…. Het corona-virus). Bij elk verhaal geeft Tischa ook tips waar je op kunt letten en hoe je je kind het beste voorbereidt of helpt bij gebeurtenissen. Het boek is zo nieuw dat er nog net op de valreep een corona-verhaal bij kon. Maar… speciaal voor de tijd waar we nu in zitten maakte Tischa en Ellie ook een gratis te downloaden corona-editie van dit boek, met vijf verhalen over onze huidige situatie. Graag deel ik hier (onder nog drie tips) een van de verhalen uit deze bundel voor degenen die het fijn vinden om iets voor te lezen wat met nu te maken heeft.

Tip 2: Vertel de waarheid, richt je op feiten

Zorg dat kinderen horen hoe het echt zit, wat de feiten zijn. Kijk bijvoorbeeld af en toe (zelf of samen vanaf een jaar of 8) het Jeugdjournaal en bespreek na de uitzending wat jullie zagen. En neem door wat dit met jullie doet. Het is belangrijk om te blijven praten in deze vreemde situatie, waarbij veel onzekerheden en vragen opkomen. Vraag af en toe eens wat je kind weet, denkt en voelt. Zo kun je kijken waar je iets moet uitleggen of toelichten. Vraag af en toe wat ze weten en horen van anderen via de app of social media. Stuur bij waar nodig en zoek eventueel samen informatie op.

Tip 3: Geef ruimte aan boosheid, angst en frustratie

Emoties zijn oké, ze zijn logisch, horen erbij en mogen er zijn. Wimpel angsten en emoties niet weg. Laat ze er zijn, relativeer niet, uit je gevoelens (en laat je kind ze uiten), dan kom je daarna weer in je kracht. Ga mee met wat je kinderen zeggen of vragen. Zeg “Ik weet het; Ik snap het; Ja, dat is ook spannend / jammer / veel.” Zonder dat je oplossingen of relativeringen aanbrengt, zo laat je eerst de emotie eruit, de rest komt later weer. Pas als angsten en emoties geuit zijn en er begrip voor is geweest, is er ruimte om weer positief en in oplossingen te denken. En dan kunnen kinderen dat vaak heel goed zelf.

Tip 4: Soms lukt het even niet

Ontplof je een keer? Geeft niks. Verontschuldig je en ga verder. We zijn allemaal maar mensen en soms is het even too much. Lukt het voor jullie allemaal even niet? Gooi je schema overboord en maak er een relaxte middag van. Morgen is er weer een dag…

In de gratis te downloaden corona-verhalen-bundel staan nog zeven opvoedtips van Tischa over de huidige situatie én vijf verhalen over leven tijdens de corona-crisis. Hieronder alvast een sneak preview naar één van die verhalen.

Het voorleesverhaal uit de corona-verhalen-bundel

Als het je bevalt om dit soort verhalen voor te lezen dan kun je dus sowieso hier de gratis bundel met vijf corona-verhalen downloaden. Ben je geïnteresseerd in het hele voorleesboek met 44 verhalen over nog veel meer gebeurtenissen? Dat boek is te koop in de lokale boekwinkels of hier online voor €20,00.

En! Ik mag van Tischa één boek verloten! Laat hieronder weten of jij er eentje zou willen winnen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

11 Reacties

  • Reageer Ninke 21 april 2020 at 07:00

    Zo herkenbaar! Positief steuntje in de rug. Het boek “Kijk, zo gaat dat” winnen lijkt me dan ook super.

  • Reageer Monique 21 april 2020 at 07:05

    Heel herkenbaar! Hier een bijna jarige job, nu extra veel spanning of alles wel goed zal gaan. Ben heel benieuwd naar het boek, juist ook voor als alles weer ‘normaal’ is.

  • Reageer Hanneke 21 april 2020 at 07:13

    Graag! We lezen veel voor en dit sluit mooi aan bij de dagelijkse realiteit.

  • Reageer Ilse 21 april 2020 at 07:28

    Hi, net een stukje gelezen en wat een herkenning. Hier drie kids (9-8-6) en de jongste herken ik enorm in het verhaal. Zou super zijn dit boek te winnen, want ook deze mama ‘ontploft’ wat meer deze weken dan haar lief is.

  • Reageer Nicole 21 april 2020 at 08:08

    Maak graag kans op het winnen van een boek vol met tips en verhalen die het mijn zoon makkelijker maken deze tijd door te komen.

  • Reageer Wilma Steeman 21 april 2020 at 08:09

    Ik zou heel graag mijn grote kleine jongen (Kevin, 7 jaar) willen voorlezen uit dit boek. Hij slaat zich heel goed door deze periode maar extra tips zijn altijd welkom!

  • Reageer Elle 21 april 2020 at 08:43

    Oh, wat een herkenbaar verhaal, ik ben erg benieuwd naar het boek en zou graag een exemplaar willen winnen.

  • Reageer Janneke Gnodde 21 april 2020 at 09:59

    Relativeren kun je leren! In de deze periode
    Zou graag het boek winnen

  • Reageer Rianne 22 april 2020 at 06:35

    Wat zou ik graag dit boek winnen! Alle tips zijn welkom!

  • Reageer Michelle 24 april 2020 at 19:53

    Super graag!

  • Reageer marjolein 24 april 2020 at 22:22

    Graag! Helpt ook om hun belevingswereld op tafel te krijgen…

  • Laat je reactie achter