Leer, Tiener

Hoe vind je een goede middelbare voor je kind?

Vorig jaar stonden wij op het punt de middelbare school voor mijn jongste uit te zoeken. De meeste open dagen waren toen nog online. Aan de hand van tips die ik van ouders die mij voor gingen, schreef ik een blog met de titel: ‘Hoe vind je een goede middelbare school als alle open dagen online zijn?waar ik zelf veel van leerde. Gelukkig is tijd van de online dagen voorbij en mag je de scholen weer in. Daarom paste ik dit blog aan en hoop ik dat degenen die dit jaar voor dat moment staan er ook wat aan hebben.

Wij hebben inmiddels een brugpieper in huis die enorm goed terecht is gekomen. Zoals ik hier ook al schreef!

1. Bedenk van te voren wat jullie belangrijk vinden

Een zoektocht wordt sowieso een stukje makkelijker als je weet waar je naar zoekt. Bedenk samen met je kind wat jullie belangrijk vinden. Wat wil je wel en wat perse niet? Past een creatieve school bij jouw kind of is traditioneler onderwijs misschien juist beter voor hem of haar? Is fietsafstand belangrijk of is dat ondergeschikt? Is het aantal uur dat je gym hebt belangrijk of juist muziekonderwijs? Wil je weten of er buitenlandse reizen zijn of hoe de leraren worden aangesproken? Kijk met al deze punten in je achterhoofd naar de websites en de open dagen.
Op de Site van ouders & Onderwijs staat hier een hele checklist die je misschien ook verder kan helpen.

2. Vragen vragen vragen

Als je dan weet wat belangrijk is voor jouw aankomende brugklasser, kijk dan waar je nog meer relevante informatie vandaan kunt halen. Welke kinderen uit je omgeving gaan al naar de middelbare school? Kun je in je omgeving naar ervaringen vragen? Bij andere ouders, bij oudere kinderen? Spreek op school docenten aan met specifieke vragen? Kun je achteraf de school mailen met vragen waar je later opkomt? Of zoek de schoolgids op, daar staat ook veel informatie in. En als je er echt in wilt duiken dan bieden ook de websites 10000scholen en Scholen op de kaart nog allerlei informatie.

3. Ruiken, zien en voelen

Het liefst wil je natuurlijk dat een kind de aula van een school inloopt en denkt: dit is mijn school! Fijn als dat al lukt op een open dag, of open lesmiddag. Nog twijfels? Laat hem of haar eens (of op verschillende dagen) nog eens op een andere dag een rondje om de school fietsen en naar binnen te kijken. Laat hem of haar op het schoolplein lopen als de school start. Hang rond in de omgeving van de school als de school bezig is. Kijk wat voor soort kinderen die school bezoeken en of de omgeving jullie aanspreekt.

4. Hoe profileert de school zich en past dat plaatje bij jouw kind?

In een kort gesprekje met een van de andere moeders die al ervaring had hadden we het over schoolprofilering. Zij zei toen: ‘Scholen bieden vaak best wel ongeveer hetzelfde, maar kiezen voor een bepaalde profilering om zich te onderscheiden. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: wij zijn een internationale school, wij zijn een creatieve school, wij zijn een sportieve school. Dit betekent helemaal niet altijd dat ze dit veel meer zijn dan de andere scholen, maar wel dat ze dit soort kinderen trekken. Dus ook al doen ze niet veel meer sport op een sportieve school, er komen wel veel meer sportieve kinderen naartoe. Zo ook voor creatieve scholen.’ Zo vertelt ze ook dat op de creatieve school van haar dochter wat meer ‘alternatieve’ kinderen zitten met uitgesproken kledingsmaak.

5. Houd je kind in de gaten en laat los!

Houd zelf in de gaten wat belangrijk is voor je kind vanuit jouw kennis (denk aan punt 1), maar… kijk vooral ook goed naar je kind. Bij welke open dag zie je iets gebeuren in zijn of haar ogen? En wanneer haakt hij of zij af? Kijk wanneer je kind ‘aan gaat’ en probeer niet te veel (alleen maar) aan je eigen ideeën vast te houden.

6. Relax…. die andere kinderen hebben het ook gered…

De stap naar de middelbare school… hij is sowieso spannend. Voor je kind en voor jou. Loslaten, laten gaan. Je zult niet de eerste ouder zijn die bang is dat er een verkeerde keuze uitkomt. Maar weet je? Je weet het nooit honderd procent zeker. Vaak komt je kind er toch pas gedurende het jaar achter hoe het echt is. En guess what? Alle scholen hebben voor en tegens. Dé perfecte school bestaat waarschijnlijk niet, maar écht slechte scholen komen ook niet veel voor. Dus… geniet van deze zoektocht. Veel succes en plezier!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter