Leer

Relaxed blijven in corona-tijd. Kan dat?

Het is al weer een jaar en negen maanden geleden dat we voor het eerst in een lockdown-situatie zaten. We wisten niet wat ons overkwam en het was maar goed dat we toen nog niet wisten dat corona ons leven bijna twee jaar later nog steeds zo zou beïnvloeden. Op het moment dat we kennismaakten met deze pandemie was mijn boek Mom You Can net uit en waren we druk met het opnemen van de gelijknamige podcast. En wat bleek? De inhoud van het boek en de podcast was eigenlijk meer dan bruikbaar om te overleven in deze bizarre tijden.

In het boek Mom You Can beschrijf ik negen succesfactoren voor het succesvol combineren van werk en ouderschap en in de podcast komt iedere aflevering één van die succesfactoren aan bod. Succesfactoren waar je dus ook nu echt wat aan hebt.

Give yourself a break

Eén van die succesfactoren is bijvoorbeeld ‘emotioneel stabiel zijn’. Jaja, het is natuurlijk een no brainer dat je makkelijker door moeilijke periodes komt als je je emotioneel stabiel bent. Het mooie is gelukkig dat je kunt leren om emotioneel stabieler te worden. Onder andere door jezelf beter te leren kennen en door met meer zelfcompassie met jezelf om te gaan. Vandaar dat het hoofdstuk over deze succesfactor ook heet: ‘Ken jezelf (en wees lief)’.

Maar hoe emotioneel stabiel ik na jaren uiteindelijk ook ben geworden, tijdens de bizarre tijden waarin we nu leven is het niet altijd makkelijk om dat ook te blijven. Gelukkig weet ik inmiddels dat onder invloed van bepaalde ge­beurtenissen oude trekjes weer kunnen opspelen. “Je hebt jezelf tenslotte jarenlang aangeleerd om op bepaalde situaties op een bepaalde manier te reageren. Dit zijn de ingesleten paden in je hersens. Dit is de bekende route. Give yourself a break als je hoofd in stressvolle situaties per ongeluk weer eens de oude route neemt. Maar kijk ook of je jezelf weer naar de nieuwe weg kunt sturen,” kun je dan ook lezen in Mom You Can en dat bespreken we in de podcast.

Optimisitsch blijven. Ja,ja….

Succesfactor 2 in het boek gaat over optimistisch zijn. En ook daarin staan dingen die je juist nu heel goed kunt gebruiken. Want hoe doe je dat op dit moment? En zo kwam ik tot het besef dat eigenlijk alle negen succesfactoren uit het boek relevanter zijn dan ooit. Daarom maakten we vorig jaar in het begin van de pandemie naast de ‘reguliere’ aflevering – waarin we steeds één succesfactor uitdiepen – ook een podcast waarin we langs alle negen factoren lopen, om zo te kijken hoe ze je kunnen helpen om door deze bizarre tijd te komen.

Podcast Mom You Can in Coronatijd

Deze podcast nam ik samen met Miloe van Beek (mijn co-host) op. In plaats van één studiogast (zoals in de normale afleveringen van de podcastserie) besloten we in te bellen met drie gasten, dat werden: Jakob van Wielink met wie we het hadden over hoe je om kunt gaan met angst en stress (disclaimer: verzet je er niet teveel tegen en houd contact met anderen). We belden met Dani van Oefenen die al ervaring had met thuisonderwijs en hoe lastig dat is. Met haar hadden we het ook over perfectionisme en loslaten. En tot slot belden we ‘onze eigen’ Sanne Windey die vertelde hoe ze met haar chaotische hoofd haar dagen met de kinderen thuis plant en werkt (waarna Miloe ontdekte dat ze haar vest al de hele ochtend binnenstebuiten droeg) en hoe je ervoor zorgt dat je je verschillende rollen een beetje gescheiden houdt.

Andere dingen die voorbij komen in de podcast: hoe kun je nu goede keuzes maken, hoe ga je om met schuldgevoel, hoe werk je het allemaal bol met je partner en hoe zit het met hulp vragen en hulp bieden in de huidige situatie. Kortom: het hele boek komt in vogelvlucht voorbij. Je hoort hoe anderen struggelen en je hoort tips.

Luister nu deze aflevering van de podcast en abonneer je!

Inmiddels is overigens de hele reeks van deze podcast-serie te luisteren. Dat kan via Spotify, via je apple podcast speler of op je android via deze app. Of je gaat naar de player op deze site: via je telefoon kom je bij de player als je helemaal naar beneden scrollt en op je computer staat de player in de rechter balk onder het boek.

Mom You Can – het boek

Of je leest op je eigen tempo over alle succesfactoren in het boek. Dat kan natuurlijk ook. Mom You Can ligt in verschillende boekwinkels en is online hier te bestellen. Het boek kost €20,00. Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Er is trouwens ook een luisterboek van dat ik zelf heb ingesproken. Meer daarover vind je hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter