Kook

Het wij-eten-eigenlijk-best-wel-vaak-hetzelfde-menu van Neeltje

Deze week deelt Neeltje haar weekmenu met ons. Ze waarschuwde me wel: ‘Het wordt wel mijn ‘wij eten eigenlijk elke week hetzelfde menu’. Ik ken Neeltje al jaren via Twitter en leef graag mee met haar gezinsavonturen en slapeloze nachten. Neeltje heeft drie kinderen: Tim (7), Janne (4) en Floor (2). Ze is getrouwd met Antal, is freelance journalist en geeft les aan de Hogeschool Utrecht. Ze slaapt slecht en houdt van koken, maar niet van eten klaarmaken. Wat toch meestal het geval is, doordeweeks. Ze is heel leuk om op Twitter of Instagram te volgen met één e extra: @Neeeltje.

Neeltje: “Elke dag weer iets voedzaams, gevarieerds en lekkers op tafel zetten, dat iedereen vol smaak eet: ik vind het het moeilijkste wat er is. Ik bestel meestal de boodschappen en bedenk dus het weekmenu, maar ik heb zelden kookinspiratie en er zit slechts één gerecht in ons assortiment waarvan we alle vijf tegelijk gaan juichen. Gelukkig is daar het Relax Mama Weekmenu, waar ik regelmatig iets nieuws tegenkom, en hebben we een lijstje klassiekers, die het redelijk tot goed doen hier in huis. Dus die eten we heel, heel vaak.”

Maandag: Pasta met rode saus uit de vriezer

Vandaag werken we beide een lange dag en zijn de kinderen naar de opvang danwel de BSO geweest. Vriezertime dus. Daar ligt vrijwel altijd een bakje verse, rode pastasaus, lichtjes gebaseerd op de fameuze Relax Mama-tomatensoep. Ik gooi een kilo Roma-tomaten in kwarten op een bakblik, twee paprika’s in partjes erbij, vier flinke tenen knoflook (een uitje erbij kan ook nog), peper en zout en Italiaanse kruiden erover en daarna lekker veel olijfolie erover. Het bakblik mag een half uur in de oven op 200 graden of een tijdje onder de grill. En dan lekker prakken, of pureren met de staafmixer. Pasta erbij, kaas erover en smullen maar. Succesfactor: 4/5 (de kleuter blieft geen saus).

Dinsdag: Kipragout met kastanjechampignons, boontjes en zilvervliesrijst

Af en toe, als ik echt een enorme kookinspiratiedip heb, bestel ik dinerboxen bij Albert Heijn. Dan krijg je gratis alle ingrediënten thuisbezorgd, tot de kruiden aan toe, met een recept erbij. Voor de kipragout, die we een paar weken geleden kozen, kreeg ik wonderbaarlijk genoeg alle handen op elkaar, zelfs voor de boontjes. Behalve die van Antal, mijn man, want die eet geen vlees. Je kunt het ook maken met vegetarische kipstuckjes, maar dat is toch minder lekker. Dus: succesfactor 4/5. 

Woensdag: Pasta met witte saus (zoals wij dat noemen)

Dé enige klassieker in ons gezin die werkelijk iedereen lekker vindt. Het is een oud recept uit mijn studententijd en we eten het, zeker in de zomer, vrijwel wekelijks. Daarom komt de pastasalade inmiddels toch wel lichtjes mijn neus uit, maar hé, er zitten tomaten in en de kinderen vreten er hun vingers bij op. Dus ik zeur niet. En hij is snel klaar, heel fijn op deze voetbal- en balletwoensdag.

Je maakt hem zo: Kook voor vier personen ¾ pak fusilli of farfalle. Snijd ondertussen een emmertje snoeptomaatjes of twee bakjes cherrytomaatjes in tweeën. Bak een pakje spekjes uit (ja, die eet mijn man in dit geval stiekem ook, want de spekjes maken de salade helemaal af) en rooster een handje pijnboompitten. Mix in een schaaltje 400 gram hüttenkäse met drie à vier theelepels groene pesto (uit pot of zelfgemaakt) en een snuf peper en mix pasta, tomaatjes, spekjes en ‘witte saus’ door elkaar.

De kinderen zijn helemaal blij zo, Antal en ik eten er nog een dot rucola bij en strooien er de pijnboompitten over. Lauwwarm is de pasta het lekkerst. Succesfactor 5/5.

Donderdag: Drumsticks, ovenfriet en broccoli

Geef onze kinderen een kippenpootje om lekker aan te knagen en je hoort ze een half uur niet. Ik ben er zelf ook dol op, alleen staat onze vegetarische Antal dan wederom buitenspel. Hij probeert op kippenpootjesdag daarom meestal een nieuwe vegaburger. De Valess tomaten-mozarellaschnitzels zijn tot nu toe zijn favoriet en ook de kinderen vinden die heerlijk. Een snel alternatief ook voor drumsticks, want die braad ik vaak wel drie kwartier. En dat is voor deze werk- en BSOdag eigenlijk te lang. Succesfactor 4/5.

Vrijdag: Stamppot andijvie met vissticks

Onze dochter van vier is een heel slechte eter. Ze leeft op brood met salami en chocopasta en droge pasta met kaas. Broccoli en boontjes eet ze gelukkig wel redelijk en ook tomaatjes gaan erin. Dus bovenstaand weekmenu zal ze zuchtend aanvaarden, al zal ze er geen hap te veel van eten. Je kunt haar echter altijd wakker maken voor stamppot andijvie of zuurkool. Als we dat op tafel zetten, schuift ze juichend aan. Omdat het voor zuurkool echt winter moet zijn, vind ik, gaan we deze week voor de andijvie. Altijd goed op zwemlesvrijdag. Tot afgrijzen van onze zoon van 7, overigens. Hij haat stamppot andijvie, maar eet desondanks altijd braaf zoveel happen als hij oud is. We eten vissticks bij de stamppot, want deze week kan nog wel een beetje vis gebruiken. Succesfactor: 4/5.

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hierRelaxMama_3D
  Relax Mama in de Keuken

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Linda 14 september 2019 at 07:27

  Een tip drumsticks in de airfryer en ze zijn in 20 min heerlijk knapperig. 10 min op 180 en 10 min op 150graden. Bij ons ook een groot succes bij de kids!

 • Reageer Relax Mama weekmenu favo vega's - Club van relaxte moeders 7 februari 2020 at 16:40

  […] ons heen merk ik. Vandaag een weekmenu met een paar favorieten van ons én van Neeltje (die van het wij-eten-best-vaak-hetzelfde-weekmenu) die mij onlangs vertelde dat ze helemaal is overgeschakeld. En inmiddels dus ook andere dingen […]

 • Reageer Het van-alle-kanten-weekmenu van Neeltje - Club van relaxte moeders 13 november 2020 at 14:01

  […] klus, en het leidt ertoe dat we in de weken van mijn man vaak steeds dezelfde dingen eten: onze fameuze pasta met witte saus, pasta met rode saus en wraps. Ik probeer daarom in mijn weken steeds weer iets anders en […]

 • Laat je reactie achter