Kook

Het van-alle-kanten-weekmenu van Neeltje

Deze week deelt Neeltje (voor de tweede keer) haar weekmenu met ons. Neeltje is moeder van Tim (8), Janne (5) en Floor (3) en is getrouwd met Antal. Ze is ook te gast geweest in onze Mom You Can Podcast, bij de aflevering die gaat over loslaten (die kun je luisteren via de player op deze site, via Spotify, via je apple podcast speler of op je android via deze app) waarin ze vertelt over hoe zij werk (freelance journalist en docent aan de Hogeschool Utrecht) en moederschap combineert en waarin we het hebben over wel of niet perfectionistisch zijn.

Neeltje: “Wij bestellen onze boodschappen altijd online, en dat betekent dat één van ons (wij wisselen deze vervelende taak elke week) op zondagochtend warme maaltijden voor de hele week moet verzinnen, want op maandag worden ze bezorgd. Niet de makkelijkste klus, en het leidt ertoe dat we in de weken van mijn man vaak steeds dezelfde dingen eten: onze fameuze pasta met witte saus, pasta met rode saus en wraps. Ik probeer daarom in mijn weken steeds weer iets anders en origineels te verzinnen (ik zal niet ontkennen dat hier een beetje kift achter zit) en koos deze week voor gerechten uit alle windstreken, vega en vlees én met veel groente. Plus: voor elk kind een favoriet gerecht. Zei ik al dat het geen makkelijk klusje was, dat boodschappen bestellen?

Maandag: tagliatelle met broccoli in roomsaus

Eén van mijn favoriete sites ter inspiratie is foxilicious.nl, je hebt hem hier al vaker voorbij zien komen. Nienke kookt louter vegetarisch, maakt elke week een weekmenu en verzint goede kidsproof alternatieven bij minder toegankelijke recepten. Vandaag eten we haar tagliatelle met broccoli in roomsaus, in de niet-vegetarische variant. Want roomsaus zonder spekjes is natuurlijk geen roomsaus, zeg nou zelf. Omdat ze bij mij thuis niet zo van romig houden, hou ik het bij een scheutje kookroom, maar volgens Nienke mag er wel 100 tot 200 ml in de saus.

Dinsdag: andijviestamppot

Vandaag het lievelingsgerecht van mijn middelste dochter: andijviestamppot met (jawel, weer) spekjes en (magere) rookworst. De vegetariër bij ons in huis eet er groenteballetjes bij en vist officieel de spekjes eruit. Het had trouwens net zo goed zuurkool kunnen zijn, onze dochter smult van alle stamppot. Alleen boerenkool gaat er bij haar echt niet in. En bij mij ook niet, trouwens.

Woensdag: roerbakgroente met tofu

Er wordt vandaag gevoetbald en gedanst, dus we maken iets makkelijks dat snel op te warmen is: roerbakgroente met tofu. Ik kies gewoon voor zakken roerbakgroente (die moet je dus wel vlak na bezorgen openen, anders zijn ze al snel niet meer goed) en gemarineerde tofublokjes, ipv zelf groente snijden en tofu aan een stuk dat nog in de marinade moet, maar check voor de saus dit recept van Foxilicious, want haar sojasaus met 5 spices (gewoon te koop in de supermarkt) is zoveel lekkerder dan woksaus uit een flesje. De kinderen vinden dit natuurlijk niks, want veel groente, maar als je ervoor kiest groente te wokken die zij wél lekker vinden en flink met cashewnoten te strooien, kun je jezelf een hoop gezeur besparen. Ook lekker met noodles, natuurlijk.

Donderdag: guiltypleasure-lasagne

Ik werk vandaag thuis en dan denk ik altijd dat ik meer tijd heb om te koken. Negen van de tien keer blijkt dat onzin, maar toch zet ik vandaag een lasagne op het menu. Mijn guiltypleasure-lasagne, met saus uit een zakje. Dat kan natuurlijk helemaal niet (Eva Hoeke schreef daar eens een geweldige column over voor Volkskrant Magazine) maar de lasagnesaus van Honig is jeugdsentiment. Hij brengt mij instant terug naar de eettafel thuis, waar mijn moeder regelmatig deze overheerlijke lasagne (met veel groente!) op tafel zette en waarbij onze jongste dochter ook haar vingers aflikt:

  • Snij een ui, een stengel bleekselderij en een teen (of twee) knoflook en bak het lekker aan.
  • Doe er 350 of 500 gram (vegetarisch) gehakt bij en bak dat tot het gaar is. Voeg dan een flinke zak Italiaanse roerbakgroente toe en minstens een halve bak champignons (in blokjes of schijfjes).
  • Lekker roerbakken en aftoppen met de lasagnesaus. Die maak je aan door een halve liter melk te mixen met een halve liter water, poeder erdoor, glad roeren en dan door de groente. Even laten doorkoken.
  • Daarna laagjes maken, een flinke laag geraspte kaas maakt de lasagne helemaal af, 30 minuten op 200 graden is voldoende.
Vrijdag: enchilada’s uit de oven

Onze zoon is dol op wraps, maar die eten we zo vaak dat ze mij een beetje de neus uitkomen, zo langzamerhand. Daarom vandaag een variant daarop: enchilada’s uit de oven, met lekker veel kaas, crème fraiche en tacosaus erop. Perfect comfortfood voor het einde van de week, en je hoeft er niet per se verse groente voor in huis te hebben, met blikjes bonen en maïs en een prei kom je al een heel eind. Wij eten deze vegetarische variant van Foxilicious, maar online staan allerhande recepten voor perfecte enchilada’s. Ik maak de tacosaus trouwens meestal zelf, met een blik tomatenblokjes en heel veel Mexicaanse kruiden erin. Als ik zin heb, eten we er sla bij, maar ik vrees dat het bij een bakje tomaten en komkommer blijft. Het restje vulling vries ik in, daar maak ik dan later chili con/sin carne van, met meer bonen en (vegetarisch) gehakt.

Zaterdag: soepdag

Zaterdag soepdag. Makkelijk en gezellig, want we eten er natuurlijk stokbroodjes met veel smeersels bij en dat gesmeer en gedip vindt iedereen hier leuk. Vandaag staat de geroosterde tomatensoep van de Club van Relaxte Moeders op het menu, die ik absurd lekker vind en die van mij elke dag wel op het menu mag. Bovendien kun je tomaten lang bewaren en kun je bij online bestellen dus ook aan het eind van de week nog iets groente-achtigs eten. Een beetje dikker is-ie ook een goede basis voor pasta- of lasagnesaus en een stuk gezonder dan een pakje. 😉

Dank Neeltje voor dit fijne menu. Meer lezen of zien van Neeltje? Je kunt haar volgen op Twitter of Instagram. Met één e extra: @Neeeltje.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Heb je de Club van relaxte Moeders-keukenschorten al gezien? Die zijn nú te koop in de spiksplinternieuwe Shop van Relaxte Moeders!
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter