Kook

Relax Mama oppiepmenu

Deze week maakte Saskia het weekmenu voor ons! Saskia is moeder van twee pubers (QiQi van 15 en Yan van 13) en is getrouwd met Arno. Ze wonen in het zuiden van het land. Omdat ze door werkafspraken in de late middag en avond, en door het vele sporten van QiQi, niet dagelijks met zijn allen aan tafel zitten, ‘piepen’ ze ook best vaak eten op.

Saskia: “Ik heb geprobeerd een puberbestendig weekmenu te maken dat bovendien oppiepbaar is in de magnetron, én ook nog de nodige groente bevat. Dit weekmenu hebben we met z’n allen samengesteld, wat de kans van slagen zeker verdubbeld. Ook koken de kinderen vaak één avond per week, en ze gaan echt niet de keuken in om iets te maken wat ze minder lekker vinden. Mijn man Arno is een makkelijke eter maar geen kok zullen we maar zeggen. Als er een beroep op zijn kookkunsten wordt gedaan dan haalt hij graag frietjes of Chinees. Met twee Chineze kinderen in huis eten we niet zo vaak aardappels, maar we hebben toch nog twee recepten kunnen vinden die ze wel lekker vinden.”

Maandag: Noedelsoep (vega)

We starten de week met een vegarecept, dit is meer mijn wens dan die van de rest van het gezin. Lekker veel groentes, geen vlees en makkelijk om de week te beginnen. Ik gebruik dit recept.

Thaise: garnalencurry met tomaat, wortel en champignon

Garnalen en rijst zijn hier favoriet. Ik gebruik vaak een recept dat lijkt op deze. Ik gebruik het liefst rijst van Lassi met extra vezels, die is wit maar bevat toch vezels. Zilvervliesrijst eten ze hier niet (zandgebak noemen ze dat), maar basmatirijst is ook erg lekker. Ik voeg ook altijd dunne plakjes wortel toe en laat soms de champignons weg omdat ik altijd een extra portie krijg van mijn buurman aan tafel.

Woensdag: Maisstamppot met avocadoprutje en nacho’s

Woensdag kookt Yan. We zijn zijn receptenverzameling nog aan het uitbreiden, maar deze lukt al goed zelfstandig (helemaal uitgeschreven door moeders want op internet is deze niet te vinden). Dit recept is ook een dag van te voren te maken. Je hoeft dan alleen de schotel in de oven te zetten en het avocadoprutje te maken.

Dit heb je nodig voor 4 personen: 1 kg kruimige aardappels, 2 blikken mais van 300 gram zonder het vocht, 1 ui, 1 salamiworst, beetje olie, melk en bouillon voor de puree, peper, zout, nootmuskaat, eventueel wat tabasco, zak nacho’s naturel. En: 2 rijpe avocado’s, 1 appel, 1 knoflookteentje, peper/zout

Zo maak je het: Warm de oven voor opa 180 graden. Kook de (geschilde) aardappels. Bak de fijngesneden ui in een koekenpan met een laagje olie tot ze glazig zien. Snij de salamiworst in blokjes. (dit is echt lekkerder dan plakjes voor op de boterham) Deze doe je bij de uitjes en bak ze samen nog even goed.

Maak een puree van de gekookte aardappels met de (warme)melk en de bouillon. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de mais toe, de uitjes en salami (incl het vocht/vet) toe en spatel dit er rustig doorheen. Doe alles in een ovenschaal en zet in de oven voor 15 minuten. Dat is alleen maar voor een mooi bruin kleurtje bovenop.

Maak ondertussen het avocadoprutje: Schep 2 rijpe avocado’s leeg en zet hier even de staafmixer in dat het mengsel goed glad wordt. Schil en snij de appel in kleine blokjes. Pers een knoflookteentje klein. Meng alles met de avocado’s. Maak op smaak met peper en zout. Tip: Doe na het mixen de pitten van de avocado’s nog even in het mengsel tot gebruik, dit voorkomt bruin worden.

Serveren met de nacho’s. Onze kinderen gebruiken geen bestek bij deze maaltijd. De nacho’s zijn hun vork.

Donderdag: Orzo met broccoli (vega)

We hebben een hele poos een maaltijdbox gehad. Je kent het wel, druk met werken, geen inspiratie en toch iets gezonds op tafel willen zetten. Omdat onze kinderen ook regelmatig koken, maar die rommelige recepten van mij maar niets vinden, is dit een uitkomst. We kozen zelf ons weekmenu uit wat vaak wel een tevreden gemompel opleverde van de pubers (of althans van één). Ik heb echt geen aandelen maar de recepten van donderdag en vrijdag zijn beide toppers uit ons maaltijdbox-tijdperk. Orzo koop ik altijd in de Turkse winkel. Je vindt het ouzo-recept hier.

Vrijdag: Rozemarijn aardappels, kip in een spekkie en sperziebonen

De vrijdag sluiten wij deze week af met het hele gezin aan tafel. QiQi kookt op vrijdagavond dit recept en krijgt een helpende hand van mij, omdat het best veel werk is. Ik gebruik vaak kippendij, het is net wat malser dan kipfilet (en ja ook ietsje vetter). Vanavond wikkelen we de kip gewoon in ontbijtspek en gaan de aardappels gezellig de oven in om te bakken. 

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
Relax Mama in de Keuken

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Paulien 1 februari 2020 at 13:03

    In de Thaise curry doe ik graag diepvriesdoperwten, tauge en wortel julienne (koop je kant en klaar, lekker makkelijk) en die Orzo van HelloFresh is vooral heel lekker met een gebakken kipfiletje en een pakje kookroom. Want wij vinden hem te droog.

  • Laat je reactie achter