Kook

Rode bieten risotto met rucola pesto en burrata

Deze risotto is een specialiteit van Jetske (moeder van peuter Suze en baby Lieuwe). Op verzoek van familie en vrienden had ze het recept al eens uitgewerkt en nu mogen wij er ook van genieten!

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • fles bietensap
  • 500 gram voorgekookte bietjes
  • 2 groente boullion tabletten
  • 350 gram risottorijst 
  • glas droge witte wijn 
  • boter en olie om in te bakken 
  • theelepel tijm 
  • 3 sjalotten 
  • 3 teentjes knoflook 
  • 75 gram rucola
  • handje verse salie 
  • 75 gram pistache nootjes (ongezouten liefst geroosterd kun je ook even zelf doen in een koekenpan)
  • 75 gram pecorino (geraspt)
  • 5 etl lekkere extra vergie olijfolie 
  • sap van een limoentje 
  • 2 bollen burrata 
  • zwarte peper 


En zo maak je het:

Doe de pecorino, pistache, 1 teen knoflook, salie, half sjalotje, rucola, 5 etl olijfolie en het limoensap in de blender of keukenmachine en mix totdat het een pestosubstantie heeft. Je kunt er naar smaak nog wat extra limoensap of olie aan toevoegen. 

Breng het bietensap in een pannetje aan de kook.

Hak 2,5 sjalot en 2 tenen knoflook fijn. Doe in een hapjespan een grote klont boter en een scheutje olijfolie en fruit de sjalot en knoflook met de tijm. 

Doe de rijst erbij totdat de korrels glazig worden en giet de wijn erop om het af te blussen. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en roer af en toe tot dat de wijn opgenomen is. 

Doe er nu 2 soeplepels bietensap uit het pannetje bij en roer af en toe totdat het opgenomen is, herhaal dit totdat het sap op is. Snijdt ondertussen de gekookte bietjes in blokjes. 

De kans is groot dat je niet genoeg hebt aan het bietensap om je risotto gaar te krijgen. Doe er daarom nog net zo vaak een scheut kokend water bij totdat de korrels gaar zijn. Roer de bietjes erdoor en laat ze in ongeveer 3 minuten warm worden. Bestrooi de risotto royaal met zwarte peper. 

Doe in een bord een paar scheppen risotto, doe daarop 2/3 scheppen pesto en maak het af met een half bolletje burrata. Als je nog salie over hebt kun je er nog leuk een blaadje opleggen, hoeft niet. 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama lekkerbek-weekmenu - Club van relaxte moeders 10 februari 2023 at 11:48

    […] Op zondag vind ik het heerlijk om een beetje aan te rommelen en te koken. Peuter Suze helpt me altijd graag, super gezellig vind ik dat. Voor dit gerecht laat ik haar de bietjes met in stukjes snijden. De blokjes zijn dan wel iets eeeh rustieker dan wanneer ik ze zelf zou snijden maar ach. Het recept heb ik een tijd geleden al eens uitgewerkt omdat familie en vrienden er vaak om vragen als ze het bij ons eten. Je vindt het recept hier! […]

  • Laat je reactie achter