Kook

Het lente-op-je-bord-weekmenu van Willemijn

Willemijn maakt ieder laatste week van de maand een weekmenu voor ons (en voor haar eigen ‘mannengezin’). Ze laat ons kennismaken met recepten uit de nieuwste kookboeken en met recepten van haar favoriete foodbloggers.

Avondvierdaagse, voetbaltoernooi en een oneindige stroom aan studiedagen en verplichte vrije dagen (‘Mamaaa, waarom zijn we eigenlijk vrij op Hemelvaartsdag?’): ligt het aan mij of is druk momenteel!? Gelukkig vond ik tussendoor de tijd om weer een aantal zonnige recepten voor jullie te testen. Hopelijk vallen ze in de smaak!

Maandag: kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato

Dit recept is makkelijk te vermenigvuldigen dus ideaal als er eens iemand mee-eet, zoals laatst mijn ouders. Ik heb de site van Delicious weer helemaal ontdekt, met name de recepten van Janneke Philippi zijn dikwijls simpel met een twist. Hou ik van. Je vindt het recept hier.


Dinsdag: Tortilla met kokoskip en mangosalsa (Lynn van der Horst)

Ja sorry mensen, weer een recept van Lynn van der Horst. Ik heb geen aandelen maar elk recept dat ik van haar probeer is smaakvol en makkelijk te maken, zo ook deze kokoskip. Tel daarbij op dat mijn kinderen dol zijn op ‘pannenkoeken’ en mango en jullie begrijpen: dan is de keuze snel gemaakt. Voor de jongste heb ik de rode peper in de salsa weggelaten.

Woensdag: doperwtensoep

Toen mijn oudste afgelopen weekend zijn laatste voetbalwedstrijd van het seizoen speelde dacht ik even: hèhè, eindelijk rust op de woensdag. Maar nee hoor, het leek iemand leuk om de trainingen op woensdag tot en met de zomervakantie door te laten gaan. Leuk voor hem, jammer voor mij. Daarom gewoon weer een lekker soepje op deze woensdag. Gezond, makkelijk, snel.

Donderdag: quiche met geitenkaas, spinazie en druiven

Sinds ik Floors nieuwste moestuinboek heb mogen redigeren volg ik haar sindsdien met veel toewijding en enthousiasme op Instagram. Door haar kwam de zin om zelf groente te kweken weer terug en mijn bescheiden moestuin weer nieuw leven in te blazen terug. Ik ben al jaren de trotse bezitter van een geweldige druivenrank en waag me dit jaar ook voor het eerst aan zelfgekweekte snijbiet dus wie weet kan ik binnenkort een leuke variant op deze quiche maken met ingrediënten uit eigen tuin.

Vrijdag: gegrilde perziken-salade met burrata

Begin deze maand lanceerde lieve Bibi Loomans (sommigen van jullie kennen haar misschien van het programma Koffietijd dat eind deze week helaas ophoudt met bestaan) een heerlijk kookboek vol kleurrijke, originele salades en ik kreeg een exemplaar. Er staan heel veel fijne recepten in zoals gegrilde snijbonen met labneh en salade met biet en rabarber. Maar omdat de perziken sinds vorige week weer in de winkel liggen (hoera!) leek het me leuk om dit recept met jullie te delen.

Zaterdag: Gegrilde paprika’s met halloumi van de barbecue

Nu de zomer eindelijk is doorgebroken kan de barbecue weer vaker aan. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het vaak mijn man is die achter de barbecue staat. Ik kook al vaak genoeg, denk ik dan. Maar het nieuwe barbecueboek van Susan Aretz verleidde me om zelf een en ander op kolen te grillen. Wat ik heel leuk vind aan dit boek is dat er veel groentegerechten instaan. De snijbonen met mais en rode peper van Howard Komproe MOET je echt eens proberen, waanzinnig lekker. Snijbonen van de barbecue zijn mijn culinaire ontdekking van 2023, echt. Maar dit recept met geroosterde paprika en halloumi is ook heel fijn. Ik dacht altijd dat je groente het beste op de restwarmte van de kolen, dus aan het eind, moest grillen maar het tegendeel blijkt waar. Kijk, daarom lees ik dus af en toe een boek 😉

Dit gaat er in: 4 paprika’s, zout & peper, 3-4 eetlepels citroensap, 3-4 eetlepels olijfolie, 2 tenen knoflook, geraspt, 1 pak halloumi en verse basilicum, naar smaak

Rooster de paprika’s rondom, tot ze zwartgeblakerd zijn. Doe ze in een schaal en dek af met plastic folie. Laat de paprika’s zacht worden, zo trek je er eenvoudig de velletjes vanaf en kun je de zaadlijsten verwijderen. Snijd ze in grove stukken en meng met het citroensap, de olijfolie en de knoflook. Breng op smaak met zout en peper.
Gril plakken halloumi op het rooster van de barbecue, serveer met de paprikasalade en garneer met basilicum. Lekker met vers stokbrood.

Zondag: rabarber-aardbeiencrumble

Wij hebben momenteel ladingen verse rabarber uit onze (bescheiden) moestuin en dit toetje is favoriet bij alle gezinsleden. Je vindt mijn recept hier.

  • Benieuwd naar andere weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50. En dit fijne schort is te koop in de Shop van relaxte moeders!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Willemijn weekmenu juni - Club van relaxte moeders 30 juni 2023 at 10:42

    […] zo´n grill-feestje vroeger vooral om het vlees draaide, stelen nu de bijgerechten vaak de show. Vorige maand schreef ik al over de gegrilde paprika van Susan Aretz en geroosterde snijbonen, deze keer wil ik […]

  • Laat je reactie achter