Kook

Relax Mama Weekmenu: week zonder vlees!

Komende week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief van Isabel Boerdam van het foodblog de Hippe Vegetariër om een flexitarisch eetpatroon te promoten. Omdat vaker een dagje geen vlees of vis eten een kleine moeite is met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Ik neem sowieso iedere week al gerechten zonder vlees op in het weekmenu, maar omdat ik dit initiatief graag steun, deze week ook weer een geheel vegetarische week. 

Maandag: Vegetarische lasagne met geroosterde paprika

Toen ik onlangs op mijn Instagram-account een inventarisatie deed naar jullie favoriete vegetarische gerechten schreef Anneke me dat hun favoriet lasagne met geroosterde paprika en oude kaas is. Ze gebruikt daar dit recept van de Allerhande voor. “Alleen pas ik de hoeveelheden een beetje aan,” zegt ze. “Gewoon die hele pot paprika erin en veeeeeeeeel bechamelsaus.”

Dinsdag: Aardappelgratin, sperziebonen met tomaat en vegetarische kipshoarma

Dinsdag ga ik voor de aardappels. Een aardappelgratin van Francescakookt.nl, die ziet er lekker uit. Daarbij een sperziebonen-tomaten gerecht (‘kale’ sperziebonen vind ik vaak zo saai), met knoflook, ui en kruiden. Dat recept vind je hier.

Ik denk dat je het vlees, of iets vleesachtigs er niet bij mist, omdat deze twee gerechten al behoorlijk ‘rijk’ gevuld zijn. Maar mocht je er toch nog iets bij willen eten, dan kun je bijvoorbeeld de Vegetarische Kip-Shoarma van De Vegetarische Slager nemen. Dat heb ik mij laten vertellen door Miloe, wiens 11-jarige moeilijke eter sinds kort vegetarisch is en dit één van de dingen is die hij nu graag eet.

Woensdag: Bulgur met Italiaanse groente van Francien met groenteballetjes

Francien reageerde vorige week op het budgetmenu: “Mocht je nog een nog een lekker en voordelig recept zoeken met bulgur, dan heb ik er daar nog eentje van, die staat bij ons regelmatig op tafel en lekker snel klaar.” En dat is dus deze:

Francien gebruikt hiervoor de volgende ingrediënten: 150-175gr bulgur, een zak Italiaanse roerbakgroente en een teentje knoflook.

En zo maakt ze het: “Weeg 1de bulgur af, voeg hier de dubbele hoeveelheid kokend water bij en laat dit weken met een bordje erop.  Bak ondertussen de Italiaanse roerbakgroente in een beetje olie. Als die klaar is voeg je een fijngehakt teentje knoflook toe en roer dit goed door om hete kindermondjes te voorkomen (ik spreek uit ervaring haha, knoflook kan nogal pittig zijn 🙈). Voeg daarna de bulgur toe (controleer wel even of al het vocht is opgenomen en de bulgur gaar is) en bak de bulgur nog even mee.

Francien eet hier meestal kipschnitzel bij, maar in het kader van de week zonder vlees stel ik voor om er groenteballetjes bij te eten.

Donderdag: Restjesdag #verspillingsvrij

Ik heb overigens nog een goed voornemen: minder eten verspillen, oftewel weggooien. Afgelopen maandag was ik bij het #verspillingsvrij diner. Een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, die als doel heeft om in 2030 de voedselverspilling met de helft te verminderen. Ik kreeg er superveel interessante tips, die ik binnenkort ga delen. Eén daarvan is om af en toe een restjesdag te hebben. Ik heb wat restjes van vorige week in de vriezer gedaan (de zoete aardappel en boontjes van die vegetarische roti bijvoorbeeld) en heb vast nog wel wat meer liggen waar ik iets van een curry of zo van kan maken. Ik ga er dus nog een blog schrijven over dit onderwerp. Maar hier alvast wat inspiratie om restjes op te maken.

Vrijdag: Bietenburger en ovenfrietjes

Wij eindigen de week met een van de favoriete recepten van Nienke van het vegetarische en kidsproof  foodblog Foxilicious.nl. Onlangs heb ik een bietenburger gegeten bij de Jeu de Boules bar in Utrecht. Die vond ik superlekker. Benieuwd of dit recept daar aan kan tippen! Wij eten er ovenfrietjes bij. Als je bietenburgers te ingewikkeld vindt, kun je natuurlijk ook een kant en klare groenteburger in de supermarkt kopen.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Al deze recepten komen uit mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met in totaal 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij verschillende boekwinkels en het kost €16,99. Je koopt het boek bijvoorbeeld hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter