Leer

10 dingen die pubers wel leuk vinden om te doen

Arme pubers. Juist in de fase dat ze volgens de wetten van de natuur moeten loskomen van jou, zijn ze tot je veroordeeld. Ik had er geloof ik niet aan moeten denken in mijn puberjaren. Om 24/7 op de lip van mijn ouders te moeten zitten. Maar ja, ook de puber die normaal eigenlijk alleen tijdens het eten kwam aanwaaien, moet nu toch echt thuisblijven. Hoe dat er uit ziet? Ik ging op onderzoek uit. Zie hier het resultaat.

1. Gamen, gamen en gamen! En oja, Netflixen

Wat doet jouw puber om de tijd nu door te komen? Naast dat veel pubers zich door een flinke hoeveelheid schoolwerk moeten worstelen (alhoewel ik de indruk heb dat die hoeveelheden nogal kunnen verschillen), lijkt het gros van de aanstormend volwassenen zich nog meer dan anders te verschansen achter een scherm om te gamen. Tot frustratie van sommige ouders die liever hadden gezien dat hun puberende pupil nou eindelijk ook eens een andere hobby zou oppakken. Maarrrrrrrrr…. adem in, adem uit, gamen heeft in deze tijd ook nogal wat voordelen. Van Willem-Jan Renger (mijn achterbuurman en al 22 jaar bezig met het onderwerp games op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) hoor ik dat juist in deze tijd van corona gamen een mooie manier is om even te ontsnappen naar een werkelijkheid die minder dreigend en onzeker is dan de onze. ‘Bovendien,’ zegt hij, ‘bieden games de mogelijkheid om samen met leeftijdgenoten te spelen. En iedereen die nu werkt via iets als Zoom of Teams weet hoe belangrijk het is om in elk geval online nog sociaal contact te maken. Dus in contact met anderen, op een veilige plek verkeren en daar verstrooiing vinden is in deze tijd misschien niet zo’n slecht idee.’

Maar we weten natuurlijk heus wel dat alles in het leven waar té voor staat nooit goed is en daarom hieronder nog een opsomming van activiteiten die andere puberouders rapporteerden toen ik vroeg naar nieuwe hobby’s!

2. Jongleren (ook handig voor je eigen billen)

Ik trap hem af met de suggestie van mijn 15-jarige. Haar agenda is behoorlijk leeg, doordat haar Olympische programma volledig is weggevallen (en ze ook nauwelijks school heeft). Ze heeft inmiddels Netflix al bijna uit, maar heeft daarnaast besloten dat ze jongleren onder de knie wil krijgen. Een setje jongleerballen bestel je bijvoorbeeld hier. Misschien werkt het ook als je ze gewoon ergens neerlegt, of het eerst zelf probeert (sowieso een aanrader want ballen van de grond rapen is behoorlijk goed voor je bilspieren…)

3. Een instrument leren bespelen (bijvoorbeeld de ukelele!)

Tessa en haar puber wilden deze periode aangrijpen om iets te leren wat ze nog niet konden. Het werd ukelele spelen. Ik werd hier gelijk vrolijk van. Ik heb vorig jaar namelijk een workshop Ukelele spelen gevolgd en wat ik daar ontdekte is dat ukelele een van de makkelijkste instrumenten is om te leren bespelen (omdat een uke maar vier snaren heeft). Wat mij betreft een aanrader dus. Neem absoluut een kijkje op de site van de dames van uked.nl. Ik kreeg een ‘live’ workshop van ze, maar ze hebben ook online lessen. Of ga zelf pielen met hun mooie boek erbij of YouTube-filmpjes. Er is genoeg te vinden!

4. Buitenspelen is back

Met al dat mooie weer werd er ook weer veel buiten gedaan. ‘Mijn tiener speelt weer echt buiten!’ schrijft Linda. ‘Parcourtjes maken bijvoorbeeld.’ Verder zie ik dat er geskateboard wordt, geskeelerd, ge-bmx’t, touwtje gesprongen, trampolines maken overuren, honden worden uitgelaten en zelfs oud papier en flessen wegbrengen is opeens een leuk uitstapje voor een aantal pubers (voor mijzelf ook trouwens).

9. De (ver)makers

En dan heb je nog de creabea-pubers. Een van de dochters in mijn vriendinnengroepje wil de kleren die ze niet meer draagt gaan pimpen, samenvoegen en vermaken. Verder worden er kettinkjes en armbandjes en tekeningen gemaakt, wordt er ge-diamond-paint, had een andere dochter de Loom-bandjes weer ontdekt en zijn er pubers die ceratief aan de slag gaan met fotografie of video’s. En… laten we TikTok dan ook maar gewoon onder deze categorie scharen 😉

6. Ja maar….

Oké voor de moeder die ontmoedigt denkt, dat gaat die van mij allemaal nooit doen. Suus antwoorde op mijn vraag naar nieuwe hobby’s: “Als je met nieuwe hobby bedoelt: ‘met deuren slaan en tegen je moeder gillen dat het leven oneerlijk is en dat NIEMAND z’n huiswerk maakt’: Ja, wat wil je weten?” En schreef Cezanne dat haar kinderen zich vooral bezighouden met ‘elkaar fysiek uitdagen’. Op de kast jagen dus, verduidelijkt ze nog even. Tiener Mike geeft verder nog aan dat hij vooral ruzie maakt met zijn moeder…

7. Pingpongen kun je overal (en samen)

Tafeltennis! Dat zag ik een paar keer terugkomen. Bij ons staat er in het park een tafeltennistafel, maar je kunt ook zo’n netje kopen voor op je eet- of tuintafel natuurlijk. Je kunt complete setjes kopen voor rond de twintig euro, bijvoorbeeld deze. Check wel even of het netje het juiste formaat heeft voor jouw tafel.

8. Sporten

‘Ik ben een tiener en ik sport vooral veel,’ zegt Bente. Nienke vertelt dat haar tuin is omgebouwd tot sportschool, er wordt weer gevoetbald, gefietst, hardgelopen en gebasketbald, en via verschillende apps of YouTube worden yoga-klasjes gevolgd en aan work outs gedaan.

9. So you think you can cook?

Verder heb ik van vriendinnen vernomen dat de brownies, banana bread en red velvet cakes inmiddels hun neus uitkomen. ‘Ieder dr. Oekter-pak is al geprobeerd,’ hoorde ik al. Er wordt niet alleen gebakken, ook maaltijden worden gekookt. Onze 16-jarige vriend Boet is bijvoorbeeld flink aan het experimenteren geslagen en liet vorige week een goed stuk stoofvlees pruttelen op het vuur voor een geslaagde Rendang. Zijn volgende uitdaging schijnt dit gehaktbrood van Henno te worden.

10. Sleep, eat, work, repeat

Zoon Wout van een van mijn vriendinnen brengt meer pizza’s rond dan ooit. Dochter Hannah van vriendin Esther bakt op haar werk meer pizza’s dan ze ooit deed en er zijn er heel wat pubers die vakken vullen. Kortom, voor sommige pubers is deze corona-tijd behoorlijk lucratief. Er zijn er ook veel die vooral heel veel slapen. En een groot aantal die vooral heel veel eten.

En zo vult iedere puber deze wonderbaarlijke tijd weer op zijn eigen manier in. En zitten ze meer dan ooit met ons opgescheept. Ik benijd ze niet…

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

4 Reacties

 • Reageer Roseline Lem 1 mei 2023 at 07:45

  hoi ik ben ook een moeder en dit heeft me geholpen.

 • Reageer Indé 5 mei 2023 at 16:11

  Lees hier zulke leuke adviezen Allemaal echt super tips! Alleen hier tot nut van niets. Pingpongen gaat helaas ook niet in onze huiskamer van precies de afmeting van de tafel 🤣. Als ik de telefoon afneem of wifi uitzet slaat ue de deuren en blijft net zolang schreeuwen en met spullen smijten tot ik het weer aanzet.. Kan hij 2 dagen volhouden zonder slapen en ik dus niet.
  Hij wil behalve naar school (met busje anders gaat hij gewoon niet en fietsen is te ver weg) ) We hebben ook geen vrienden of familie in dezelfde stad /land wonen due eens met hem kunnen praten en en hij wil ook echt nooit mee om die bv op een sportclub of in een park te zoeken. Op school heeft en wil hij ook geen vrienden maken. Zit na school en in het weekeinde echt alleen op zijn kamer op zijn telefoon te gamen met zijn online vrienden. Soms tot 3am…. Er is een psygoloog waar hij afspraken en een rooster mee maakt om dingen te doen.. Maar nope. Dan krijg ik vaak het advies dat hij een mannelijk figuur in zijn leven nodig heeft (tja.. Waar haal ik dat vandaan dan 🙄🤣) of dat ik hem gewoon voor het blokmoet zetten en dus echt de telefoon weg., alleen dat draait dus uit op heel veel sereus agressief drama.. Dat trek ik ook niet.. Dus is DAAR een advies voor? Want ik maak me best zorgen terwijl het me ook als een “loser” mom doet voelen.. 🤐

  • Reageer Evelien De Boer 28 oktober 2023 at 17:15

   Ah wat vervelend zeg. Ik denk niet dat je jezelf als loser mom moet zien zo te horen doe je je uiterste best en pubers zijn gewoon ook lastig .
   Misschien een afspraak met een pedagoog of buurtwerker? Zij geven vaak meer handvatten/tips en kijken waar je eventueel terrecht kunt.
   Ik zou eens kijken op de website van je gemeente, hulp/tips/ advies is vaak laagdrempelig en vrijblijvend. 😊 Misschien heb je hier iets aan😉Groetjes Evelien

 • Reageer jantje balzak 28 september 2023 at 11:19

  ik ben 15 en dit slaat nergens op geen enkele tiener wilt dit doen

 • Laat je reactie achter