Leer, Tiener

Wat zeg je nou? #jongerentaal

Ik wilde zeggen ‘kijk nou wat een swag deze jongen heeft,’ toen ik een foto zag van mijn elf-jarige gemaakt door zijn oudere zus. Maar nee, die term blijkt al lang naar het rijk der boomers verwezen te zijn. Swag kan niet meer drip is het nu. En zo blijkt mijn vocabulair weer hopeloos achter te lopen. Uit een kleine rondvraag op Instagram blijk ik niet de enige te zijn, want waar ik inmiddels wel wist wat er bedoeld wordt met tea en beef bleek een aantal van jullie nog te denken dat het hier om thee en biefstuk te gaan (duh!). Daarom op veler verzoek en met hulp van mijn twee tieners hier een kleine woordenlijst der hedendaagse taal. Zodat je je eigen jongeling wellicht weer wat beter kan begrijpen. Of overdonderen. Maar dat is wel heel cringe.

Tea en beef: Zoals gezegd hebben we het hier dus niet over drinken en eten. Maar je praat over tea als er sappige roddels zijn (spill me the tea!) en over beef als mensen mot hebben met elkaar. Ik leer dit soort termen vooral doordat ik met mijn dochter flink wat vertsand-op-nul-televisie kijken, oftewel: real life shows zoals The Circle en Love is blind.

Cringe – Als iets beschamend is, of als je ergens ongemakkelijk van wordt. Zoals zingende of dansende ouders. Totaal cringe natuurlijk.

Stan: een stan is iemand die nogal fanatiek fan is van iemand. Toen ik probeer de te achterhalen waar de term vandaan kwam vond ik twee mogelijke verklaringen. De eerste is dat het een samentrekking is van fan en stalker, maar ergens anders las ik dat het een reference (ook zo’n woord!) is naar het nummer Stan van Eminem. Het komt er op neer dat je niet zomaar een lowkey fan bent als stan.

Lowkey of Highkey: Als iemand lowkey is dan is hij of zij easy going. Maar je kunt ook lowkey iets doen. En dan doe je gewoon of het geen big deal is (maar misschien is dat het stiekem toch wel). En dan heb je ook nog highkey, dat betekent zoiets als intens.

Je kan trouwens ook HC zijn, oftwel high class, dan zeg je over iemand die je verwaand vindt.

Fix hebben en simpen

Fiks hebben betekent dus niet dat je verkering hebt. Het is (blijkbaar) de fase ervoor. Wanneer je meer dan vrienden bent, er is chemie, maar je hebt nog geen verkering.

En dan kun je ook nog simpen .

Een simp is iemand die een crush op iemand heeft en wel een beetje tegen diegene opkijkt. Meestal wordt een jongen of man bedoeld die veel te veel moeite doet voor een meisje of vrouw. Als je aan het simpen bent vind iemand zo leuk dat je alles voor die persoon wil doen. Je hebt een crush op iemand maar het is wel eenzijdig.

Voor saus

Het gevaar van simpen is natuurlijk dat je het voor saus doet. Voor niks dus. Je haalt er helemaal niks uit.

Lit is sick

Als je iets echt sick vindt, oftewel te gek, dan is het lit.

En dat fissa feestje is dat weten we natuurlijk allemaal al uit een oud blog over straattaal hè 🙂

That’s a bop – dat is een goed liedje

Skeer – Als je skeer bent dan heb je geen geld, ben je helemaal blut. Maar iemand je fiets skeer noemt, dan betekent dat dat hij je fiets gaar of armoedig vindt.

Fit en fit checkFit betekent outfit. Out is uit het woord verdwenen. Als je fit check doet, dan check je dus wat iemand aan heeft en dan check je niet hoeveel push ups die persoon kan 😉

13e reden – Als iets je 13e reden is, dan vind je iets héél irritant. Het is afgeleid van de serie 13th reasons why, waarin Hannah de dertien redenen waarom ze zelfmoord pleegde uit de doeken doet op casettebandjes. Het wordt vaak in het Engels gezegd.

Cap – wordt volgens mijn bronnen heel veel gebruikt. ‘Dit is zieke cap’ zeg je als je wil aangeven dat is echt niet waar is. Oftewel: ‘je praat nu echt bullshit.’ Je gebruikt het dus als je aangeeft iets niet echt te geloven. maar je kan ook ‘no cap’ zeggen. Daarmee geef je aan dat je geen grappen vertelt, dat iets echt waar is. Je kunt ook een foto van een pet, of een pet-emoji naar iemand sturen als je niet gelooft wat iemand vertelt.

Ewa drerries – hé gasten. Is volgens mijn bron hier in huis wel al heel oud, en ik zag dan ook in een Belgisch artikel dat het in 2020 het kinderwoord van het jaar was volgens Ketnet.

Periodt – In die bovengenoemde Vlaamse lijst stond ook het woord periodt! Met dt ja. Wat je zegt als je iets wilt bevestigen wat iemand anders zegt. Je laat ermee merken dat je het met diegene eens bent.

Cancellen – betekende cancellen vroeger dat je iets moest afzeggen, tegenwoordig gebruik je het als je iemand negeert of boycot of massaal ontvolgt. Maar dat hebben we inmiddels allemaal wel geleerd uit de media en de acties van Lil Kleine en de mannen van The Voice.

RIPRip is een soort vervanger voor shit. Je kan het gewoon zeggen bij alles wat stom is.

LMAOLaughing my ass off – dit kan je gewoon appen als je ergens heel hard om moet lachen

Opzichopzich betekent niet echt iets. Je kunt het gewoon achter een zin plakken, opzich.

Ouleh of oelee – kun je net als opzich gewoon achter een zin plakken. Degenen die de serie Mocro Maffia kijkt die weet het wel. Betekent het ook iets? Misschien is het vergelijkbaar met ‘ik zweer het je’, of ‘of niet’.

Ff tjappen – Even wat eten.

Gevlamt – Werd je in de vorige eeuw voor de gek gehouden, later werd dat gedist, daarna geprankt en dat schijnt nu gevlamd te zijn.

Ma stobbe en bruhMa Stobbe was het kinderwoord van 2021 bij Ketnet en het betekent stop en Bruh (als reactie op een domme vraag of gebeurtenis) stond daar op de tweede plek.

Emo girl – de emo girls bestaan al jaren. Maar in mijn tijd noemde je die gothic of alto.

Studentenwoorden – En dan heb je nog een hele andere categorie en dat zijn de studentenwoorden zoals kowa (korte wandeling), lawa (lange wandeling), VVV-tje (vriend van vroeger) en een hg is een huisgenoot.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Zidi Billa 17 mei 2023 at 08:29

    Fantastisch! Dankje Elsbeth 🔥Ik geniet er gewoon van als ik een nieuwe blogpost van u ziet. Dit is echt de tea🤣🤣

  • Laat je reactie achter