Kook

Relax Mama Boost je immuunsysteem-menu

Meer dan ooit tevoren wensen we elkaar ‘blijf gezond!’ toe. Eén van de dingen die we kunnen doen is proberen gezond te eten om te zorgen voor een goede weerstand. Door gezond te eten geef je je immuunsysteem een boost, wat geen overbodige luxe is op dit moment. Dit weekmenu maakte ik aan de hand van tips van voedingsdeskundige Brenda Frunt van De Voedingsacademie, die net als ik samenwerkt met John West  en ja, er zitten dus ook twee goeie vis-recepten in (voor omega 3 en eiwit)!

Maandag: bietenrisotto (vega)

Er zijn een paar dingen die Brenda me op het hart drukt en dat is onder andere dat variatie in groente belangrijk is (zodat je alle verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt) en dat wortelachtige groente (zoals pastinaken) of andere groentes die onder de grond groeien (zoals rode bieten) belangrijke voedingsvezels bevatten. Brenda: “Van deze voedingsvezels worden je darmbacteriën ontzettend blij en je darmflora is erg belangrijk zijn voor je immuunsysteem.”

Daarom op maandag iets met bieten, wij gaan voor bietenrisotto van Francesca, maar je kunt natuurlijk ook voor bietenstamppot gaan.

Dinsdag: Pasta met ansjovis en tonijn en gestoofde paprika’s

Het is misschien een open deur, maar een andere belangrijke stof is: vitamine C. Een tekort daaraan kan je immuunsysteem verzwakken. Qua groente is paprika een vitamine C-bom (of boerenkool of spruitjes), maar eet tussendoor vooral citrusfruit en kiwi’s. “Verder,” zegt Brenda, “is het belangrijk dat we voldoende eiwitten binnen krijgen en de essentiële vetzuren omega 3.”

Daarom voor dinsdag een pasta met tonijn (omdat daar lekker veel eiwit in zit) en courgette (voor die vitamine C) en wij eten er nog gestoofde paprika’s bij voor de extra vitamine C boost en omdat die gewoon echt heel lekker zijn. Het recept van de pasta met vis heeft sportchef Erik gemaakt voor John West en vind je hier. De paprika’s (aanrader echt!) maken wij als volgt: snijd een berg paprika’s in alle kleuren in repen. Bak deze in een flinke laag olijfolie eerst even op hoog vuur en dan laat ik ze een tijdje sudderen op laag vuur. Doe er de laatste vijf minuten een klein scheutje balsamiek-azijn bij. Het wordt een superlekker zoetige side dish.

Woensdag: hutspot met stoofvlees

Varieren in groente zei Brenda al. In een ander blog noemde ze dat eat the rainbow. Dus laten we woensdag een oranje dag doen, oftewel: een ouderwetse hutspot. Worteltjes en uien klinkt mij gezond in de oren. Wij eten er stoofvlees bij. Want nu we toch thuis zijn, kunnen we net zo goed al ’s ochtends die pan vlees op zetten. Ruikt het huis ook de hele dag lekker. Ter inspiratie hier een recept van Pauline (ook met wortels trouwens…). Extra tip: Maak lekker veel zodat je de rest kunt invriezen!

Donderdag: zalmburgers met groene salade en gebakken aardappeltjes

Groene salade voor de kleur groen en zalm voor de omega 3 die we er deze week ook in willen hebben. Als ik vorige week het schap zag waarin de blikjes vis stonden, dan heb ik het gevoel dat veel van jullie al blikjes zalm in huis hebben. Goed idee om daar dan zalmburgers mee te maken toch? Bijvoorbeeld deze van John West. Wij eten er gebakken aardappeltjes bij.

Vrijdag: Gebraden kip met zoete aardappel en pastinaak-frietjes

Wij gooien er maar weer eens een kipvrijdag in. Dit keer niet met onze kipvrijdag-vrienden (die nodigen we gewoon online uit via Houseparty). We eten er ovenfrietjes bij (maak de kinderen blij!) en voor ons zoete aardappels en pastinaak uit de oven (goeie groenten want die komen uit de grond!). De kip kopen we bij een poelier, de zoete aardappels en pastinaak snijden we in repen, bestrooien we met zout en peper en olijfolie en die gaan in de oven (200 graden) tot ze er lekker uit zien.

En Brenda, heb je verder nog tips? “Gebruik je gezond verstand! Eet volop groente (varieer!), fruit, vis, ei, olijfolie, noten, gevogelte en drink minimaal 1,5 liter water of (kruiden)thee. Beweeg voldoende in de natuur en slaap minimaal 7 tot 8 uur.” Lieve mensen, dat was hem voor deze week. Stay healthy. En dank aan Brenda en John West!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de andere weekmenu’s? Kijk dan hier
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama Corona-tijd weekmenu - Club van relaxte moeders 27 maart 2020 at 14:43

    […] er wat gezond troostvoer in én wat minder gezond écht comfortfood. In mijn achterhoofd heb ik de ‘boost je immuunsysteem-tips’ van Brenda van vorige week gehouden. Het eet-uit-je-voorraadkast-weekmenu komt er binnenkort een […]

  • Laat je reactie achter