Lees, Werk

De optimist achter MILESTONE®

In de tweede Mom You Can-podcast praten Miloe en ik met Gemma Broekhuis, moeder van drie kinderen en bedenker van de Milestone™ Cards (die ken je vast wel!). Dat kinderen je werk positief kunnen beïnvloeden, is een belangrijke boodschap van mijn boek Mom You Can. Bij Gemma heeft het moederschap wel een hele grote invloed op haar carrière gehad. Daarover spreken we in de podcast én we praten uitgebreid over succesfactor 2 voor meer geluk in werk en moederschap: ‘positief zijn’. En nu ik toch met Gemma in gesprek was, heb ik gelijk met haar afgesproken dat ik wat van die toffe sets mag weggeven (zie onderaan het blog).

Tijdens haar zwangerschap en kraamtijd zat Gemma niet in een sunny place zoals ze zelf zegt. Niet heel verwonderlijk. Haar moeder overleed twee dagen nadat ze ontdekte dat ze zwanger was van haar oudste zoon Mikkel. Die belangrijke periode in haar leven ging daardoor meer in een roes aan haar voorbij dan haar lief was. Wat ze niet had kunnen bevroeden, was dat juist deze donkere periode haar een idee zou geven waardoor ze nu, jaren later, een succesvolle internationale organisatie heeft.

Gemma ontwikkelde namelijk negen jaar geleden de Milestone™ Cards. Kaarten met teksten en illustraties die je bij je baby kunt neerleggen als je een bepaalde mijlpaal wilt vastleggen. Het idee voor deze kaarten ontstond toen haar oudste zich voor het eerst omrolde. “Mijn baby kon ineens iets wat hij daarvoor niet kon. Ik wilde dat moment bewaren, onthouden, vastleggen, juist omdat ik op dat moment bepaald niet op die roze wolk zat. Ik wilde er in ieder geval voor zorgen dat ik er wel op een mooie manier op kon terug kijken.” Dus schreef ze met de hand een kaartje met zijn naam, de datum en de tekst: ‘vandaag rolde ik voor het eerst om’. 

“We maken tegenwoordig zoveel foto’s,” zegt Gemma. “Als je nu in je filmrol in je telefoon kijkt, staan daar waarschijnlijk duizenden foto’s in, waarvan een groot deel niet echt belangrijk. Een gemiddelde foto heeft daardoor veel minder waarde gekregen,” voegt ze toe.

“Door dit soort kaartjes bij de foto’s van Mikkel te leggen kregen ze voor mij meer waarde. Dus ik bleef het doen en ik kreeg het idee: dit zou ook wel leuk kunnen zijn voor andere ouders.”

Gemma ging met haar idee aan de slag en in mei 2012 waren de eerste sets kaarten klaar. Nu acht jaar later kent bijna iedereen de kaarten van Gemma, zijn de kaarten in 38 landen en in 15 talen verkrijgbaar, én worden ze (jammer genoeg) ook nogal veel nagemaakt. Van Gemma begrijp ik dat dit heus niet vanaf het begin vanzelfsprekend was. Want waar dit idee nu heel logisch lijkt, keken veel mensen haar acht jaar geleden nogal vragend aan als ze haar ideeën introduceerde. Maar Gemma liet zich niet weerhouden. Eén van haar eigenschappen is dat ze zich niet door angst laat leiden. “Be bold,” adviseert ze dan ook anderen die zelf willen gaan ondernemen. “Wees bereid om te falen en laat je niet door angst tegen houden.” Een tweede eigenschap die ze benoemt is: “durf groot te denken.” Dat Gemma met die eigenschap is geboren blijkt wel uit een visitekaartjes dat ze maakte toen ze 13 was en dat haar ouders hebben bewaard:

Met de Milestone® dacht Gemma ook al gelijk groot. “Ik besloot de kaarten gelijk in het Engels te maken, ik wilde niet standaard alleen in de Nederlandse winkels komen te liggen.”

Succesfactor 2: Word een optimist (of blijf het)

Wat me in ieder geval duidelijk wordt als ik Gemma’s verhaal hoor, is dat zij een behoorlijk optimistisch persoon is. Ze durft ergens in te springen, ziet eerst de kansen en daarna pas de beren. Dat bevestigt ze eigenlijk als ik haar vraag of ze wil meewerken aan de Mom You Can-podcast. Ze twijfelt geen seconde en zegt direct ja op mijn uitnodiging. De ideale gesprekspartner dus om het onderwerp optimisme eens mee onder de loep te leggen. Gemma lijkt als optimist geboren. We bespreken dit onderwerp met Miloe als co-host. Miloe is iets minder positief op de aarde gekomen (haar eigen woorden hè), maar wat we in de podcast in ieder geval concluderen: optimisme is niet alleen aangeboren. Je kunt het wel degelijk leren. Nieuwsgierig naar ons gesprek? Luister de podcast via de player op deze site, of via Spotify, via je apple podcast speler of op je android via deze app.

Ik mag drie sets van Milestone® weggeven!

Zoals ik in de inleiding al vertelde. Ik mag 3 setjes van Milestone®  weggeven. Wil je meedoen voor jezelf of voor een vriendin die net moeder is geworden? Laat het hieronder, of onder de Facebook-post weten en wie weet heb jij ze straks in je brievenbus liggen! je kunt kiezen uit één van onderstaande items uit de nieuwe collectie.

40 fotokaarten om het eerste jaar van je baby vast te leggen
Sterrenbeeld poster als herinnering aan de dag dat je baby werd geboren
babyboek om elk speciaal moment en herinnering aan het eerste jaar van de baby in vast te leggen.
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

8 Reacties

 • Reageer Natasja 5 maart 2020 at 15:16

  Ohhh die sterrenbeeld poster! Geweldig voor ons kleine mini meisje. Haar geboortedag is natuurlijk de mooiste dag van mijn leven maar ook de dag dat ik na de bevalling met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis.

 • Reageer Marieke 5 maart 2020 at 15:53

  Ja. De sterrenbeeld poster zou ik dan heel gaaf vinden. Ook al zijn mijn yuppen geen baby meer deze blijven altijd leuk

 • Reageer Manon 5 maart 2020 at 19:14

  De podcast ga ik zéker vanavond luisteren! Voor de fotokaarten wil ik graag meeloten voor mij broertje en schoonzus die in mei ouders worden. ❤️

 • Reageer Sanne 5 maart 2020 at 20:40

  Mijn lieve vriendin wordt heel binnenkort voor de tweede keer mama. Ze heeft een onzekere zwangerschap gehad, ik gun haar daarom een heel fijne kraamtijd en zou voor haar graag het babyboek winnen.

 • Reageer Femke 5 maart 2020 at 20:44

  Wauw, die fotokaarten zijn prachtig! Veel mooier dan de nagemaakte versies uit de babydozen… Ik zou deze graag winnen, mijn zoontje is zes weken geleden geboren en dit zou dus mooi van pas komen!

 • Reageer Janneke 5 maart 2020 at 21:01

  Ik wil graag de fotokaarten winnen, voor degene van wie ik vermoed dat ze zwanger is (maar nog niet zeker weet).

 • Reageer Jenny 5 maart 2020 at 22:48

  Ooh wauw, zo’n sterrenbeeldposter! En dan vraag ik die voor m’n andere dochter wel voor Moederdag 🙂

 • Reageer Georgina 6 maart 2020 at 16:59

  Super leuk! Ik ben nu 23 weken zwanger en zou graag het babyboek willen winnen. Lijkt mij super leuk om in te vullen voor mijn kleine meisje.

 • Laat je reactie achter